Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pasniegtas "Zelta ābeles 2013" balvas

Easyget.lv, 03.04.2014. 14:53

Balvu "Zelta ābele 2013" kategorijā "Dzeja" ieguvis Artūra Puntes darbs "Poētiskie veltījumi", kuras mākslinieks ir Mārtiņš Ratniks, tipogrāfija - "McĀbols", bet izdevējs - "Orbīta".

Kategorijā "Proza" balvu saņēma Federiko Garsija Lorkas "Lekcijas", kuras māksliniece ir Ingrīda Zābere un izdevējs - "Neputns". Balvu kategorijā "Dokumentālie izdevumi" piešķīra Anitas Vanagas grāmatai "Ilmārs Blumbergs. Es nemiršu", kuras mākslinieks ir Guntars Sietiņš, savukārt izdevējs - "AV".

Balvu "Zelta ābele 2013" saņēmusi arī zinātniskā grāmata "1918.-1920.gads Latvijas Republikas Pagaidu valdības sēžu protokolos, notikumos, atmiņās", kuras māksliniece ir Dita Pence. Kategorijā "Uzziņu literatūra" balva piešķirta autoru kolektīva veidotai grāmatai "Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 20.gadsimta 50.-90.gadi", kuras māksliniece ir Alise Landsberga un izdevējs - Rīgas Porcelāna muzejs.

Atzinību, iegūstot balvu, saņēmusi arī mākslas grāmata "Jūlijs Feders", kuru veidojis autoru kolektīvs. Tās māksliniece ir Inta Sarkane un izdevējs - "Neputns". Kategorijā "Arhitektūras izdevumi" balvu ieguvusi Inas Līnes un Daiņa Bruģa "Liecinieki. Latvijas piļu un kungu māju interjeri 19. gadsimtā - 20. gadsimta sākumā", kuras māksliniece ir Inese Hofmane, bet izdevējs - Tukuma muzejs.

Balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā pasniegta Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas ilggadējai darbiniecei un vadītājai Annai Šmitei. Par "Gada mākslinieci" atzīta Inese Hofmane.

Kā "Gada notikums" godināta unikāla 16.gadsimtā iespiestas grāmatas faksimilizdevuma izdošana. Grāmatas nosaukums ir "Rīgas pilsētas tipogrāfa Nikolausa Mollīna 1593.gadā iespiestais Karaļa pilsētas Rīgas - Vidzemē - godātās rātes atjaunotais kāzu un apģērbu nolikums". Otrajā daļā atrodams teksta tulkojums no agrās jaunaugšvācu valodas un zinātniskie komentāri. Izdevuma mākslinieciskais redaktors ir Valdis Villerušs un māksliniece - Hofmane. Izdevuma iespiešanā piedalījušās vairākas tipogrāfijas - "Dardedze Hologrāfija", "Radošā poligrāfija" -, kā arī Linda Jēkabsone un Jelgavas tipogrāfija. Grāmatas izdevējs ir Turaidas muzejrezervāts.

Konkursa mērķis ir veicināt Latvijas grāmatizdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi un popularizēt sabiedrībā grāmatas, literatūru un lasīšanu, uzturēt un celt grāmatniecības prestižu, godināt Latvijas literatūru un grāmatu veidotājus.

Konkursa organizētājs, norises koordinators un līdzekļu administrētājs ir Latvijas Grāmatizdevēju asociācija, kas konkursu rīko kopš 1993.gada.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV