Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Notiks Jura Dimitera radošajai darbībai veltīta lekcija

Easyget.lv, 14.04.2014. 09:43

23. aprīlī plkst. 18.00 Mūkusalas Mākslas salonā notiks plakātistam, gleznotājam un scenogrāfam Jurim Dimiteram veltīta mākslinieka laikabiedra un mākslas vērotāja Jāņa Borga lekcija, papildinot Jura Dimitera izstādi „Lietu teātris”, kas skatāma līdz 26. aprīlim.
Notiks Jura Dimitera radošajai darbībai veltīta lekcija

Katra mākslinieka darbus vispirms aplūkojam kā pašvērtību, izvērtējot to saturisko vēstījumu, formas pilnību un estētiku, izpildījuma meistarību. Tas ir tas, ko redzam izstāžu zālē. Bet “aiz kadra” nereti paliek skatītājiem apslēptāki slāņi. Piemēram, mākslas darba veidola atkarība no laikmeta vēsturiskajiem, ideoloģiskajiem, sociālajiem kontekstiem. Vai tā formu valodas saiknes ar autora psiholoģiju un raksturu. Vai noteikta mākslinieka vieta savas dzimtas “ģenētikā” un tradīcijās. Vai mākslas kritikas vērtējumos. Mākslinieka darbu izpēti varam veikt ļoti daudzos rakursos, “stāvos” un līmeņos, varam preparēt tā anatomiju. Un vienmēr tas sola piedzīvojumu, ceļojumu nezināmā “kontinentā” vai “planētā”.

Gleznotājs, teātra dekorators un plakātists Juris Dimiters, kuram Mūkusalas Mākslas salonā patlaban rit liela jubilejas personālizstāde, ar savu dzīvi un darbiem visām minētajām izpētes iespējām sniedz bagātīgu materiālu. Tur var būt ļoti daudzi jautājumi un vēl vairāk atbildes. Ko nozīmē tie autonomu dzīvi un kaisli izdzīvojošie izdegušie sērkociņi? Vai Juris Dimiters ir sirreālists? Kas ir viņa garīgais draugs Renē Magrits? Vai padomju laikos tika ēsti gulbji?

Mākslu vērotājs un Jura Dimitera laikabiedrs Jānis Borgs lekcijas ietvaros dalīsies ar savu izstādes skatījumu, vētīs Jura Dimitera darbus un mēģinās rast kādas atbildes uz iepriekš uzdotajiem jautājumiem.

Jura Dimitera izstāde „Lietu teātris” Mūkusalas Mākslas salonā ir apjomīgākā J.Dimitera darbu skate pēdējo 20 gadu laikā Latvijā. Tajā līdzās populārajiem plakātiem būs skatāmas agrīnās, kā arī pēdējos gados tapušās gleznas, vispusīgi atspoguļojot mākslinieka daiļradi. Izstāde strukturēta vairākās tematiskās sadaļās, izceļot trīs populārākās darbu tēmas kā vara, sociums un ikdiena, kā arī atsevišķi pievēršoties mākslinieka plakātu tapšanas aizkulisēm un agrīnajiem rokraksta meklējumiem glezniecībā.

Ieeja izstādē un lekcijā bezmaksas.

Foto: Juris Dimiters "Sērkociņi. Nr. 1", 1995. Kartons, eļļa. 55x75 cm. Mūkusalas Mākslas salona kolekcija. Foto (c) Jānis Pipars

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV