Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Kino Bize piedāvā filmu programmu „Apslēptās patiesības”

Easyget.lv, 14.04.2014. 14:04

Otrdien, 15. aprīlī, kinoteātris „Kino Bize” piedāvās pirmo no četriem filmu programmas „Apslēptās patiesības” vakariem, kas norisināsies klubā Nabaklab.
Kino Bize piedāvā filmu programmu „Apslēptās patiesības”

Filmu programma „Apslēptās patiesības” veltīta nemierīgā kino pārstāvjiem, kuru vidū ir iekļauti tādi pasaules kinorežijas meistari kā Mihaels Haneke, Alfrēds Hičkoks un Sidnijs Lumets. Savu skatījumu par patiesībām fikcijā un morāles pelēkajām zonām stāstīs sociālās antropoloģijas maģistrante Liene Blauzde.

„Apslēptās patiesības” otrdien plkst. 18.00 sāksies ar Džošua Marstona 2004. gada filmu „Marijas žēlastības” (Maria Full of Grace), kas esot balstīta nevis uz vienu, bet tūkstošiem patiesu stāstu Kolumbijā. Galvenajai varonei Marija (Katalīna Sandino Moreno tika nominēta Oskaram, kā arī ieguva Berlīnes Starptautiskā filmu festivāla balvu par labāko aktrisi galvenajā lomā) ir septiņpadsmit gadu. Viņa ir stāvoklī un dzīvo mazā ciematā Kolumbijā. Viņa uztur savu ģimeni, strādājot puķkopības uzņēmumā, līdz tiek atlaista. Nespējot atrast jaunu darbu, Marija piekrīt narkotiku pārvadāšanai uz ASV ar sešdesmit divām kokaīna kapsulām vēderā. Ierodoties Ņujorkā, viss nenotiek kā plānots.

Pēc filmas lektore sociālās antropoloģijas maģistrante Liene Blauzde 30 minūšu garā retoriskā monologā stāstīs par patiesību atspoguļojumu fikcijās. Viņa sīkāk raksta: „Kā veidojas patiesība fikcijā? Kā likt noticēt stāstam, vienlaikus saglabājot gan loģiku, gan pārsteiguma iespaidu? Runāšu par patiesumu un cēloņsakarību filmās, par novērošanas mākslu un filmu tapšanas metodēm un to, cik ļoti šīs metodes līdzinās sociālajā antropoloģijā izmantotajām praksēm. Tāpat runāšu par tādu jēdzienu kā “robeža”, robežu mainīgumu, mūsu morāles “pelēkajām zonām” un to atveidi filmās.”

Vakara noslēgumā plkst. 20.30 kinoteātris „Kino Bize” klubā „Nabaklab” aicinās noskatīties Sidnija Lumeta klasisko trilleri „Serpiko” (Serpico) par kādu policistu, kurš pretēji pārējiem kolēģiem atsakās ņemt kukuli, ko policisti ikdienā izspiež no vietējiem noziedzniekiem. Neviens negrib strādāt ar Serpiko, un viņa „biedri” pastāvīgi cenšas viņu iesaistīt dzīvībai bīstamās situācijās. Neskatoties uz apkārtējām briesmām, viņš nepakļaujas pastāvošajiem noteikumiem, cerot, ka vienu dienu patiesība nāks gaismā. Galveno varoni Serpiko atveido ikoniskais itāļu izcelsmes aktieris Als Pačino, kurš tika nominēts Oskaram un saņēma Zelta Globusu par labāko aktieri galvenajā lomā.

Programma „Apslēptās patiesības” tapusi sadarbībā ar ASV vēstniecību.

Jau šovakar plkst. 18.00 Nabaklab notiks kino zinātnieka Agra Redoviča sagatavotā lekcija ciklā „Animācijas universs”, kas veltīts tiem autoriem, žanra aizsācējiem, uz kuriem vēl šodien balstās animācijas kosmoss. Šajā reizē stāsts turpināsies par Aleksandru Aleksējavu, kurš izgudrojis unikālu animācijas tehniku – miljons adatu ekrānu, kas dod iespēju radīt plastiski savdabīgu pasauli, kurā var notikt viss, bet kopā to satur mulsinošs, maģisks spēks. Tas ir stiprāks par zīmējumu un reibina iztēli.
Filmu programmu „Animācijas universs” atbalsta Valts Kultūrkapitāla fonds.

Uz visām filmām „Kino Bize” filmu vakaros klubā „Nabaklab” ieeja ir bez maksas.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV