Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Vēl tikai šonedēļ skatāma vērienīgā Eiropas kultūras galvaspilsētas izstāde „1914”

Easyget.lv, 14.04.2014. 15:39

Līdz 20. aprīlim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls iespējams apmeklēt Eiropas kultūras galvaspilsētas izstādi „1914”.
Vēl tikai šonedēļ skatāma vērienīgā Eiropas kultūras galvaspilsētas izstāde „1914”

Izstāde „1914” kā viens no centrālajiem Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem programmas „Force Majeure” tematiskās līnijas „Brīvības iela” ietvaros tēlaini stāsta par vēstures problēmām, pieminot simtgadi kopš Pirmā pasaules kara sākuma. 17 prestižākie mākslas muzeji un nacionālās galerijas no 11 Baltijas, Austrum- un Centrāleiropas valstīm bija atsaukušās uz organizatoru aicinājumu piedalīties projekta īstenošanā. Oriģināls ekspozīcijas iekārtojums palīdz 340 mākslas darbiem veidot vizuāli, emocionāli un intelektuāli ietilpīgu, provocējošu vēstījumu par cilvēka iekšējo transformāciju uz ārējo liktenīgo notikumu fona.

15. un 16. aprīlī ar izstādi būs iespējams iepazīties laikā no plkst. 12.00 līdz 18.00.

Tuvojoties Lieldienām, Zaļajā ceturtdienā – 17. aprīlī – izstāžu zāle Arsenāls strādās no plkst. 12.00 līdz 20.00. Plkst. 18.00 sāksies Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas profesores Dr. hist. Vitas Zelčes lekcija „Sērošanas kultūra pēc Pirmā pasaules kara”, kas simboliski noslēgs ciklu „Māksla un Pirmais pasaules karš”, izceļot vēl vienu ar Pirmā pasaules kara atstātajām sekām saistītu šķautni – jaunas kolektīvās sērošanas un pieminēšanas tradīcijas veidošanos visā Eiropā un tās turpinājumu mūsdienās gan publiskajā un kultūras telpā, gan arī privātos un ģimenes atceres rituālos.

Uz lekciju aicināti visi interesenti. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Dalības maksa: EUR 1,42 / LVL 1,00.

Lielajā Piektdienā, 18. aprīlī, muzejs slēgts.

Sestdien, 19. aprīlī, ekspozīcija būs pieejama no plkst. 12.00 līdz 17.00, bet vakarā skatītājus gaidīs spilgts projekta noslēguma pasākums – ievērojamā Austrijas komponista, gleznotāja un literāta, izcilā ekspresionisma pārstāvja Arnolda Šēnberga (Arnold Franz Walter Schönberg, 1874–1951) melodrāmas „Mēness Pjero” (jeb „Trīsreiz septiņi dzejoļi no Albēra Žiro „Pierrot lunaire””, op. 21; 1912) atskaņojums. Muzikāla performance iezīmēs izstādes kulmināciju, augstā emocionālā pakāpē paceļot tās tematiku un paustos problēmjautājumus, saplūdinot mākslas un vēstures kontekstu ar skaņdarba ideju, vēstījumu un tapšanas laiku. Sākums plkst. 18.00.

Dziesmu cikla galvenais tēls Pjero atspoguļo laikmeta garu, izmaiņas sabiedrības noskaņojumā, kad 19. gadsimta nogales optimisma vietā nāk dziļa skepse un neticība cilvēces progresam. Stāsta pamatnoskaņa ir metafizisks nemiers, ilgas pēc zudušiem ideāliem, kas slēptas zem ironijas maskas.

Latvijā „Mēness Pjero”, kas radies Pirmā pasaules kara priekšnojautās un tiek atzīts par vienu no ekspresionisma virziena pirmajiem paraugiem mūzikā, ir reti iestudēts skaņdarbs. Arī pasaules praksē tas nav bieži iekļauts mūziķu repertuārā. Projekts „1914” piedāvā unikālu iespēju pieredzēt šo meistardarbu Latvijā starptautiska kameransambļa izpildījumā, kuru veidos Baiba Bartkeviča (soprāns), Herta Hansena (klavieres), Raimonds Melderis (vijole, alts), Ivars Bezprozvanovs (čells), Ints Dālderis (klarnete), Anete Toča (flauta). Režisors – Jans Ritsema (Jan Ritsema, Nīderlande).

Biļešu cena: EUR 2,85 / LVL 2,00. Biļetes pieejamas iepriekšpārdošanā LNMM izstāžu zāles Arsenāls kasē. Koncertā vietu skaits ir ierobežots (100 sēdvietas).

Izstādes pēdējā dienā – 20. aprīlī – ekspozīcija būs atvērta no plkst. 12.00 līdz 17.00.

Foto: Ekspozīcijā „1914” iekļautie skārienjūtīgie ekrāni – izzinošs materiāls pieaugušiem un spēles bērniem. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV