Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Diāna Dimza-Dimme atklāj izstādi-eksperimentu „Mājas arheoloģija”

Easyget.lv, 16.04.2014. 09:59

Vienu mēnesi – no 15. aprīļa līdz 15. maijam – Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja 3. stāva vestibilā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) skatāma mākslinieces Diānas Dimzas-Dimmes izstāde-eksperiments „Mājas arheoloģija”, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.
Diāna Dimza-Dimme atklāj izstādi-eksperimentu „Mājas arheoloģija”

Diāna Dimza-Dimme 1992. gadā ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu. Regulāri rīko personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs, kā arī piedalās dažādos mākslas projektos. Mākslinieces radošā darbība neiekļaujas tradicionālās tekstilmākslas robežās. Laika gaitā viņa ir pieradinājusi savus skatītājus pārsteigumiem: gleznojot uz „strukturētiem" audekliem, izmantojot arhīva fotogrāfijas, zīmējot, veidojot kolāžas un miksējot visdažādākās tekstila tehnikas. Vienā vārdā to visu var definēt kā „autortehniku”.

Mākslinieces atpazīstamības zīme ir viņas darbu īpašā pasaule, kas asociatīvi vērsta nevis uz reālu dzīves notikumu atveidi, bet uz garīgo dimensiju – to neredzamo telpu, kas mājo ikvienā no mums. Arī jaunā izstāde-eksperiments ir ne tikai par māju kā fizisku dzīves vietu, bet sajūtu atmiņu krājumu, par mājām kā dvēseles patvērumu: „Tā sanācis, ka pēdējā laikā biju spiesta krāmēties pa senču māju, tajā atrodot sen neredzētas mantas, ar kurām esmu bijusi kopā no bērnības, – zināmām, bet aizmirstām un atrastām, vērtīgām un nevērtīgām. Šīs lietas ir veidojušas manu personību, katrai no tām ir savs atmiņu stāsts, kāda īpaša vien man zināma nozīme. Gribēju ar to dalīties, nosaucot izstādi par „Mājas arheoloģiju,”” – stāsta māksliniece.

Diānai ir izdevies radoši apvienot sevī radošo personību un talantīgu pedagogu: kopš 2010. gada viņa ir izglītības projektu kuratore Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Šo darbības lauku raksturo jēdziens „muzejpedagogs”, kas ietver sevī ļoti plašu aktivitāšu spektru: prast ieinteresēt un pastāstīt par mākslu, palīdzēt apgūt zīmēšanas, gleznošanas, kā arī netradicionālas radošās prasmes (aplikāciju, sietspiedi, kolāžu u.c.) dažāda vecuma muzeja apmeklētājiem.

Ceturtdien, 24. aprīlī, no plkst. 11.00 līdz 17.00 visiem interesentiem būs iespēja satikt mākslinieci izstādē, uzdot jautājumus autorei, kā arī piedalīties mākslinieces vadītajā radošajā darbnīcā. Līdzi nepieciešams paņemt kādu nelielu atmiņu priekšmetu no savām bērnības mājām. Tas, ko varēs darīt darbnīcā, pagaidām lai paliek Diānas noslēpums, bet galvenais, lai katrs nāk ar atvērtu sirdi un gaišām domām. Ikvienam no mums ir sava „mājas arheoloģija”, vajag tikai mācēt to ieraudzīt.

Ieeja izstādē bez maksas. Darbnīcas cena: EUR 1,42 / LVL 1,00.

Foto: Diāna Dimza-Dimme. Darbi no personālizstādes „Mājas arheoloģija”. 2014. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV