Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Japānas eksperimentālā kino lielākā zvaigzne Makino Takaši uzstāsies Rīgā

Easyget.lv, 17.04.2014. 15:11

Šī brīža vadošais Japānas eksperimentālā kino pārstāvis Makino Takaši 16. maijā Spīķeru koncertzālē festivāla “Māksla+Komunikācija 2014” koncertā performēs savu vairākkārt apbalvoto darbu – videoperformanci “Kosmosa troksnis 3D”.
Japānas eksperimentālā kino lielākā zvaigzne Makino Takaši uzstāsies Rīgā

Makino Takaši (Makino Takashi) ir Tokijā dzimis videomākslinieks un režisors, kura radošā darbība aizsākusies divdesmitā gadsimta deviņdesmito gadu beigās. 2001. gadā Takaši absolvēja Nihon Universitātes Mākslas koledžas kino nodaļu, specializējoties kinematogrāfijā. Tam sekoja filmu mūzikas un apgaismojuma studijas pie brāļiem Kvejiem Londonā, pamatā pievēršoties tieši filmu mūzikai un apgaismojumam. Pēc atgriešanās Japānā Makino Takaši turpināja attīstīt savu unikālo rokrakstu, un kopš 2004. gada mākslinieks regulāri demonstrē savas filmas Japānā, Eiropā un citviet pasaulē. Šobrīd Makino Takaši tiek uzskatīts par spilgtāko Japānas eksperimentālā kino jaunā viļņa pārstāvi.

Takaši talants un unikālās pieejas nav palikušas nepamanītas – mākslinieks saņēmis prestižus apbalvojumus gan Japānā, gan starptautiskajā arēnā. Makino darbs „Tukšuma elementi” (Elements of Nothing) tika nominēts prestižajam Tiger Award apbalvojumam Starptautiskajā Roterdamas filmu festivālā 2008. gadā. Kopš tā laika Takaši filmas izrādītas vairāk kā 30 starptautiskos video mākslas un eksperimentālā kino festivālos visā pasaulē. Mākslinieka 35 mm filmas un HD instalācija tikusi izrādīta Tokijas Metropolitēna mākslas muzejā, savukārt 2009. gadā Takaši videodarbs „Miers kosmosā” (Still in Cosmoss) ieguva Grand-Prix balvu 25 FPS Starptautiskajā eksperimentālā kino un video mākslas festivālā Horvātijā. Šobrīd Makino Takaši tiek uzskatīts par vienu no Japānas eksperimentālā kino jaunā viļņa ievērojamākajiem talantiem.

Rīgas publikai un viesiem Makino Takaši dāvās iespēju sadzirdēt un arī vizuāli pieredzēt bezgalīgā visuma skaņu performancē “Kosmosa troksnis 3D”, kurā neparasta kosmiskā klusuma sonifikācija savīsies ar pārsteidzoši krāšņām, suģistējošām vizualizācijām. Performance demonstrēta un guvusi atzinību prestižajā starptautiskajā Roterdamas filmu festivālā 2013. gadā.

Performances un elektroniskās mūzikas koncerts ir daļa no 16. starptautiskā mediju kultūras festivāla „Māksla+Komunikācija’ 2014”, kas ik gadu pulcē ap simts dalībnieku no dažādām pasaules valstīm, lai lai diskutētu par jaunākajām idejām un tendencēm mākslā, sabiedrībā, zinātnē un tehnoloģiju attīstībā. Šī gada festivāla programma papildina vērienīgo izstādi “Lauki”, kas no 16. maija līdz 3. augustam būs aplūkojama LNMM izstāžu zālē Arsenāls.

Biļetes uz “Māksla+Komunikācija 2014” festivāla koncertu ir nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā: http://www.bilesuparadize.lv/events/perf/7585. Biļešu cenas: 9 EUR, studentiem, skolēniem un pensionāriem – EUR 4,50. Biļetes varēs iegādāties arī pirms koncertiem (vietu skaits ierobežots).

Foto: Ieskats “ Kosmosa trokšņa 3D vizualizācijās”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV