Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Jaunās sievietes tēls 20. gs. 20.–30. gadu pastkartēs

Easyget.lv, 22.04.2014. 12:15

Ceturtdien, 24. aprīlī, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26) aicina uz tikšanos ar mākslas zinātnieci Mag. art. Irēnu Bužinsku, kura stāstīs par jaunās sievietes tēlu 20. gadsimta 20.–30. gadu pastkartēs. Lekcija notiek izstādes „Jaunā sievišķība” ietvaros, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.
Jaunās sievietes tēls 20. gs. 20.–30. gadu pastkartēs

Vizuālās kultūras „mazā forma” – pastkarte – pagaidām atradusies ārpus mākslas zinātnieku izpētes uzmanības loka. Tomēr jāatceras, ka visu 20. gadsimtu pastkartes vienlaikus bija ne tikai svarīga un ļoti populāra sabiedrības komunikācijas forma, bet arī tās morālo un estētisko vērtību, noteikta dzīvesstila veidotāja un atspoguļotāja.

Daudzu Latvijas sieviešu ikdiena būtiski mainījās 20. gadsimta sākumā, kad vēsturisko notikumu iespaidā (Pirmais pasaules karš, neatkarīgas valsts nodibināšana) savu uzplaukumu piedzīvoja jau 19. gadsimta nogalē dzimusī sieviešu emancipācijas ideja. Mainījās sievietes loma sabiedrībā, mainījās arī viņas vizuālais tēls, ko tiražēja preses izdevumos un pastkartēs, to labprāt savos gara darbos atainoja laikabiedri – literāti, mākslinieki un citi radošās jaunrades pārstāvji.

Latvijā starpkaru periodā pasta apritē plaši tika izmantotas gan vācu, franču un itāļu kompāniju ražotās pastkartes, gan vietējo darbnīcu produkcija. Jaunās sievietes tēls liecina par to, ka vecajā Eiropā dominējošais bija bezrūpīgs, daudzveidīgām baudām un izpriecām atvērtais pilsētnieces dzīvesstils, kurš sekmīgi tika kopēts vai radoši „adaptēts” Latvijā, pieskaņojoties lokālā tirgus prasībām pēc mērenāka un patriarhālās tradīcijās balstīta modeļa.
Ārzemju pastkartēs jaunā sieviete fascinē ar uzsvērtu eleganci, izaicinošu krāsainību un izsmalcinātu dekorativitāti, apliecinot Art Deco stila dominējošo lomu starpkaru perioda estētikā. Turpretī Latvijā ražotām pastkartēm piemīt savdabīgs romantiski „tautiskais stils”, kas izraisa simpātijas ar savu neviltotu sirsnību un naivumu.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratore, mākslas zinātniece Mag. art. Irēna Bužinska pievērsusies foto pastkaršu attīstības vēsturei, par šo tēmu publicējusi vairākus rakstus, nolasījusi lekcijas, kā arī 2012. gadā sarīkojusi Valentīna dienai veltītu tematisku atklātņu izstādi „Mīlu tevi” Ogres vēstures un mākslas muzejā.

Savā lekcijā „Mīlai, atpūtai, ģimenei un flirtam” Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā Irēna Bužinska iepazīstinās klausītājus ar „jaunās sievišķības” ideālu un tā reālistiskajiem iemiesojumiem, ko redzam 1920.–1930. gadu pastkartēs.

Uz lekciju aicināti visi interesenti. Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 2,13 / LVL 1,50; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 0,71 / LVL 0,50. Pirms un pēc pasākuma dalībnieki varēs apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi „Jaunā sievišķība”.

Lai apmeklētu lekciju, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu sbm@lnmm.lv. Vietu skaits ir ierobežots.

Foto: Pastkarte ar pāri pie sarkanās mašīnas. Darbnīca EK&Co (Vācija). Pasta aprite 1936. Privātkolekcija. Skenējums

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV