Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

VS Dalailamas mācībās piedalīsies aptuveni 5000 cilvēku

Easyget.lv, 22.04.2014. 12:28

Nobela miera prēmijas laureāta un budistu garīgā līdera Viņa Svētības Dalailamas XIV mācībās par gudrību un līdzjūtību, kas pirmo reizi notiks Baltijas valstīs – Rīgā no 5. līdz 6.maijam, piedalīsies aptuveni 5000 cilvēku no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Kalmikijas u.c. valstīm.

Divu dienu mācības apmeklēs arī sabiedrībā zināmi cilvēki, lai ieklausītos vienā no 21. gs. pasaules izcilākajiem garīgajiem līderiem.

Bērnu reanimatologs Pēteris Kļava: „Ikviens cilvēks vēlas, lai pret viņu izturas ar cieņu un līdzjūtību. Lai šīs cildenās īpašības attīstītu sevī, nepietiek ar pamācību – kļūstiet labāki. Ir nepieciešama metode. Viedums, kuru māca Viņa Svētība Dalailama XIV un citi Tibetiešu Lamas ir balstīts sava prāta, lietu dabas un vienotības izpratnē. Man personīgi - studējot, piedaloties lamu mācībās, dzīvē praktizējot šīs unikālās zināšanas, tas ir devis neizmērojamu intelektuālu un garīgu atbalstu ikdienā, gan sevis un realitātes izziņai, gan daudzu gadu garumā pārdzīvojot redzētās bērnu un vecāku ciešanas un sāpes. Grūti iedomāties vēl lielāku veiksmi, kā iespēju piedalīties paša Viņa Svētības Dalailamas XIV mācībās, jo pat pavisam maza pieskaršanās šīm sakrālajām un reizē arī ļoti mūsdienīgi akadēmiskām zināšanām, var pilnveidot ikviena cilvēka dzīves redzējumu. Viss ir tā kā tas ir, bet ne tā, kā mēs spējam to apzināties, bet tieši apzināšanās maina dzīvi sevī un arī visapkārt!”

Mācības notiks pēc Baltijas valstu budistu lūguma, bet uz tām ir aicināti visi, kuri interesējas par budisma filozofiju, kurā harmoniski savienojas dziļš viedums un bezgalīga līdzjūtība. Mācību ietvaros, kuras notiks Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, garīgais līderis mācīs budisma filozofijas pamatus, balstoties uz diviem klasiskiem tekstiem – „Sirds sūtra” un Gjalseja Togmeja Zangpo darbu „Bodhisattvas trīsdesmit septiņas prakses”.

VS Dalailama komentāri šiem diviem sacerējumiem ļaus saņemt priekšstatu par divām galvenajām budisma sastāvdaļām – gudrību un līdzjūtību. „Sirds sūtra” ir viens no svarīgākajiem budisma klasiskajiem tekstiem, kas ir kodolīgs tukšuma, visu lietu savstarpējās atkarības izklāsts, bet „Bodisattvas trīsdesmit septiņas prakses” ir par ceļu bezierunu kalpošanai visām dzīvām būtnēm.

Noslēgumā Boriss Grebenšikovs un grupa "Aquarium" sniegs muzikālo dāvinājumu visiem VS Dalailamas mācību apmeklētājiem. Muzikālais dāvinājums ir skaista tradīcija garīgajiem skolotājiem, un augstākām būtnēm, kura ir izplatīta daudzās reliģiskās tradīcijās.

Boriss Grebeņšikovs jau ir ticies ar VS Dalailamu Latvijā pagājušā gada septembrī. Toreiz notikušās tikšanās laikā dziedātājs un Viņa Svētība apmainījās ar baltām hadakām - rituālām šallēm, kas simbolizē dāvinātāja viesmīlību, tīrību, nesavtību un līdzcietību. „Mūsu priekšā ir cilvēks, kurš profesionāli nodarbojas ar līdzcietību pret tuvākajiem, un dara to jau no pirmajiem savas dzīves gadiem, ”sacīja B.Grebenšikovs.

Biļetes uz divu dienu mācībām vēl var iegādāties www.bilesuservisss.lv.

Pēdējo reizi VS Dalailama ar plašu pasākumu programmu Latvijā viesojās aizvadītajā gadā no 8. līdz 11. septembrim. Tā bija Nobela miera prēmijas laureāta, VS Dalailamas XIV trešā vizīte Latvijā, kuras centrālais notikums bija publiskā lekcija „Līdzcietības kultūra” („The Culture of Compassion”), kuru klātienē apmeklēja gandrīz 6 tūkstoši cilvēku, bet internetā noskatījās vēl 8807 interesentu no 20 pasaules valstīm. Vizītes laikā viņš tikās ar Saeimas deputātiem un Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kā arī Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvjiem - filosofiem Ilmāru Šlāpinu un Arni Rītupu, bērnu anesteziologu Pēteri Kļavu, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, kā arī arhibīskapu Jāni Vanagu un citām ievērojamām personībām.

Vairāk informācijas par Viņa Svētības Dalailamas mācībām Rīgā: www.savetibet.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV