Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Porcelāna muzejā atklās Pētera Martinsona dāvinājumu izstādi

Easyget.lv, 23.04.2014. 11:46

No 25. aprīļa Rīgas Porcelāna muzejā būs skatāma izcilā latviešu keramiķa Pētera Martinsona darbu izstāde „Pētera dāvanas”, informē muzeja pārstāve Ieva Nagliņa.
Porcelāna muzejā atklās Pētera Martinsona dāvinājumu izstādi

Pēteris Martinsons (1931-2013) ir izcila personība Latvijas mākslā 20. un 21. gadsimta mijā, spilgtākā zvaigzne keramikā, plaši atpazīstams arī ārpus Latvijas. Sākotnēji kā ienācējs keramikas nozarē no arhitektūras, Martinsons iemīlēja to līdz sirds dziļumiem un kļuva par rūpīgu tehniku pārzinātāju, veltot keramikai visu savu dzīvi. Pēteris strādāja aizrautīgi un nemitīgi līdz pēdējam, pret materiālu izturējās ar dziļu pietāti, bet saturiski arī šokēja laika biedrus, bija reformators un jaunatklājējs keramikā. Savā izcilībā un domāšanā, kas bija nepierasti oriģināla un brīva, Pēteris Martinsons varbūt pat palika savrups, jo izturējās pret keramiku atšķirīgi, uzlūkojot to kā instrumentu savu ideju materializēšanai, nevis kā amatniecības nozari. Mākslinieks atļāvās būt laikmetīgs, strādāt ar abstraktu formu, bet ar savu attieksmi necentās šokēt vai pārsteigt, viņš neuzbāzīgi un nepretenciozi taisīja to, par ko bija pārliecināts.

Izstādes nosaukums „Pētera dāvanas” norāda gan uz ekspozīcijai atlasīto darbu izcelsmi, gan Pētera Martinsona atstātā mantojuma augsto vērtību, viņa mākslas darbi kā neskaitāmas dāvanas mums visiem. Ieskatu tajā sniegs arī šī izstāde, kuras eksponāti ir mākslinieka dāvinājumi, kas pašlaik atrodas Rīgas Porcelāna muzeja krājumā un Martinsona draugu un kolēģu privātkolekcijās, kā arī darbi, ko mantojusi mākslinieka ģimene.

Pētera Martinsona darbu tēmu un formu amplitūda ir plaša: virtuozi māla velni, neskaitāmas sapņu vārnas, lielas šamota figūras, ģeometrisku kompozīciju grupas, smalkas, apgleznotas porcelāna detaļas (rotas, svilpītes un zvaniņi), raupjas šamota faktūras un trausli, caurspīdīgi porcelāna torņi un stacijas. Teju visai mākslinieka daiļradei caurvijas grafiskais apgleznojuma rokraksts, izkopts neskaitāmos zīmējumos ar tušu uz papīra.

Izstādē apskatāmie darbi būs gan pazīstami tēli un kompozīcijas no dažādiem daiļrades posmiem, gan līdz šim neeksponēti darbi, kuri gatavoti kā izsmalcinātas dāvanas.

Izstāde būs apskatāma līdz 18. maijam. Izstādes atklāšana piektdien, 25. aprīlī plkst. 17.00 Rīgas Porcelāna muzejā, Konventa sētā, Kalēju ielā 9/11.

Foto: Pēteris Martinsons 2013.gada 29. jūnijā Daugavpilī. Foto (c) Laimonis Stīpnieks

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV