Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Valmierā diskutēs par profesionālās mākslas pieejamība ārpus Rīgas

Easyget.lv, 23.04.2014. 12:05

Mākslas Galerijā Laipa, Stacijas ielā 37, Valmieras mākslas mēneša ietvaros 25. aprīlī plkst. 15:00 notiks diskusija “Profesionālās mākslas pieejamība ārpus Rīgas”, informē galerijas vadītāja Karlīne Cercina. Diskusiju vadīs biedrības Culturelab“ direktore Ilona Asare.

Pētījums („Kultūras patēriņa pētījums 2008”, SIA „Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratorija”, 2009) liecina, ka apmierinātība ar kultūras pasākumu pieejamību ir atkarīga no vairākiem faktoriem. Viens novērojums liecina, ka, jo urbanizētākā vidē dzīvo, jo apmierinātība augstāka. Otrs – tie, kuri ir visumā apmierināti ar iespējām apmeklēt kultūras pasākumus savā dzīves vietā, ir arī apmierināti ar iespējām tos apmeklēt reģionā vai Latvijā kopumā.

Kultūras ministrija jau vairākus gadus cenšās izlīdzināt kultūras pateriņa grozu Latvijas reģionos, noslēdzot nodomu protokolus, kuri paredz sadarboties profesionālās mākslas pieejamības veicināšanā, lai dotu iespēju iedzīvotājiem tuvāk savai dzīvesvietai iepazīties ar Kultūras ministrijas pārraudzībā esošo kapitālsabiedrību: Valsts SIA “Latvijas Nacionālais teātris”, “Latvijas Nacionālā opera”, “Jaunais Rīgas teātris”, “Latvijas Leļļu teātris”, “Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris”, “Valmieras drāmas teātris”, “Dailes teātris”, “Daugavpils teātris”, “Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris”, Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, “Liepājas simfoniskais orķestris” un “Latvijas koncerti” izrādēm un koncertprogrammām.

Vienošanās paredz plašu kultūras programmu lielākajās pilsētās, neizslēdzot vietējās pašvaldības atblastu un telpu nodrošinājumu. Organizējot diskusiju, gribam pievērt pastiprinātu uzmanību vizuālās mākslas pieejamībai reģionos.

Vai mākslas galerijas, izstāžu nami, muzeji spēj izdzīvot ārpus Rīgas, nesaņemot valsts vai pašvaldību dotācijas? Vai galerijas, lai izdzīvotu, arvien mazāk izvēlās organizēt prfesionālās mākslas izstādes? Kāds ir Vidzemes lielo pilsētu radošais potenciāls? Vai izstāžu nami, galerijas, muzeji, kuri atrodās ārpus Rīgas, spēj konkurēt profesionālās mākslas vērtēšanas procesos? – šie ir jautājumi, uz kuriem mēģināsim rast atbildes kopigā diskusijā, kurā piedalīsies Normunds Cercins (Mākslas “Galerijas Laipa” direktors, fotogrāfs), Līvija Zepa (Madonas muzeja direktore), Nata Livinska (Cēsu izstāžu nama direktore), Kaspars Zariņš un Aleksejs Naumovs (Latvijas Mākslas akadēmijas pārstāvji), Inese Drone (Pop up galerijas un Myday galerijas vadītāja), Patricija Brekte (Māksliniece, starptautisku mākslas projektu vadītāja, glesnošanas pasniedzēja).

Diskusijas vadītāja Ilona Asare - maģistra grāds kultūras menedžmentā Latvijas Kultūras akadēmijā, studējusi Eiropas kultūras plānošanu De Montfort universitātē Lielbritānijā. Srādājusi pie Cēsu kultūrpolitikas un Cēsu – Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2014 pieteikuma izveides. Strādā kā projektu vadītāja Cēsu Kultūras un Tūrisma centrā un vada biedrību "Culturelab".

Diskusiju apmeklēt un organizēti izteikties, aicināts jebkurš interesents. Galerijas Laipa pārstāvji uzsver, kopīgi attīstot idejas, mēs uzlabojam gan sabiedrību, kurā dzīvojam, gan dzīves vietu!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV