Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Kinoteātrī „Splendid Palace” atklās filmu programmu “Kino trofejas”

Easyget.lv, 23.04.2014. 15:30

Ceturtdien, 24. aprīlī, Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 programmas ietvaros tiks atklāta Rīgas Kino muzeja filmu programma “Kino trofejas”, kas kino “Splendid Palace” norisināsies līdz 30. aprīlim.
Kinoteātrī „Splendid Palace” atklās filmu programmu “Kino trofejas”

Filmu skate ir 1940./1950. gadu kinorepertuāra Rīgā rekonstrukcija, un tajā iekļautas 14 filmas, kas pārstāv dažādu tematisku amplitūdu. Filmas tapušas bijušajās PSRS republikās, Igaunijā, Latvijā, kā arī Vācijā, Francijā, Itālijā un citur. Pirms filmām tiks demonstrēti Latvijā uzņemti kinožurnāli, vēsta LKA Rīgas Kino muzeja pārstāve Līva Pētersone.

Programma tiks atklāta ar tolaik milzu popularitāti iemantojušo vācu filmu “Mana sapņu meitene” (1944), kas bija dārgākā un krāšņākā sava laika vācu filma; iedvesmojoties no amerikāņu mūziklu tradīcijām, to rotā grandiozas dekorācijas, dziesmu, deju, akrobātikas un krāšņu tērpu pārpilnas epizodes. Galvenajā lomā - vācu ekrāna zvaigzne, aktrise, dziedātāja, dejotāja un rēvijas māksliniece, ar spēcīgu harizmu apveltītā Marika Reka, kas kļuva gan par sieviešu, gan vīriešu pielūgsmes objektu visā Padomju Savienībā, bet filma – par klasiku, ko zināja vai ikkatrs padomju pilsonis.

Turpmākajās dienās programma varēs redzēt gan vācu filmas, gan arī itāļu neoreālisma paraugu “Roma pulksten 11” (1952), gan britu specefektiem piesātināto fantāzijas filmu “Bagdādes zaglis” (1940), gan franču tā laika šedevrus – nervus kutonošo trilleri “Maksa par bailēm” (1957), eksistenciālo drāmu “Mazā, skaistā pludmale” (1949) ar Žerāru Filipu galvenajā lomā. Programā īpaši pārstāvētas arī tolaik ļoti populārās Padomju Savienībā ražotās muzikālās filmas – “Teiksma par Sībīrijas zemi” (1947), “Dzied Īvs Montāns” (1957), un īpašs notikums – pirmās Latvijā uzņemtās krāsu spēlfilmas - “Uz jauno krastu” (1955) seanss. Pirms filmām tiks rādīts kinožurnāls – kā toreiz, ļaujot ielūkoties tā laika aktuālajos sabiedriskās un politiskās dzīves notikumos, bet piektdien, 25.04., pirms diviem pēdējiem seansiem paredzēts muzikāls priekšnesums.

Visa programmas apskatāma: www.kinomuzejs.lv, www.splendidpalace.lv

Biļetes pieejamas kino “Splendid Palace” kasē un Biļešu Servisā, cenas – 4 € / 3 € (studentiem, skolniekiem, pensionāriem). Abonements uz 5 filmām: 16 € / 12 € (studentiem, skolniekiem, pensionāriem).

Filmu programma ir tematiski vienota ar izstādi “Kino trofejas”, kas no šodienas, 23. aprīļa, apskatāma Rīgas Kino muzejā.

Foto: Kadrs no filmas Bagdādes zaglis / The Thief of Bagdad, Lielbritānija, 1940, rež. Ludvigs Bergers, Maikls Pauels. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV