Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Filma “Noass” – 21.gs fantāzijas ceļojums

Violanta Dzene, 23.04.2014. 16:22

Filmas “Melnais gulbis” režisora Darena Aronofska episkā piedzīvojuma filma “Noass” piedāvā vizuāli bagatīgu 21. gadsimta versiju par Noasa šķirstu.
Filma “Noass” – 21.gs fantāzijas ceļojums

Filmas “Noass” pamatā ir Bībeles stāsts par grēku plūdiem un Noasa šķirstu, tomēr līdzība ar Vecās Derības stāstu ir diezgan vāja. Pamata iezīmes ir saglabātas, bet ja cenšas sasaistīt filmas sižetu ar leģendu, filma “Noass” iet savu neatkarīgu ceļu. Filma satur ļoti daudz jaunas, varētu teikt, pat liekas informācijas, radot gluži unikālu skatījumu uz notikumiem. Aronofskis Bībeles stāstu papildinājus ar jauniem varoņiem un neatklātām esošo varoņu rakstura šķautnēm. Arī pats Noass nav īpaši ieinteresēts kalpot Dieva likumiem, kas bija viens no iemesliem globālai vētrai, kuras rezultātā filma tika aizliegta četrās valstīs.

Aronofska jaunajai filmai piemīt izteikti tumša un askētiska noskaņa, kas saistās ar izcilā režisora pārējiem darbiem. Pateicoties viņa spējais uzburt reālu kino pasauli, mēs noticam it visam. Lai arī “Noass” atšķirībā no režisora izcilajām filmām “Cīkstonis” un “Melnais gulbis” ir pilns fantastikas elementu, kas pirmajā brīdī šķietami mazina ticamības momentu, tas nav šķērslis ievilkt skatītāju savā varā. Gluži kā režisora oskarotajā filmā “Melnais gulbis” arī “Noass” piedāvā drāmu, kurā valda iekāre, atriebība un ziedošanās. Arī Noass ir varonis ar savu neapzināto tumšo pusi. Sākotnēji viņš tiek attēlots kā pasaules glābējs, kurš vienīgais nežēlīgajā pasaulē ir spējis saglabāt cilvēcību, bet ar laiku skatītājs apjauš, ka arī Noasam grēks nav sveša lieta. Cenšoties sekot saviem ideāliem, kuru uzdevums ir nest vispārēju labumu cilvēcei, tiek nodarīts daudz lielāks ļaunums. Tieši fakts, ka Noass netiek parādīts kā viennozīmīgs varonis un labais tēls, piešķir filmai īpašu noskaņu. Tas palīdz filmai noturēt tumšo un drūmo atmosfēru un vienlaikus parāda, ka katrā cilvēka mīt gan labais, gan ļaunais, ar ko nākas cīnīties ik dienu.

Filmā piedalās tādi izcili aktieri kā Emma Vatsone, Dženifere Konelija, Entonijs Hopkins, Rejs Vinstons. Par galveno filmas zvaigzni nenoliedzami kļūst titiullomas atveidotājs Rasels Krovs. Tiesa, par lomu filmā aktieris saņēmis daudz kritikas, lai gan to nevar saukt par objektīvu, jo tā saistāma ar kritiku pret pašu filmu. Ja uz brīdi aizmirstam, ka stāsts ir par Noasu, tad īpaši atmiņā paliekošs leģendārais aktieris Entonijs Hopkins, kura loma bilmā ir neliela, bet ļoti svarīga. Viņš atveido Noasa vectēvu Metuzalu, kuram piemīt īpašas spējas un ļoti garšo ogas.

Filma “Noass” ir nenoliedzams režisora Darena Aronofska fantāzijas ceļojums, kas ļauj skatītājiem aizceļot tālā pagātnē un piedzīvot neaizmirstami vizuālu drāmu. Lai gan “Noass” ir vāja Bībeles stāsta versija, tā ir izcila kā filma, galvenokārt, pateicoties režisora ieguldījumam.

Lomās: Rasels Krovs ("Nožēlojamie", "Robins Huds" ), Emma Vatsone ("Izredzētie", "Harijs Poters"), Dženifere Konelija ("Ziemas pasaka", "Dilemma"), Entonijs Hopkins ("Tors: Tumsas karaļvalsts", "Hičkoks"), Logans Lērmans ("Pērsijs Džeksons: Monstru jūra”) u.c.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV