Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Dejas dienas programmā - izrāde-lekcija “Dunkani - dīvaiņi vai pravieši?”

Easyget.lv, 24.04.2014. 11:52

Svētdien, 27. aprīlī, Dejas diena 2014 pasākumu programmas ietvaros Zirgu Pastā būs skatāma kompānijas “Dejas Anatomija” un dramaturģes Intas Balodes pērnā gadā tapusī izrāde - lekcija “Dunkani - dīvaiņi vai pravieši?”.
Dejas dienas programmā - izrāde-lekcija “Dunkani - dīvaiņi vai pravieši?”

Izrāde ir pētījums par Amerikāņu izcelsmes mākslinieku, dejas reformatoru Aisedoras un Raimonda Dunaknu personībām, mākslas un dejas filozofijas procesiem 20.gadsimta sākumā.

Aisedora - brīvības cīnītāja gan dzīvē, gan uz skatuves, dumpiniece un sabiedrības stereotipu lauzēja, dejotāja, kura mainīja vispirms Eiropas, tad ASV priekšstatu par kustības mākslu, liekot pamatus modernās dejas attīstībai. Raimonds - Aisedoras brālis, teātra režisors, kurš vadīja savu kustību teātri un daudzas radošas idejas dāvinājis māsai. Izrāde - lekcija “Dunkani - dīvaiņi vai pravieši?” ir mēģinājums pēc 100 gadiem paskatīties uz laiku, kad modernā deja un māksla tikai veidojās. Meklējot atbildes uz to, cik lielā mērā Aisedoras Dunkanes ietekme ir jūtama laikmetīgajā dejā, dejotājas izrādes laikā izdejo gan Dunkanes mantojumu, gan seko vispārīgiem viņas kustības un idejiskajiem principiem. Savukārt dramaturģe iemieso dubulttēlu, kas, izmantojot vēstījuma estētiskos un hronoloģiskos pieturpunktus, aicina skatītājus iesaistīties interaktīvā diskusijā.

Kritiķe Dita Eglīte: “Mani ļoti uzrunāja izrādes-lekcijas veidotāju radītā intonācija: caur inteliģentu ironiju tomēr pozicionēt nopietnas lietas, kas ir vērtības pašas par sevi, neraugoties uz pretrunīgajiem kontekstiem, sarkanām idejām un feministiskiem izlēcieniem..”

Kritiķa Aija Uzulēna: “Viena no interesantākajām izrādes daļām ir arī acīmredzama dramaturģiska veiksme – dialoga pingpongs par dzīves un mākslas nostādnēm, kurā Intas Balodes Vēstītāja pārstāv mākslā un sabiedrībā valdošo stingo, ierobežojošo ieskatu un normu pusi, bet Monta Vandere kā Viena no Aisedorām – jaunās dejas filozofiju, ko Dunkane tām pretstata.”

Ideja: Dejas Anatomija un Inta Balode. Izpildītāji: Inta Balode, Monta Vandere, Sintija Siliņa, Evita Birule.

Izrāde pirmizrādi piedzīvoja 2013. gada augustā un tā tapa sadarbībā ar Rakstniecības un mūzikas muzeju, pasākumu programmas “Pēdējās izstādes” ietvaros.

Norises laiks: 27.aprīlī plkst. 19:00
Norises vieta: Zirgu Pasts (Dzirnavu iela 46)
Biļetes var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs vai internetā www.bilesuparadize.lv. Biļetes cena: 6 EUR.

Plašak par Dejas dienas 2014 notikumiem: www.dejasdiena.lv

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV