Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

Pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas

Easyget.lv, 24.04.2014. 21:40

Latvijas Literatūras gada balvas ceremonijā divas balvas saņem Jānis Joņevs - žūrijas un lasītāju simpātiju balvu
Pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas

Ceturtdien, 24.aprīlī mūzikas namā Daile notika Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas pasākums, kurā tika apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sveikta speciālbalvas ieguvēja Anna Kuzina, un pieminēta un godināta mūža balvas ieguvēja - izcilā bērnu rakstniece un māksliniece Margarita Stāraste.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.

Pasākumā tika pieminēta un godināta Latvijas Literatūras gada balvas mūža balvas ieguvēja - bērnu rakstniece un māksliniece Margarita Stāraste, kuras gadsimtu ilgais mūžs atstājis Latvijas kultūrai paliekošu bērnu literatūras tradīciju, kurā vizuālie tēli un teksts veido unikālu stāstu pasauli, kas uzrunāja un uzrunās visu paaudžu lasītājus Latvijā un ārpus Latvijas robežām. Simbolisko balvas veidolu Margarita Stārastes mazmazmeitām pasniedza LR Kultūras ministre Dace Melbārde. Naudas balva 3000 EUR apmērā novēlēta Margaritas Stārastes ģimenei – rakstnieces mantojuma aktualizēšanai un saglabāšanai.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas gala balsojuma rezultātā par izcilāko veikumu nominācijā „Labākais dzejas krājums” atzīts Marta Pujāta dzejas krājums „Nāk gaismā pati lampa”, Mansards balvu pasniedza režisore Māra Ķimele,

nominācijā „Labākais prozas darbs” laurus guva Māras Zālītes romāns „Pieci pirksti”, Mansards balvu pasniedza Latvijas literatūras draugs, uzņēmējs Jānis Bergs,

nominācijā „Labākais ārvalstu literatūras latviskojums” triumfēja Maimas Grīnbergas no somu valodas tulkotais Katjas Ketu romāns "Vecmāte", Dienas Grāmata balvu pasniedza dzejnieks Valts Erenštreits,

nominācijā „Labākais Latvijas autora darbs bērniem” par balsojuma līderi kļuva Luīzes Pastores grāmata „Maskačkas stāsts”, Neputns balvu pasniedza jaunais režisors Rūdolfs Mings.

nominācijā „Spilgtākā debija” par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Jāņa Joņeva romāns „Jelgava 1994”, Mansards balvu pasniedza aizvadītā gada LALIGABA spilgtākās debijas balvas ieguvēja, dzejniece Daina Sirmā.

Laureātiem tika pasniegti lauru vainagi, dizaina studijas MĀJO veidotās LALIGABA lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 EUR apmērā.

LALIGABA speciālbalvu par ieguldījumu literatūrzinātnē - ekspertu komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins – svinīgi pasniedza Annai Kuzinai par teju 30 gadu ilgo darbu pie biogrāfiskās grāmatas „Blaumanis tuvplānā”, kas nācis klajā apgādā „Madris”.

Pasākumā rakstniekus sveica LALIGABA lasīšanas maratona dalībnieki – lasošās klases no Rīgas Franču liceja, Ropažu vidusskolas un pamatskolas „Rīdze”, kurus lasīšanai mudināja literatūrkritiķe Anda Baklāne un skolotāja, literatūrzinātniece Lita Silova.

Laikraksta „Latvijas Avīze” pielikuma „Kultūrzīmes” speciālbalva tika pasniegta dzejniekam Edvīnam Raupam par dzejas krājumu „Mirklis šis”, kas izdots apgādā „Jānis Roze”, savukārt Vīna Studijas atzinību izpelnījās Raupa no spāņu valodas tulkotās Federiko Garsijas Lorkas „Lekcijas”, kas nāca klajā apgādā „Neputns”.

Ziņu portāla „Delfi” balsojumā, par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts Jāņa Joņeva romāns „Jelgava 1994”, romāns izpelnījās arī grāmatu tīkla „Jānis Roze” atzinību kā pirktākais Latvijas literatūras gada balvai nominētais darbs.

Pasākumā tika piešķirta īpaša Latvijas Literatūras centra speciālbalva par labāko aizvadītā gada klajā nākušo Latvijas literatūras tulkojumu ārvalstīs, kas svinīgi tika piešķirta tulkotājai Margitai Gailītis par Noras Ikstenas romāna "Dzīves stāsti" tulkojumu angļu valodā, kas iznācis Kanādā - apgādā „Guernica”.

Balvas pasniegšanas pasākumu šogad veidoja režisors Pēteris Krilovs, video režisors Didzis Eglītis, rakstniece Nora Ikstena un māksliniece Marija Rozīte. Pasākumu vadīja aktieris Gundars Āboliņš. Pasākumā spēlēja mūzikas grupas „Sigma” un „Manta”. Par balvas publicitāti rūpējas dzejnieks Andris Akmentiņš un LALIGABA radošā komanda. Pasākuma ieraksts tiks translēts Latvijas Televīzijas 1. kanālā 27.aprīlī plkst.17.00.

Vairāk informācijas par katru nominantu, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātem - www.laligaba.lv, interneta žurnālā www.satori.lv

Foto: Jānis Joņevs. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV