Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Radošās darbības nedēļa radi!2014 šogad akcentēs dizaina domāšanu

Easyget.lv, 25.04.2014. 13:32

No 12. līdz 18. maijam visā Latvijā notiks ikgadējā Radošās darbības nedēļa „radi!2014“, kuras viens no galvenajiem uzdevumiem ir veidot izpratni par starpdisciplinārām partnerībām un radošajām industrijām.
Radošās darbības nedēļa radi!2014 šogad akcentēs dizaina domāšanu

Šogad nedēļa būs veltīta dizainam un dizaina domāšanai (design thinking), un tās ietvaros notiks dažādi pasākumi ne tikai šīs jomas profesionāļiem, bet plašam interesentu lokam.

Kultūras ministre Dace Melbārde: „Mūsu nākotnes labklājība lielā mērā būs atkarīga no mūsu spējas pielietot mūsu nemateriālos resursus, zināšanas un radošo jaudu, lai stimulētu inovācijas. Mums jārada labvēlīgi apstākļi, lai radošums un inovācijas varētu attīstīties jaunā videi un sabiedrībai draudzīgā uzņēmējdarbības kultūrā. Es ceru, ka „radi!“ nedēļa kļūs par galveno iniciatīvu platformu radošuma, dizaina domāšanas un starpnozaru partnerības veicināšanai.”

„radi!2014“ mērķis ir sekmēt sabiedrības izpratni par radošo industriju potenciālu un attīstību, kā arī stimulēt jaunu partnerību veidošanos dizaina domāšanas kontekstā.

Mūsdienās dizains veido tiltu starp radošo sektoru, izglītību, uzņēmējdarbību, valsts pārvaldi, tehnoloģijām un citām nozarēm. Gudri un jēgpilni lietojot kultūras un vides vērtībās balstītu dizainu, var stimulēt biznesu un ietekmēt inovāciju attīstību, kā arī uzlabot sociālos apstākļus un mūsu dzīves kvalitāti. Dizaina domāšana ir radoša darba metodika, kuras centrā ir problēmu risināšanas process, kas ietver vairākas secīgas pakāpes, lai nonāktu pie konkrēta rezultāta.

Viens no Radošās darbības nedēļas „radi!2014“ centrālajiem pasākumiem norisināsies 13. maijā Rīgas Tehniskās universitātes Radošo industriju centrā, kurā Latvijas un ārvalstu (Lielbritānijas, Francijas, Itālijas u.c.) eksperti diskutēs par to, kā dizains un dizaina domāšana var sekmēt dažādu industriju un nozaru mijiedarbību. Pasākumu atklās kultūras ministre Dace Melbārde. Savukārt sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju 14. maijs kļūs par izglītības dienu, kad RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O 6 notiks konference, kurā uzmanība tiks pievērsta inovācijām izglītībā un īpaši tam, kā dizaina domāšanu efektīvi var izmantot mācību iestādēs. Konferenci atklās izglītības ministre Ina Druviete. Tāpat 14. maijā Valsts kancelejā notiks atsevišķs pasākums par dizaina domāšanas principu izmantošanu valsts pārvaldē. Vēl nedēļas ietvaros norisināsies vairāki pasākumi, kas veltīti modes industrijai, arhitektūras nozarei un citām kultūras un ekonomikas jomām. Jau tradicionāli Radošās darbības nedēļas aktivitātes norisināsies ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionos. Radošās darbības nedēļas izskaņā 16. maijā notiks Latvijas Arhitektūras gada balvas publiskās lekcijas Rīgas Biržā ar ievērojamu viesu uzstāšanos un balvu pasniegšanas ceremonija, kā arī Latvijas labāko arhitektūras darbu pilsētvides izstāde – Vecrīgā, Torņa ielā. Savukārt 17. maijā norisināsies Muzeju nakts un Starptautiskā muzeju diena. Precīza Radošās darbības nedēļas „radi!2014“ programma tiks publiskota maija sākumā.

Nākamgad Latvijas kā prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē vārds būs pasaules uzmanības lokā, tāpēc, domājot par nākotnes perspektīvu, „radi!2014“ laikā mērķtiecīgi tiks aizsāktas iniciatīvas, kas veidos partnerību saikni ar nākamā gada Radošās darbības nedēļu, to pozicionējot ar plašu starptautisko rezonansi.

„radi!2014“ iniciatori jau trešo gadu ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā, kas šogad pasākumu ciklu veido kopā ar stratēģiskajiem partneriem: Izglītības un zinātnes ministriju, Valsts kanceleju, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, platformu FOLD, nodibinājumu Rīga 2014 un citiem sadarbības partneriem.

Vairāk par Radošās darbības nedēļu varat uzzināt: www.radilatvija.lv

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV