Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Festivālā Tete-a-tete notiks sarunas ar izcilām personībām

Easyget.lv, 28.04.2014. 12:24

Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivāla “Tete-a-tete” ietvaros notiks īpaša sarunu programma, kurā jebkuram interesentam klātienē un videotiešraidēs būs iespēja satikties ar izcilām personībām, kuras veido mūsdienu kultūras procesus.

Kā informē Inga Vasiļjeva, Borisa un Ināras Teterevu fonda pārstāve, festivāla apmeklētāji aicināti uz sarunām ar pasaulsaveno latviešu režisoru Alvi Hermani (17. maijs, plkst.18:00, Latvijas Nacionālā bibliotēka), Krievijas mākslinieku, “Rīgas Biržas” mākslas darba “Gondola” autoru Dmitriju Gutovu (30.04. plkst.16:00, Rīgas Birža), mūsdienu fotomākslas meistariem zviedru fotogrāfu J.H. Engstrēmu (14. maijs, plkst.18:00, Latvijas Nacionālā bibliotēka) un franču fotogrāfu Antuānu D’Agatu (16. maijs, plkst.18:00, Latvijas Nacionālā bibliotēka), mūsdienu amerikāņu literātu, ASV literatūras kritiķu balvas laureātu Eliotu Veinbergeru (5. jūnijs, plkst.18:00, Rīgas Birža) un Latvijas Universitātes pasniedzēju, azartisku un atraktīvu zinātnes popularizētāju Vjačeslavu Kaščejevu (7.maijs, plkst.18:00, Rīgas Birža).

Visas sarunas ir bezmaksas, tās būs skatāmas arī interneta tiešraidēs www.diena.lv, www.satori.lv un www.delfi.lv.

„Šī gada programmu raksturo notikumu augstā mākslinieciskā kvalitāte un vienlaikus arī pieejamība cilvēkiem. Sarunas tete-a-tete gaisotnē ir iespēja tuvplānā un klātienē iepazīt izcilas personības, viņu pasaules uztveri un uzskatus, arī sniegs iespēju uzdot jautājums, ” akcentē mākslas festivāla Tete-a-tete vadītāja Elīna Vikmane.

Ilmāra Šlapina saruna ar mākslinieku Dmitriju Gutovu notiks 30.aprīlī plkst.16:00 mākslas muzejā “Rīgas Birža”, sarunai sekos audioinstalācijas „Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem” noklausīšanās. Šo audioinstalāciju mākslinieks veido speciāli mākslas festivālam “Tete-a-tete”, tā iecerēta kā tēlaini papildinājums viņa radītajam un muzeja ekspozīcijā aplūkojamajam mākslas darbam „Gondola”. Kopš 2012. gada Mākslas muzeja „Rīgas Birža” ātrijā ir iespējams aplūkot objektu, kas līdzinās sastingušam, īstas Venēcijas gondolas sprādziena mirklim – Borisa un Ināras Teterevu fonda dāvināto pasaulē ievērojamā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova speciāli muzejam veidoto „Gondolu”.

Dmitrijs Gutovs piederīgs laikmetīgās mākslas pārstāvju paaudzei, kas sevi pieteica 20. gadsimta 90. gadu sākumā un kurai pieskaitāmi arī tādi laikmetīgās mākslas meistari kā Anatolijs Osmolovskis, Oļegs Kuļiks, Olga Černišova, Vladimirs Dubosarskis un Aleksandrs Vinogradovs.

Dmitrijs Gutovs aizrautīgi darbojas ar aizmirstiem vai nežēlastībā kritušiem mākslas fenomeniem, ar visu, ko tagadne noliedz kā neatbilstošu kultūras procesu maģistrālēm. Pastiprināti interesējas par nepopulāriem filozofijas virzieniem, teorijām un tekstiem (Markss, Hēgelis), no padomju kultūras pelniem izceļ un popularizē marksista Mihaila Lifšica filozofisko mantojumu, meklē iedvesmu Boisa grafikās un Rembranta skicēs, ķīniešu kaligrāfijā un 50.–60. gadu padomju žurnālu grafikas dizainā, pareizticīgo ikonās un sengrieķu vāžu sižetos. Radikalizē un ironizē. Vispārina un konkretizē.

Mākslinieka kontā ir dalība Venēcijas biennālēs (1995, 2007, 2011), izstādēs Documenta (2007), Manifesta (1996), Volta (2009), biennālēs Stambulā (1992), Valensijā (2001), Sidnejā (2006) un Šanhajā (2012), kā arī daudzās mūsdienu krievu mākslas izstādēs. Viņa darbi bijuši izstādīti nozīmīgākajās izstāžu zālēs Krievijā (Tretjakova galerija, Krievu muzejs), ASV (Gugenheima muzejs), Francijā (Luvra), Somijā (KIASMA) u.c. Dmitrijs Gutovs strādā gandrīz visos laikmetīgās mākslas žanros – glezniecībā, fotogrāfijā, video, multimedijos, veido instalācijas, rīko performances, turklāt vēl raksta, studentiem lasa lekcijas un kūrē M. Lifšica institūta darbību.

Saruna notiks krievu valodā. Ieeja bezmaksas.

Plašāka informācija par festivālu un tā sarunu programmu: teterevufonds.lv

„Tête-à-tête” sarunu programma:

Krievijas mākslinieks, “Rīgas Biržas” mākslas darba “Gondola” autors Dmitrijs Gutovs sarunā ar Ilmāru Šlāpinu
30.aprīlis, plkst.16:00
Mākslas muzejs “Rīgas birža”

„Mīts par kvantu”
Viens no pasaules spēcīgākajiem jaunajiem zinātniekiem - kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs sarunā ar filosofu Arni Rītupu
7.maijs, plkst.18:00
Mākslas muzejs “Rīgas birža”

„Artist talk: Fotostāstu konstruēšanas māksla”
Zviedru fotogrāfs un „World’s Best Book 2012” autors J.H. Engstrēms sarunā ar fotogrāfu Imantu Grosu
14. maijs, plkst.18:00
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Saruna notiks angļu valodā.

„Artist talk: Dzīves pelēkās zonas fiksācija”
„Magnum” fotogrāfs, izcils sociāli dokumentālā žanra pārstāvis Antuāns D'Agata sarunā ar kuratori Maiju Rudovsku
16. maijs, plkst.18:00
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Saruna notiks angļu valodā.

„JRT. Praktiskā prāta kritika - par vakardienu un rītdienu”
Pasaules atzinību ieguvušais latviešu režisors Alvis Hermanis sarunā ar mākslas zinātnieci Helēnu Demakovu
22. maijs, plkst. 17:00
Latvijas Nacionālā bibliotēka

„Zvaigznes, kas tās ir?”
Mūsdienu amerikāņu literāts, tulkotājs, politisku publikāciju autors, ASV literatūras kritiķu balvas laureāts Eliots Veinbergers sarunā ar literāti Ievu Lešinsku
5. jūnijs, plkst.18:00
Mākslas muzejs “Rīgas birža”
Saruna notiks angļu valodā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV