Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Liktens lietu muzejā apkopoti 500 priekšmetu un lietu stāsti

Easyget.lv, 28.04.2014. 13:34

Ar sev svarīgiem priekšmetiem, lietām, dokumentiem un fotogrāfijām Liktens lietu muzeja ekspozīcijā piedalās arī sabiedrībā zināmi kultūras darbinieki
Liktens lietu muzejā apkopoti 500 priekšmetu un lietu stāsti

Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 Liktens lietu muzejs apkopo rīdzinieku priekšmetu un lietu liecības. Tā ir rīdzinieku izstāde, kurā muzeju darbinieki un  vēsturnieki ir tikai viesi. Muzeja priekšmetu stāstu liecības vēsta par dzīves un vēstures notikumiem. Izstāde ir viena no piecām izstāžu ciklā, kas bijušajā KGB namā - Stūra mājā, Brīvības un Stabu ielas stūrī, veltīts totalitārisma upuru piemiņai.

Liktens lietu muzejs (LLM), kas izvietots nama ceturtajā stāvā, apkopo priekšmetus un lietas, kas ļoti personiski raksturo vēsturiskos notikumus, laiku un mūsu dzīvi, sākot no pirmajām Latvijas brīvības cīņām līdz pat šodienai. Piecpadsmit LLM ekspozīcijas telpās izvietotie priekšmeti atgādina pirmā un otrā pasaules kara notikumus, izsūtījumus, emigrāciju, padomju laiku  un šodienas dzīves norises, kas ekspozīcijā ieņem tikpat nozīmīgu  vietu kā pagātnes notikumi. Ekspozīcijas galvenais mākslinieks ir Artis Rutks, tās autore - režisore un žurnāliste Ilona Brūvere. Ar sev svarīgiem priekšmetiem, lietām, dokumentiem un fotogrāfijām Liktens lietu muzeja ekspozīcijā piedalās arī dzejniece Liāna Langa, aktieri Baiba Broka, Dita Lūriņa-Egliena, Mārtiņš Egliens, Ieva Aleksandrova Eklone, Artis Robežnieks, Andris Bulis, Jānis Paukštello, Katrīna Pasternaka, Arnis Līcītis, dziedātājs Viktors Lapčenoks, komponists Jēkabs Nīmanis, režisors un pedagogs Pēteris Krilovs, filmu māksliniece Ieva Romānova. Andris Freidenfelds, Baiba Sipemiece un Valters Krauze, žurnālisti Ingvilda Strautmane un Vidvuds Medenis, kinokritiķe Daira Āboliņa, rakstnieks Ēriks Hānbergs, mākslinieks Aivars Vilipsons, teologs Artis Burovs, Latvijas institūta direktore Karīna Pētersone, Latvijas hokeja izlases spēlētāji Irbe, Indrašis, Tambijevs, Ņiživijs, Masaļskis, Laviņš un daudzi citi.

Ekspozīcijā var apskatīt neskaitāmas ļoti personiskas priekšmetu liecības un dokumentus - Ēvalda Valtera divriteni, Aleksandra Čaka pēdējo vēstuli, Antas Klints saldumu šķīvi, tēlnieces Leas Davidovas Medenes Imanta Ziedoņa portretu  un citus unikālus eksponātus.

Ar nama pirmo stāvu un tā vēsturi, kur padomju laikā tika izvietoti citādi domājošo un politieslodzīto karceri, iepazīstinās Okupācijas muzeja ekspozīcija.     

Muzejs atvērts no 1. maija līdz oktobrim ik dienu no ceturtdienas līdz otrdienai 10.00-18.00, pirmdienās 10.00-16.00, trešdienās 10.00-20.00 . Brīvdiena - otrdiena. 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV