Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Daugavpils teātrī top Slavomira Mrožeka luga „Emigranti”

Easyget.lv, 28.04.2014. 15:24

Daugavpils teātrī 30.aprīlī pirmizrādi piedzīvos poļu dramaturga Slavomira Mrožeka luga „Emigranti” - traģikomēdija jeb filozofisks farss divos cēlienos.

Luga „Emigranti” ir Daugavpils teātra vēstures pirmsākums, jo tieši ar šo uzvedumu 1991.gadā tika atklāts teātris. Toreiz lugu uz lielās skatuves iestudēja režisors Nauris Klētnieks. Pēc 23 gadiem, aktualizējoties lugas tēmai, Slavomira Mrožeka darbs tiek iestudēts vēlreiz - Oļega Šapošņikova režijā. Izrādes aktieru ansambli veido divi Daugavpils teātra aktieri un Amerikas pilsonis Džordžs Stīls.

Lai gan izrāde ir par emigrāciju, līdzjūtības pret emigrantiem, gluži kā lugā te nebūs, uzsver izrādes radošā komanda, O. Šapošņikovs stāsta: „Izrādē par to neraudāsim, stāsts būs daudz dziļāks. S. Mrožeka luga ir tikpat augstvērtīga dramaturģija kā A. Čehova „Kaija”. Tā ir filozofiska un nedaudz ironiska, stāsta ne tikai par cilvēku kā personu, bet par cilvēci kopumā. Un šajā gadījumā emigrācija ir notikums, kas saasina tās problēmas, kas ir cilvēkiem. Tikai ekstremālā situācijā cilvēks īpaši spilgti parāda savas labās un sliktās īpašības."

Izrādes tapšanas procesā, radošā komanda daudz strādā arī ar lugas materiālu, pielāgojot to trīs varoņiem, nevis diviem, kā tas ir orģinālā. Kā smejot atzīst režisors, izrāde sākusies jau pirmajā mēģinājumā, jo aktieriem, tieši tāpat kā viņu varoņiem, ir bijis jāiemācās savā starpā saprasties un komunicēt. Aktieri piedzīvoja īstu integrēšanās procesu.

Iestudējums „Emigranti” ir īpašs arī ar to, ka tas ir pirmais iestudējums, kuru O. Šapošņikovs iestudē otro reizi. Pirmo reizi izrāde O. Šapošņikova režijā tika iestudēta pirms 10 gadiem Dailes teātrī un tika spēlēta piecus gadus. Arī toreiz iestudējumā piedalījās Džordžs Stīls. Daloties iespaidos, viņš stāsta: „Es ar milzīgu prieku piekritu vēlreiz strādāt pie lomas, jo tāpat kā toreiz, pirms 10 gadiem, tāpat arī tagad, izjūtu lielu pagodinājumu piedalīties izrādē. Domāju, ka pēc izrādes apmeklēšanas skatītāji vēl ilgi par to domās. Tā nevar patikt vai nepatikt - vai nu tu saproti, vai nesaproti šo izrādi.”

Radošā komanda uzsver, ka izrāde ir aktuāla un liks izdzīvot īpašu emocionālo pārdzīvojumu un sola, ka tās noskatīšanās atstās spēcīgu pēcgaršu. „Izrāde būs gaiša, bet smaga,”rezumējot, saka O. Šapošņikovs.

Lugas autors - absurdists un disidents, bet luga - Daugavpils teātra vēstures pirmsākums, jo tieši ar šo uzvedumu 1991.gadā tika atklāts teātris.

Pēc 23 gadiem mēs atgriežamies pie lugas aktuālās tēmas, taču jau ar pavisam citu pieredzi, kuru ir izdzīvojis ikviens Latvijas cilvēks - ar bēgšanas un emigrācijas pieredzi. Tieši tāpēc šo stāstu stāstīs trīs aktieri, kas radikāli atšķiras cits no cita - krievs, latvietis un tumšādainais amerikānis.

Kas notiek ar cilvēku, ja viņš atsakās pats no sevis un koncentrējas vienīgi uz materiālo labumu gūšanu? Par ko viņš pārvēršas, zaudējot spēju būt līdzjūtīgam? Par to visu - ironiski, dramatiski, dziļi un atklāti.

Režisors - O. Šapošņikovs, izrādes vizuālais noformējums - E. Viļumovs, O. Šapošņikovs, gaismu mākslinieks - S. Vasiļjevs. Lomās: M. Samodahovs, E. Viļumovs, Dž. R. Stīls.

Pirmizrāde: 30.aprīlī, tuvākās izrādes: 7. un 16.maijā

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā www.bilesuparadize.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV