Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Brīvības ielas stāsti astoņos skatlogos

Easyget.lv, 29.04.2014. 09:36

Baudot maija brīvdienas, rīdzinieki un Rīgas viesi no 30.aprīļa līdz 31.maijam tiek aicināti aplūkot Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas projekta „Skatlogi uz Brīvības ielu” ekspozīcijas.
Brīvības ielas stāsti astoņos skatlogos

Trešdien, 30.aprīlī, rīdzinieku un Rīgas viesu apskatei tiks atklātas astoņas ekspozīcijas veikalu, kafejnīcu un uzņēmumu skatlogos uz Brīvības ielas. Vēsturiskās ekspozīcijas aicinās garāmgājējus uz mirkli apstāties un ieskatīties mirkļos, kurus piedzīvojusi Brīvības iela laika posmā no 1914.gada līdz pat mūsdienām, vēsta Nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvis Mārtiņš Drēģeris.

Projekta „Skatlogi uz Brīvības ielu” laikā astoņi ierastie veikalu, kafejnīcu un uzņēmumu skatlogi uz mēnesi tiks padarīti par savstarpēji saistošām, vēsturi reflektējošām mākslas formām. Skatlogi atspoguļos Brīvības ielas vēsturi laika posmā no 1914. gada līdz mūsdienām, atgādinot garāmgājējiem, cik dažādi ir bijuši vēsturiskie Brīvības ielas nosaukumi un kādas politiskās varas ir spēlējušās ar Rīgas galveno ielu.

Projekta autore ir māksliniece Anna Heinrihsone. Mākslinieces mērķis projekta ietvaros bija lauzt ierasto formātu un iznest mākslu ārpus izstāžu zāles robežām, tuvinot to sabiedrībai – izvietojot ekspozīcijas tik ierastā pilsētas vidē, kā dažādu tirdzniecības vietu un uzņēmumu skatlogi. Anna Heinrihsone norāda, ka darbs pie ekspozīciju izveidošanas ilga vairākus mēnešus, kuru laikā, kopā ar skatlogu stāstu autoru Vilni Vēju, tika radītas astoņas vēsturi atainojošas ekspozīcijas. Tajās apvienoti lielformāta maketi, senas fotogrāfijas, atsevišķi laikmetam raksturīgi priekšmeti, kas vizualizē pagātnes ainas un uzbur īsus stāstus par aizgājušo laiku.

Projekta realizētāji atzīst, ka Latvijā, šāds, caur skatlogiem vērsts stāstījums par ielas vēsturi, tiek radīts pirmo reizi. Ekspozīcijās apskatāmie objekti ir īsti, autentiski priekšmeti no Latvijas muzejiem un privātām kolekcijām, kuri ļauj skatītājiem sajust senatnīgumu un stāsta vēsturisko noskaņu. Projekta mērķis nav mācīt vai detalizēti atainot kādu vēsturisku notikumu, bet gan radīt nostalģiskas sajūtas vai sajūtu priekšstatus par aizgājušos laikmetu.

Ekspozīcijā apskatāmās fotogrāfijas projekta autori kopā ar kultūras vēstures entuziastiem, atbilstoši katras ekspozīcijas atainotajam gadu desmitam, rūpīgi atlasījuši no „Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva”, kā arī no „Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas Letonica” projekta „Zudusī Latvija” arhīviem. Svarīgi, ka visi ekspozīcijās izmantotie priekšmeti ir oriģināli un līdz izstādei nonākuši, pateicoties „Rīgas Kinostudijai”, „Latvijas Ugunsdzēsības muzejam”, „Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam”, Olimpiskajai sporta komitejai un Latvijas Universitātes Akadēmiskajai bibliotēkai.

Ekspozīcija ilustrēs pārmaiņas, kas attiecīgajā vietā – ēkā vai Brīvības ielas posmā – notikušas laika gaitā. Tās papildinās publicista Vilņa Vēja radītie teksti, kas būs veidoti kā fiktīvas personas stāstījums – „mūžīgā garāmgājēja” atmiņu drumslas, uzsverot pieredzes subjektīvismu, kuru vienādi veido svarīgi vēsturiski notikumi un ikdienas dzīves fragmenti.

Ekspozīcijas sākums un beigas meklējamas Latvijas Pasta filiāles „Sakta” un kafejnīcas „Coffee Inn” skatlogos. Virzoties tālāk pa Brīvības ielu līdz pat Stūra mājai vai no Stūra mājas uz Brīvības pieminekļa pusi, ikviens garāmgājējs varēs aplūkot kā „atdzims” vairāki nostalģijas un vēstures atspulga vēstījumi.

Ekspozīcijas izvietotas:

  • Latvijas Pasta centrs „Sakta”, Brīvības bulvāris 32 
  • Veikals „Elkor tehnika”, Brīvības bulvāris 21
  • SMP Bank, Elizabetes iela 57 
  • Interjera studija „Casa Nostra”, Brīvības iela 46
  • Kafejnīca „Burbuļnīca”, Brīvības iela 37
  • SIA „Rīgas nami”, Brīvības iela 49/53
  • „Outlet Bazaar”, Brīvības iela 72
  • Kafejnīca „Coffee Inn”, Brīvības 76

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas projekta „Skatlogi uz Brīvības ielu” tapušās ekspozīcijas būs apskatāmas līdz 2014.gada 31.maijam. Projekts tapis tematiskās līnijas „Brīvības iela” ietvaros, kurā jau pašlaik Elizabetes un Brīvības ielas krustcelēs ir skatāma mākslinieka Aigara Bikšes instalācija „Pieminekļu kari”, bet no 1.maija apmeklētājiem durvis vērs viena no vērienīgākajām Rīga 2014 ekspozīcijām „Stūra māja. Lieta Nr. 1914/2014” Brīvības un Stabu ielas stūrī, kas būs skatāma līdz 19.oktobrim.

Foto: Rolands Krišjāns “Brīvības iela” 80x60 cm, eļļa, audekls. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV