Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

Rakstniekam Jānim Klīdzējam – 100

Easyget.lv, 30.04.2014. 15:06

Rīgas Latviešu biedrības Baltajā zāle ceturtdien, 8. maijā, plkst. 18.00 notiks literāri muzikāls sarīkojums “Skaties ciešāk. Ar visu spēku. Aiz savām acīm. Laika acīm”, veltīts rakstniekam Jānim Klīdzējam.

Atceroties un godinot rakstnieka 100 gadi, sarīkojumā aicinām ieklausīties literatūras pētnieces Annas Eglienas stāstījumā par rakstnieka literāro ieguldījumu. Kopā ar kinorežisoru Jāni Streiču, aktieriem Akvelīnu Līvmani, Mārtiņu Eglienu, Bērtuli Piziču, mūziķi Ēriku Zepu un Rīgas Latviešu biedrības kamerkori “Austrums” ielūkosimies Jāņa Klīdzēja dzīvē, daiļradē, arī - dokumentālajos video kadros un mākslas filmas “Cilvēka bērns” tapšanā. Dziedātāji un mūziķi sagatavojuši literāru muzikālu iestudējumu, kurā ir izmantots Jāņa Klīdzēja darbs “Zalta Krusteņš”. Sarīkojumu bagātinās Latgales mākslinieku dabas skati.

Jānis Klīdzējs (06.05.1914. - 02.05.2000.) mācījās Sakstagala pamatskolā, gaismas ilgas un kultūras tradīciju tam iesēja Francis Trasūns. Rīga deva gara izglītošanas iespējas: Konservatorijas audzēkņu vakari, Jēkaba katedrāle svētdienās un ikdienas ceļš uz universitāti, psiholoģijas, filoloģijas, vēstures, kosmogrāfijas, teoloģijas lekcijas. Rīgas mākslas dzīve ar operu, teātriem, koncertiem un izstādēm.

Rīgā rakstnieka darbi iekaroja Rīgas lielo laikrakstu ievērību un viņa dzejoļi, stāsti, apraksti tika publicēti laikrakstos “Rīts”, ‘”Jaunākās ziņas” un citos izdevumos. Ar Jāņa Klīdzēja rakstītā vārda starpniecību Latvija iepazina Latgali, kura dzīvoja savu, citiem novadiem maz pazīstamu dzīvi. Tas bija latviešu rakstniecībā bagāts laiks: Andrejs Eglītis, Aleksandrs Grīns, Kārlis Skalbe, Jānis Andrups, Leonīds Breikšs un citi. Jānis Klīdzējs bija gaidīts rakstnieku vakaros un viņa darbs tika novērtēts ar Latvijas Kultūras fonda godalgām.

Latvijas Brīvības Paaudzes (rakstnieka apzīmējums) sapņiem svītru pārvilka skarbais laiks, un kopā ar citiem latviešu tūkstošiem 1944.gada rudenī arī Klīdzējs atstāja Latviju. Viņa devums rakstniecībā ir 24 grāmatas, kurās atspoguļojās Latvijas dzīve un notikumi dzimtenē.

Jānis Klīdzējs Rīgā un latviešu literatūrā ieveda Latgali un tās dvēseli, stiprinot apziņu: mēs esam viena tauta. ‘”Es esmu latviešu rakstnieks, kurš nāk no Latgales”, teica rakstnieks. Jānis Streičs, kurš filmā “Cilvēka bērns” dziļi, skanīgi un smeldzīgi ar Klīdzēja acīm paskatījās uz Latgali, kāda tā bija un kādas tās vairs nebūs, palīdzēja atvērt uz Latviju tos vārtus, pa kuriem ar savu 24 grāmatu nastu varēja iesoļot Jānis Klīdzējs - vīrs, kurš savā simtgadē ir pelnījis mūsu goddevību un sirsnīgu pieminēšanu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV