Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Igauņu dejas viesizrādes Ģertrūdes ielas teātrī

Easyget.lv, 02.05.2014. 20:03

9. un 10.maijā Ģertrūdes ielas teātrī būs skatāmas divas dejas izrādes, ko veidojuši jaunākās paaudzes dejas mākslinieki no Igaunijas, informē teāra pārstāve Maija Pavlova.
Igauņu dejas viesizrādes Ģertrūdes ielas teātrī

Ģertrūdes ielas teātris ir uzsācis programmu – viesizrāžu ciklu “Tuvāki kaimiņi”. Tā mērķis ir iepazīstināt skatītājus ar jaunajiem laikmetīgās skatuves māksliniekiem un viņu darbiem no Baltijas un Ziemļvalstīm. Šī cikla pirmais viesis ir igauņu horeogrāfs Sīms Toniste (Siim Tõniste) ar komandu un izrādēm “Iztulkotie” un “Pastkarte”, kas būs skatāmas Ģertrūdes ielas teātrī 9. un 10.maijā.

Abas izrādes vieno trīs līdzautori un izpildītāji – Sīms Toniste (1987), Eike Ūlevaina (1980) un Jāks Sapas (1979). Izrādē “Iztulkotie” vieņiem pievienojusies profesionāla tulkotāja Kadri Poluvēra, savukārt “Pastkarte” tapusi, iedvesmojoties no mākslinieces Jaronas Ilo zīmējumiem, un sadarbībā ar horeogrāfi Olgu Privis.

“Iztulkotie”, kas būs skatāma 9. maijā pl.19.00, ir asprātīga un humorpilna izrāde par tulkošanas ne-iespējamību dejā un dzīvē.

Stāsta izrādes autori: “ Ideja par “iztulkotajiem” radās, kad sākām apzināties, cik bieži, diemžēl, cilvēkiem šķiet, ka tie nesaprot laikmetīgo deju, it kā tai būtu slepena valoda, kas būtu saprotama tikai mazai daļai cilvēku, savukārt pārējiem būtu nepieciešamība pēc tulka, lai šo valodu saprastu. Mēs sākām pētīt, vai tulkošana dejā ir nepieciešama, iespējama un ko mēs vispār saprotam, kad sakām “tulkot”. Ātri vien tas pārtapa par nepārtrauktu procesu, kurā nemanot visi kļuva par tulkiem, tulkotājiem un tulkojamajiem… Un ir pārsteidzoši, cik daudz tiek pazaudēts tulkojumā.”

Izrādes veidotāji aicina skatītājus būt atvērtiem un pieredzēt katram savu izrādi.

Autori un izpildītāji: Eike Ūlevaina, Kadri Polluvēra, Jāks Sapas, Sīms Toniste. Tehniskais risinājums: Ando Naulainens

“Pastkarte”, kas būs skatāma 10.maijā pl.19.00, ir sirsnīga izrāde par cilvēku attiecībām, kas tapusi, iedvesmojoties no igauņu mākslinieces Jaronas Ilo (1955) darbiem, un pirmizrādi piedzīvojusi pavisam nesen – 2014. gada 7. martā.
Izrāde tapusi neparastā veidā – māksliniece piedalījusies mēģinājumos kopā ar dejotājiem, ar saviem zīmētajiem stāstiem veidojot izrādes dramaturģiju. Šī izrāde tapusi kā dialogs starp kustību un zīmējumu, vispārīgiem un konkrētiem tēliem, kas galu galā rezultējusies sirsnīgā stāstā par cilvēku savstarpējām attiecībām, ar kuru var identificēties ikviens.
Autori un izpildītāji: Eike Ūlevaina, Jāks Sapas, Sīms Toniste. Horeogrāfija: Olga Privis. Māksliniece: Jarona Ilo.

Viesizrādes nodrošina Rīgas Domes un Ziemļu un Baltijas valstu mobilitātes programmas “Kultūra” finansiālais atbalsts.
Biļetes uz viesizrādēm, iegādājamas http://www.bezrindas.lv un galerijā ISTABA. Biļešu cena: 8,50 EUR, 4,50 EUR – skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem. Rezervācijas: kase [at] git.lv

Plašāka informācija: www.git.lv

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV