Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Tuvojas LAUKI - īsteni laikmetīgas mākslas izstāde izstāžu zālē Arsenāls

Easyget.lv, 06.05.2014. 14:11

15.maijā plkst.18.00 Latvijas Nacionālās mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls tiks atklāts vēl viens vērienīgs Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas notikums – starptautiska laikmetīgās mediju mākslas izstāde LAUKI un festivāls Māksla+Komunikācija 2014.
Tuvojas LAUKI - īsteni laikmetīgas mākslas izstāde izstāžu zālē Arsenāls

Izstāde LAUKI sola pārsteigt ar darbu daudzveidību – gan jaunu ideju un aktualizēto tēmu, gan estētisko formu ziņā. Izstādē varēs aplūkot ap 40 mūsdienīgi avangardisku mākslas darbu, kas spilgti un dinamiski atspoguļo mūsdienu laikmetu – izaicinot vispārpieņemtos uzskatus, aktualizējot sociālos jautājumus un piedāvājot pozitīvas nākotnes vīzijas.

Līdz ar moderno laikmetu ir mainījusies arī mākslas un mākslinieka loma sabiedrībā. Mūsdienās māksla ne vien meklē jaunas estētikas formas, bet aktīvi līdzdarbojas sociālajās pārmaiņās, zinātnes un tehnoloģiju attīstībā. Izstāde LAUKI parāda, ka laikmetīgā māksla ir process – izpēte, meklējumi, eksperimenti un izaicinājums. Izstādes LAUKI kuratori Rasa Šmite, Raitis Šmits un Armīns Medošs, izvēloties darbus izstādei, uzdeva jautājumu: kādu lauku robežas šodien mākslinieki šķērso, un kādus laukus pēta, lai meklētu jaunas idejas krīzes pārvarēšanai un iztēlotos jaunus modeļus ilgtspējīgākam dzīves veidam.

Šobrīd izstāžu zālē Arsenāls jau noris izstādes iekārtošanas darbi. Kā pirmais no viesmāksliniekiem Rīgā ieradies Parīzes mākslinieku apvienības HeHe pārstāvis – Heiko Hansens, kas uzstāda „Glābšanas plostu” (Radeau de Sauvetage) – buru laivu, ar kuru var braukt pa pamesto šaursliežu dzelzceļu sliedēm. HeHe mākslinieki ar humoru risina pamesto tehnoloģisko infrastruktūru problēmas, piedāvājot mākslas objektu kā sabiedriskā transporta alternatīvu.

Vēl viena māksliniece no Parīzes – Šū Lī Čenga, izstādē piedalīsies ar projektu „Pagrīdes augu sēklas” (Seeds Undergorund), kurā aktualizēta cīņa par agrokultūras augu un sēklu dažādības nosargāšanu Eiropā. Muzeju naktī, sestdien, 17. maijā no pl. 19.00 izstādē LAUKI norisināsies Šū Lī Čengas interaktīvā performance „Pagrīdes augu sēklu ballīte”, kurā cilvēkiem būs iespēja savstarpēji apmainīties ar dažādu augu un dārzeņu sēklām, gūstot ko noderīgu vai skaistu savam dārzam un daloties ar citiem.

Ar ļoti neparastu darbu izstādē piedalās zviedru māksliniece no ASV – Lisa Jevbrata. Viņa savu darbu „Zoomorfa laboratorija” izstrādājusi kopā ar krāsu redzes pētniekiem. Tā ir īpaša programmatūra „Zoomorfs”, kas spēj simulēt to, kā krāsas redz dažādi dzīvnieki. Arī izstādes LAUKI apmeklētāji varēs apskatīt pasauli ar, piemēram, rudās lapsas acīm.

Savukārt latviešu mākslinieks Gints Gabrāns kopā ar mikrobiologu Jāni Liepiņu izstādē prezentēs jaunus ģenētiski modificētu baktēriju enzīmus, ar kuru palīdzību cilvēki varēs uzņemt par 1/3 vairāk uzturvielu no ierastās augu valsts pārtikas – ēdot koku lapas un krūmu zarus, tādā veidā risinot nākotnes pārapdzīvotās pasaules problēmas.

Izstādē varēs spēlēt arī serbu mākslinieku kolektīva izveidoto interaktīvo spēli „Vai jūti noplūdi?” par naftas ieguves platformu Baltijas jūrā, piedalīties Ričarda Bārbrūka un Ilzes Black interpretācijā par Gija Debora „Kara spēli”, noskatīties radikālo Londonas mākslinieku YoHa video par Edvardu Snoudenu un ASV globālo uzraudzību, iepazīties ar Voldemāra Johansona jaunāko darbu – rotējošu skaņas objektu, aplūkot Mārtiņa Ratnika vizualizētos elektromagnētiskos laukus veco televizoru ekrānos.

Izstādes LAUKI mākslinieku iztēlei nav robežu – uzmanības lokā ir gan agrārie, gan elektromagnētiskie lauki, uztveres un redzes lauki, cilvēka ķermenis kā lauks, elektronisko tīklu un datu lauki, naftas lauki, privātā un publiskā robežlauki, bišu barības meklēšanas un augu izplatības lauki utt. Šie ir tikai daži piemēri no aizraujošo laikmetīgās mākslas darbu klāsta, ko piedāvās izstāde LAUKI. Izstāde LNMM izstāžu zālē Arsenāls būs skatāma no š.g. 16. maija līdz 3. augustam.

Plašāk par izstādi un laikmetīgo mākslu varēs uzzināt apmeklējot kuratoru un mākslas zinātnieku Armīna Medoša, Miško Šuvakoviča un Ievas Astahovskas publiskās lekcijas, kas notiks piektdien, 16. maijā, Gētes institūtā (ieeja bez maksas). Izstādē orientēties apmeklētājiem palīdzēs īpaši apmācīti gidi, ekskursijām gida vadībā var pieteikt arī grupas. Ceturtdienās un sestdienās pl. 14.00 uz vietas tiks organizētas grupu ekskursijas gida pavadībā. Skolniekiem tiek piedāvātas izglītojošas bezmaksas grupas ekskursijas. Pieteikšanās rakstot uz e-pastu rixc@rixc.lv vai zvanot 26546776.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV