Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Rīgā notiks Starptautiska konference par mākslu, zinātni un kultūras inovāciju

Easyget.lv, 06.05.2014. 16:01

No 15. līdz 18. maijam festivāla Māksla+Komunikācija atklāšanas nedēļas nogalē kā Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīga 2014 programmas notikumumiem gaidāms konferenču cikla “Atjaunojamā nākotne” ievadpasākums.
Rīgā notiks Starptautiska konference par mākslu, zinātni un kultūras inovāciju

Reaģējot uz jaunākajiem centieniem ilglaicīgas nākotnes veidošanā, kā arī aktuālās krīzes pārvarēšanā, konference vērsta uz jaunu nākotnes attīstības virzienu radīšanu, apvienojot tradicionāli savstarpēji nodalītas jomas.

Balstoties festivāla izstādes LAUKI idejā, kas nevis aplūko mākslu tās šaurākajā nozīmē, bet gan respektē visa veida radošās prakses, apvienojot jaunus domāšanas veidus, zinātniskas atziņas, estētiku, tehnoloģijas un sociālās prakses, konference veidos jaunas saskarsmes telpas starp akadēmisko pētniecības darbu un laikmetīgās mākslas prakšu daudzveidību, mākslu un zinātni, ilgtspējīgu uzņēmējdarbību un sociālajām iniciatīvām 21. gadsimtā.

Spilgtākie konferences notikumi

  • Piektdien, 16. maijā pl. 18.00 (Gētes institūtā) aicinām uz trijām publiskajām lekcijām par avangardiski orientētas mākslas lomu mūsdienu sabiedrībā. Dr. Miško Šuvakovičs, pazīstams mūsdienu mākslas teorētiķis un profesors no Belgradas Mākslas universitātes, iepazīstinās ar “pelēkajām zonām” – kur māksla šķērso politikas robežas. Savukārt izstādes LAUKI kurators Dr. Armīns Medošs sniegs padziļinātu ieskatu izstādes LAUKI idejās, bet mākslas zinātniece Ieva Astahovska iepazīstinās ar disciplīnu un žanru robežu pārkāpšanu 70. un 80. gadu mākslā Latvijā.
  • Sestdien, 17. maijā pl. 10.00 (Gētes institūtā) sāksies konferences pirmā diena, kuras tēma ir – Māksla un zinātne - no tehno-ekoloģiskām praksēm līdz jaunām ilgtspējības teorijām. Zviedru māksliniece un mediju mākslas profesore no Santabarbaras universitātes ASV – Lisa Jevbrata iepazīstinās ar savu pieredzi strādājot kopā ar zinātniekiem pie datorprogrammas, ar kuras palīdzību mēs varam raudzīties uz pasauli ar dzīvnieku acīm. Citā rakursā mākslinieku un zinātnieku sadarbību parādīs pazīstamais slovēņu mākslinieks Marko Peļhans, kas kopā ar kanādiešu mākslinieku Metjū Bīdermanu pētī ilgtspējības jautājumus ziemeļu polārajos apgabalos. 
  • Svētdien, 18. maijā pl. 13.00 (Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā, Kūrmājas prospektā 13) aicinām uz Liepāju, kur notiks konferences otrā diena – veltīta mākslas pētniecības tēmai. Ar ko mākslas pētniecība atšķiras no zinātniskās pētniecības? Kā laikmetīgās mākslas prakses šodien ietekmē akadēmisko diskursu? Ar savām idejām un tēzēm iepazīstinās mākslinieki, kas strādā kopā ar zinātniekiem, mākslas doktorantūru studenti un docētāji no Ziemeļeiropas – Helsinku Aalto, Oslo, Islandes un Liepājas universitātēm, kā arī no Islandes, Latvijas, Igaunijas un Viļņas mākslas akadēmijām.

Ieeja konferences pasākumos ir bez maksas, taču lūgums iepriekš pieteikt savu dalību elektroniski: rixc@rixc.lv

Jauno konferenču ciklu organizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC, Renewable Network un ARS BALTICA sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā, Dānijas Kultūras institūtu Latvijā, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju, kā arī citām partnerorganizācijām, kultūras institūcijām un sadarbības tīklu partneriem. Šī pasākuma mērķis ir Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības platformas paplašināšana, kļūstot par “vienojošo posmu“ starp dažādajām jau pastāvošajām Ziemeļeiropas un Baltijas jūras reģiona platformām un sadarbības tīkliem, kā arī sasaistīt tās ar pārējām Eiropas un pasaules valstīm.

Vairāk informācijas par festivālu un konferences programmu: http://fields.rixc.lv

Foto: Misko Suvakovic. Pelēkās zonas (no lekcijas materiāliem, 2014). Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV