Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Foto: Kino muzejā atklāta izstāde “Kino trofejas”

Easyget.lv, 07.05.2014. 15:49

Rīgas Kino muzejā atvērta jauna izstāde “Kino trofejas” – stāsts par kino izrādīšanu un skatīšanos 1940. un 1950. gados Rīgā, informē muzeja pārstāve Līva Pētersone.
Foto: Kino muzejā atklāta izstāde “Kino trofejas”

Galerijas:

Izstādē, kuru iekārtojuši mākslinieki Mārtiņš Ratniks un Dace Džeriņa, teksta, video, foto un citos formātos parādītas cilvēku atmiņas par kinoapmeklēšanu pēckara Rīgā, kas tolaik bija ļoti populārs brīvā laika pavadīšanas veids. Bija mainījusies valsts iekārta, ienesot izmaiņas arī kinorepertuārā. Padomju filmu lielajā īpatsvarā skatītāju prātus satrauca rietumvalstīs tapušas „trofeju filmas“ – Padomju Savienības salaupītās filmas, kas tika atvestas no Vācijas - gan vācu, gan arī itāļu, austriešu, amerikāņu un citu ražojumi. Cilvēku stāstos kara laika un pēckara gadu ikdienas dzīve cieši savijas ar kinoapmeklēšanas norisēm, tajos parādās jaunības entuziasms un filmu radītās iluzorās realitātes nianses. Izstāde Kino muzejā vēsta par kinorepertuāru un kinoapmeklētājiem Latvijā šajā laikā, parādot atmiņas - gaistošākās, bet arī personiskākās liecības par aizgājušo laiku.

Izstāde darbojas kā savdabīga laika mašīna, kurā ieejot, iespējams nokļūt pagājušā gadsimta vidū – par laikmetu, kinoteātru interjeriem un atribūtiem vēsta scenogrāfiskie elementi. Ar tā laika kinoapmeklētājiem, viņu jaunību, atmiņām iespējams sastapties gan viņu agrāko dienu fotogrāfiju, gan videointerviju veidolā. Izstādē iespējams ieraudzīt tā laika ekrāna elkus – vācu kino zvaigzens Mariku Reku, Zāru Leanderi, Tarzāna lomas atveidotāju Džoniju Vaismilleru, liktenīgo vīriešu lomu tēlotājus Robertu Teiloru un Žerāru Filipu. Plakātos un arhīva materiālos iespējams iepazīt gan tā laika repertuāru, gan ielūkoties pašās krāšņajās filmās un padomju laika kinožurnālos, kurus demonstrēja pirms seansiem, gan aplūkot Rīgas karti un uzzināt, ka tolaik Rīgā kinoteātru bija piecas reizes vairāk kā šodien.

Izstāde “Kino trofejas” norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas ietvaros.

Vairāk informācijas: www.kinomuzejs.lv, www.riga2014.org/kinotrofejas
Facebook: @Rīgas Kino muzejs / Riga Film Museum
Twitter: @KinoMuzejs

Foto: Izstāde “Kino trofejas” Rīgas Kino muzejā. Foto (c) Didzis Grodzs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV