Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Fricis Langs un Stīvens Spīlbergs maija Kino klubā

Easyget.lv, 08.05.2014. 09:48

Ceturtdien, 8. maijā, plkst. 18.30 Rīgas Kultūras centrā „Iļģuciems” notiks Kino klubalekcija, kas veltīta tā laika slavenākajam vācu kino režisoram - Fricim Langam.
Fricis Langs un Stīvens Spīlbergs maija Kino klubā

Šī būs noslēguma lekcija ciklā Mēmā kino klasika. Lekcijas apmeklētājiem būs iespēja noskatīties Friča Langa/ Fritz Lang (1890-1976) kino lenti "Metropole"/ Metropolis (1927). Tā ir filma – antiutopija, kas ataino pasauli, kāda tā varētu kļūt, ja nebūtu sirds, kas valda pār prātu. Tā ir sava laika dārgākā vācu filma, kas ļoti spēcīgi ietekmējusi fantastikas žanra un specefektu tehnoloģiju, kā arī pasaules arhitektūras stilu attīstību - filmā galveno lomu spēlē utopiskā vide un arhitektūra. Filmas darbība risinās 2026. gadā. Strādnieki mitinās dziļi pazemē, kur smagi strādā, bet viņu valdnieki dzīvo augstceltnēs virszemē. Filma ir atzīta par vizuālu meistardarbu, kas paplašinājusi kino radīšanas un uztveres robežas.

Nākamā Kino kluba lekcija notiks 22. maijā plkst. 18.30, un tajā ikvienam būs iespēja ielūkoties „jaunlaiku mēmajā kino” – Stīvena Spīlberga/Steven Spielberg (1946) filmā Duelis/Duel (1971).

Filma ir izcils piemērs tam, kā bez dialogiem, bez notiekošā skaidrojuma var panākt nervus stindzinošu satraukumu par noslēpumainās norises iznākumu. Ļoti koncentrētajā spriedzes filmas sižetā vientuļu braucēju vieglajā automašīnā uz lielceļa sāk vajāt milzīgs kravas auto. Vajāšanas iemesli paliek nezināmi, taču spriedze pieaug, jo ceļa turpināšana kļūst arvien bīstamāka. Bailes un izmisums izraisa pretdarbību, kuras iznākums nav paredzams.

Filma ir pasaulslavenā režisora Stīvena Spīlberga pirmā pilnmetrāžas filma. Pasaules slavu ieguvušas arī filmas „Šindlera saraksts”, „Glābjot ierindnieku Raienu”, „Lidosta”, „Noķer mani, ja vari” un daudzas citas.

Lekcijas vadīs kino zinātnieks Agris Redovičs.

Ieejas maksa – EUR 2.00, skolēniem, studentiem un pensionāriem – EUR 1.00

Foto: Kadrs no filmas "Metropole". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV