Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Kino nezvērs Godzilla svin sešdesmito jubileju

Easyget.lv, 09.05.2014. 11:04

2014.gadā apaļu jubileju svin viens no populārākajiem kinofilmu nezvēriem – Godzilla - japāņu fantastikas un šausmu filmu žanra “tokusatsu” pārstāvis.
Kino nezvērs Godzilla svin sešdesmito jubileju

Pirmā filma par milzu nezvēru, kurš radies no radiācijas izraisītām mutācijām, iznāca 1954.gadā ar kompānijas “Toho” un režisora Iširo Hondas gādību. 1954.gadā, nepilnus desmit gadus pēc Hirosimas un Nagasaki katastrofām, japāņu apziņā šis nezvērs tika uztverts kā simbols atomieročiem un to radītajam postam.

Pirmajās kinofilmās Godzilla (japāņu valodā – Gojira) postīja Japānas pilsētas, bet vēlākajās lentēs aizstāvēja valsti no dažādiem citiem milzu briesmoņiem. Lai arī Japānā veidotajās filmās šis varonis ir cīnījies ar tādiem radījumiem kā Mothra, Megalons, kā arī mehanizētu robotu Mehagodzillu un citiem nezvēriem, pats Godzilla vienmēr ir ticis uzskatīts par draudu cilvēcei gluži tāpat kā atomieroči un nepārdomāti, videi kaitīgi eksperimenti. Kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem studija “Toho” ir radījusi 28 kinolentes par Godzillu, bet pats milzu radījums ir kļuvis par vienu no populārākajiem briesmoņiem popkultūrā – ir publicētas grāmatas sērijas un komiksi, kā arī uzņemti TV seriāli, izdotas videospēles un radīti neskaitāmi produkti ar šo tēlu.

2014.gadā, atzīmējot sešdesmito gadskārtu kopš pirmizrādi piedzīvoja pirmā “Godzilla”, uz lielajiem ekrāniem iznāk jauna Holivudā tapusi filma par Godzillu, kas tapusi studijā “Warner Bros.”. Studija “Warner Bros.” kopā ar producentu apvienību “Legendary Pictures” tiesības uzņemt jaunu versiju par Godzillu iegādājās 2010. gadā. Jaunā filma, kas uz ASV ekrāniem un citviet pasaulē, tostarp Latvijā, iznāk 16.maijā, ir otrais Holivudā tapušais projekts par ikonisko briesmoni (pirmā Holivudas versija iznāca 1998.gadā).

Video ar subtitriem latviski:

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV