Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Visā Latvijā svinēs Valsts valodas dienu

Easyget.lv, 09.05.2014. 14:09

13. maijā, Jura Alunāna dzimšanas dienā, jau trešo gadu ar dažādām aktivitātēm Latvijā svinēs Valsts valodas dienu.
Visā Latvijā svinēs Valsts valodas dienu

Valsts valodas dienas tradīcija aizsākta 2012. gadā un tās mērķis ir radošā un mūsdienīgā veidā svinēt to, ka mūsu valsts valoda ir latviešu valoda, vēsta Maija Treile, Rakstniecības un mūzikas muzeja mājas lapas redaktore.

Rakstniecības un mūzikas muzejs 13. maijā plkst. 16:00 aicina uz Rīgas 2014 kultūras vasarnīcu Esplanāde 2014, kur notiks Dzejas un repa sacīkstes. Sacensību trīs kārtās spēkiem mērosies dzejas un repa autori vecumā no 16 gadiem. Dalībniekus vērtēs dzejas un repa profesionāļu žūrija: dzejnieces Inga Gaile un Iveta Ratinīka, reperi Žaks (Žaks Bernards) un Ansis (Ansis Kolmanis). Pasākumu vadīs Mixmasters AG (Andris Gailis) un Inga Surgunte (RMM).

Piebalgas muzeju apvienība Orisāre jau otro gadu izsludinājusi konkursu Tā runā piebaldzēns!, kurā piedalīties aicināti Vecpiebalgas un Jaunpiebalgas novadu skolēni. Konkursa mērķis ir rosināt skolēnus apzināties latviešu valodas bagātību un piebaldzēnu izloksnes vietu tajā, bagātināt valodu, izmantojot Piebalgas izloksni, aktualizēt aizmirstu vēsturiskā Piebalgas novada vārdu radošu lietojumu un noskaidrot, kā runā šodienas piebaldzēns. Skolēni aicināti veidot nelielus video sižetus – dzejoļus, stāstus, skečus, intervijas ar piebaldzēnu izloksnes pratējiem un mūsdienu piebaldzēniem. Konkursa uzvarētāju apbalvošana notiks 13. maijā, Vecpiebalgā, Kārļa Skalbes memoriālajā muzejā Saulrieti.

Krišjāņa Barona muzejs Rīgā uz Valsts valodas dienas svinībām aicina 13. maijā plkst. 12:00. Pasākumā ikviens varēs pārbaudīt prasmes un iemaņas dažādu gadu un klašu latviešu valodas testu izpildē. Vai esam gudrāki par trešklasnieku, sestklasnieku, devītklasnieku vai vidusskolas abiturientu? Pasākumā būs arī iespēja pamēģināt rakstīt ar īstu spalvaskātu un tinti, pārrakstot tautasdziesmas, kā kādreiz to darīja Krišjānis Barons.

Ādolfa Alunāna muzejs Jelgavā Valsts valodas dienu svinēs kopā ar draugiem no 5. vidusskolas, pasākumā Teici, teici valodiņa! atverot gramatikas grāmatu un atraktīvās nodarbībās pārbaudot savas latviešu valodas zināšanas.

Savukārt Ventspils Pārventas bibliotēka dienu vēlāk, 14. maijā, uz pasākumu Es svinu valodu! aicinājusi Ventspils 5. vidusskolas skolēnus. Jaunieši izspēlēs valodu teatrālās improvizācijas spēlēs, kurās tiks izmantota Janīnas Kursītes sastādītā Neakadēmiskās latviešu valodas vārdnīca jeb Novadu vārdene. Ar interesantajiem, skanīgajiem Vārdenē apkopotajiem latviešu valodas vārdiem, kuru nozīmi zina ne katrs dzimtās valodas pratējs, svētku organizētāji cer piesaistīt jauniešu uzmanību un bagātināt to leksiku. Pasākumā īpaši izcels arī Jura Alunāna devumu latviešu valodas kopšanā un bagātināšanā, kā arī pievērsīs uzmanību tam, kā mūsdienās tiek regulētas valodas lietošanas normas.

Valsts valodas diena ir svētki, kuru tradīcijas varam veidot un plānot paši, tāpēc klases, domubiedru grupas un visi citi interesenti no visas Latvijas aicināti svinēt valodu, īstenojot radošas aktivitātes dzīves, darba vai mācību vietā un tās tuvākajā apkārtnē.

Iepriekšējos gados valoda svinēta visdažādākajos veidos tādās vietās kā skolas, pirmsskolas izglītības iestādes, Zemessardzes bataljons, muzeji un bibliotēkas. Svētkos rīkoti konkursi, apzinātas Alunāna ielas Latvijā, orientēšanās spēlē iepazīti Jura Alunāna darinātie jaunvārdi, tapusi Sviesta kino filmiņa par pirmo latviešu hipsteri Juri Alunānu un notikušas daudzas citas aktivitātes, kas apliecina latviešu valodas vitalitāti.

Akcijas organizētāji: Rakstniecības un mūzikas muzejs, Piebalgas muzeju apvienība „Orisāre”, Krišjāņa Barona muzejs un Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV