Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Notiks Viktora Freiberga otrā lekcija par stila un dzīvesveida noteicējām – kinodīvām

Easyget.lv, 12.05.2014. 09:30

Ceturtdien, 22. maijā, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26) aicina uz otro tikšanos ar kino zinātnieku Dr. phil. Viktoru Freibergu, kurš stāstīs par 20. gadsimta pirmās puses kino un stila ikonām Marlēnu Dītrihu, Grētu Garbo un citām Eiropas un Holivudas kinodīvām, kas ietekmēja estētiskos priekšstatus par sievieti tā laika sabiedrībā.

Pirmais pasaules karš un neatkarīgas valsts nodibināšana ienesa būtiskas pārmaiņas Latvijas sieviešu dzīvēs, jo beidzot tika realizēti jau 19. gadsimta nogalē aizsāktās sieviešu emancipācijas kustības galvenie centieni. 20. gadsimta pirmajās desmitgadēs laikabiedres tēls dinamiski mainījās, rodot atspoguļojumu tā laika preses izdevumos, mākslas darbos un literatūrā.

Tāpat kino tika demonstrēts jaunais modernās sievietes tēls, kas kalpoja par sava veida norādījumu, kā tagad būtu jāuzvedas daiļā dzimuma pārstāvēm. Kino zvaigznes kļuva par elkiem, kuru stilu skatītājas centās pārņemt savā ārējā veidolā. Tas attiecināms arī uz izturēšanos – dāma filmās parādījās kā progresīva persona ar daudz lielāku neatkarību un patstāvību. Jaunos uzvedības paradumus varēja novērot vēl mēmā kino laikos, kad sievietes, līdzīgi kā aktrises filmās, publiski lietoja alkoholu un smēķēja, atļāvās provokatīvāk dejot un strādāt algotu darbu.

Tomēr bieži tiek uzdots jautājums: kas padara kino aktrisi par sava laikmeta sievišķīguma ikonu vai seksualitātes simbolu, un tam nevar būt racionālas un viennozīmīgas atbildes. Aktrises īpašo nozīmību kāda laikmeta kultūrā nosaka ne tikai viņas vaibsti, gaita, tātad ārējais izskats, bet arī raksturi, ko viņa savas karjeras laikā ir atveidojusi filmās. Īpaši tādēļ, ka uz ekrāna redzamais tēls ir bezķermenisks, un aktrise „saplūst” ar atveidoto varoni, kas ir būtiska atšķirība no teātra, kur skatītāji atrodas vienā telpā ar aktieriem. Izrādē stāsts tiek izspēlēts reālajā laikā bez tuvplāniem, rakursu maiņas, kas gan nenozīmē, ka teātra sniegtā pieredze ir mazāk vērtīga vai ka teātra aktrise nevar kļūt par ikonisku figūru vai dīvu.

Lekcijā kino zinātnieks, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikāciju studiju nodaļas vadītājs Dr. phil. Viktors Freibergs raksturos vairākas slavenas kino ikonas: Grētu Garbo, Marlēnu Dītrihu, Mariju Leiko, Liu Maru, kā arī itāļu kinodīvas – Lidu Borelli, kuras ārējais veidols bieži salīdzināts ar Dantes Roseti sieviešu portretiem, Pinu Meničelli, Frančesku Bertini un citas.

Uz lekciju aicināti visi interesenti! Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 2,13 / LVL 1,50; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 0,71 / LVL 0,50. Lekcijas apmeklētājiem būs iespēja apskatīt arī muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi „Jaunā sievišķība”.

Uz lekciju nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu sbm@lnmm.lv. Vietu skaits ir ierobežots.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV