Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Sarunas muzejā ar fotogrāfi Māru Brašmani

Easyget.lv, 12.05.2014. 10:00

Starptautiskajā muzeju dienā, 18. maijā, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un mākslas zinātniece Šelda Puķīte aicina uz „Sarunu muzejā” ar fotogrāfi Māru Brašmani, kuras personālizstāde „Pārmaiņu laiks” šobrīd ir skatāma LNMM izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (2. stāvā, Torņa ielā 1, Vecrīgā).
Sarunas muzejā ar fotogrāfi Māru Brašmani

Māra Brašmane (1944) kā štata fotogrāfe Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) ir nostrādājusi divdesmit gadus (1984–2004), iepazīstot muzeju gan kā institūciju, gan ēku tā dažādajos pārejas un pārmaiņu posmos. Melnbalto un krāsu fotogrāfiju variētā izstāde „Pārmaiņu laiks” ir veltīta LNMM galvenajai ēkai K. Valdemāra ielā 10a, kas pēc rekonstrukcijas – ar izstāžu zālēm bēniņos un pazemē, liftiem, restaurētajām telpām – iegūs pilnīgi jaunu identitāti.

2013. gada sākumā, iepazīstoties ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas rekonstrukcijas plāniem un to vizualizācijām, kā arī apmeklējot noslēguma izstādi un rūpīgi izstaigājot muzeja telpas, māksliniecei dzimst ideja par jaunu fotogrāfiju sēriju, kuras centrālais objekts vairs nav cilvēks vai mākslas darbs, bet gan pati celtne.

Pateicoties lielajai pieredzei, pieteiktais radošais izaicinājums guva atsaucību, un 2013. gada martā un aprīlī kopumā 12 dienu laikā tapa apjomīga fotogrāfiju sērija. Māra Brašmane fotografē muzeju mirklī, kad no ēkas jau ir izvesta lielākā daļa mākslas kolekcijas, arhīvs un biroja inventārs, atsegti sienu apdares slāņi. Darbi, no kuriem 78 šobrīd ir apskatāmi LNMM izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā, var tikt uztverti no diviem aspektiem – kā telpu dokumentācijas un kā no tēmas neatkarīgas krāsu, līniju un gaismēnu gleznas.

„Sarunas muzejā” ietvaros izstādes kuratore Šelda Puķīte apmeklētājus iepazīstinās ar projekta konceptu, fotogrāfiju atlases principiem un iekārtojuma specifiku, kuru daļēji noteica un iedvesmoja arī pārmaiņas, kas radušās līdz ar Radošās darbnīcas telpiskajām izmaiņām. Konkrētāk par projekta vēsturi un katru atsevišķu fotogrāfiju grupu, kas ekspozīcijā marķētas ar attēlu veidošanas datumiem, pastāstīs pati māksliniece, ievadot skatītāju pasaulē, kas gan izstāžu apmeklētājiem, gan nereti arī pašiem muzeja darbiniekiem palikusi apslēpta.

Par godu Starptautiskajai muzeju dienai ieeja pasākumā ir bezmaksas.

Izstāde skatāma līdz 1. jūnijam.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājas lapā: http://www.lnmm.lv/lv/lnmm/info/visit/exhibition/2014/time-of-change/.

Foto: Māra Brašmane. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas bēniņi. No sērijas „Pārmaiņu laiks”. 2013. gada marts. Foto no autores personīgā arhīva

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV