Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Izdota otrā grāmata bērniem par mākslu „Dzīvnieki mākslas darbos”

Easyget.lv, 13.05.2014. 11:57

„Dzīvnieki mākslas darbos” ir otrais izdevums bērnu mākslas grāmatu sērijā „Mazā Mula pēta”. Dzīvespriecīgā un zinātkārā galvenā grāmatu varone, mazā meitene Mula turpina iepazīstināt bērnus ar vizuālās mākslas žanriem, šoreiz pievēršoties animālijai – dzīvnieku attēlojumam mākslā.
Izdota otrā grāmata bērniem par mākslu „Dzīvnieki mākslas darbos”

Grāmatā „Dzīvnieki mākslas darbos” bērniem par mākslu stāsta divi spilgti tēli – meitene Mula, kuru varēja sastapt arī iepriekšējā sērijas grāmatā, un viņas draugs kaķis Bricis. Mula jautā, Bricis viņai skaidro un mudina bērnu pašu tēlaini domāt un radoši darboties – paņemt krāsas, papīra lapu un veikt dažādus ar mākslas darbu reprodukcijām saistītus uzdevumus, tādējādi izglītojoties nepiespiestā, saistošā veidā. Abu personāžu dialogs virza bērnu izziņas procesu, atklājot interesantas un varbūt līdz šim nepamanītas detaļas Latvijas mākslas klasikas paraugos, piemēram, Jaņa Rozentāla gleznā „Princese ar pērtiķi”, Johana Valtera audeklā „Pīles”, tēlnieka Teodora Zaļkalna skulptūrās „Jērs”, „Cūka” un daudzos citos mākslas darbos.

Mulas mākslas grāmatu sērijas idejas iniciatores un literāro tekstu autores ir biedrības „DROŠI un KOŠI” pārstāves Kristīne Morozova un Inga Beitiņa, no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) puses 2. izdevuma veidošanā piedalījās LNMM izglītības programmu kuratore Marta Pallo, piedāvājot uzdevumu kopu un izceļot izvēlēto autoru rokrakstu spilgtākās iezīmes. Grāmatas galvenos varoņus un kopējo tēlu veidoja mākslinieks-ilustrators Reinis Pētersons.

Grāmata paredzēta pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, tā ietverta sērijā, kas piedāvā mazajiem lasītājiem iepazīt nozīmīgu Latvijas kultūras mantojuma daļu – latviešu vecmeistarus un viņu daiļradi. „Dzīvnieki mākslas darbos” ir jau otrā grāmata, kas iznākusi šajā mācību gadā. Pirmā – „Ainava kopā ar mazo Mulu” – tika izdota 2013. gada augusta beigās, īsi pirms skolas sākuma. Autori pašlaik turpina darbu pie vēl divām grāmatām, kas aptvers portreta un klusās dabas žanru vizuālajā mākslā.

Grāmatu „Dzīvnieki mākslas darbos” no 12. maija varēs iegādāties LNMM Zīmola fonda veikalos, Latvijas muzeju suvenīru veikalos, Jāņa Rozes grāmatnīcās Rīgā, kā arī citur Latvijā. Ja skolām vai mākslas skolām ir interese iegādāties izdevumu vairākos eksemplāros, lūdzam sazināties ar izdevēju – Biedrību bērniem „DROŠI un KOŠI”, rakstot uz e-pastu kristine@mula.lv; inga@mula.lv vai atstājot ziņu sociālā tīkla Facebook profilā https://www.facebook.com/mazaMula.

Sestdien, 24. maijā, ikviens mazais lasītājs kopā ar ģimeni aicināts doties uz uz grāmatas atvēršanas svētkiem Kalnciemielas tirdziņa laikā no plkst. 13.00 līdz 16.00, Kalnciema ielā 35 (brūnajā namā ar verandu). Atvēršanas svētkos vecākiem būs iespēja iegādāties grāmatu, bet bērni varēs radoši darboties un iepazīt izcilus latviešu mākslas paraugus.

Bērnu mākslas grāmatu „Dzīvnieki mākslas darbos” izdod Biedrība bērniem „DROŠI un KOŠI” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Mūkusalas Mākslas salonu. Grāmatas izdošanu finansiāli atbalsta Rīgas dome un Zuzānu ģimene.

Foto: Grāmatas „Dzīvnieki mākslas darbos” ilustrācija. 2014. Mākslinieks: Reinis Pētersons. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV