Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Muzeju naktī Valmieras teātrī valdīs „Dzintara gari”

Easyget.lv, 14.05.2014. 13:50

Šādu nosaukumu savai izrādei-performancei, kas būs skatāma tikai Muzeju naktī, devis režisors Jānis Znotiņš. Iestudējumu viņš veidojis kopā ar scenogrāfu Ričardu Milleru un aktieriem Mārtiņu Upenieku un Aneti Saulīti-Romanovsku.

„Dzintara gari” 17.maijā Apaļajā zālē tiks spēlēti vairākas reizes – plkst. 19.00, 20.00, 21.00, 22.00 un 23.00. Ieeja bez maksas.

Šogad Muzeju naktī noslēgsies trīs gadu tēma par dzintara tapšanu – pirms tam tika apspēlēts mežs, kur laso sveķi, un jūra, kurā tie veidojas par dzintaru. Šoreiz galvenajā lomā būs pats Baltijas pusdārgakmens.

Izrādes režisors Jānis Znotiņš stāsta: „Pirmais, kas nāk prātā, domājot par dzintaru, ir kukainīši, skujas, gruži, kas ieslēgti tajā, tomēr senie mīti vēsta, ka tie ir gari – labi vai ļauni – kas tur ieslodzīti. Tā mums ar scenogrāfu Ričardu Milleru radās ideja iemiesot šos dzintara garus.”

Uzvedumam izvēlēta teātra Apaļā zāle, jo tās forma atgādinot dzintaru. „Gribējām, lai arī paši skatītāji justos kā dzintarā ieslēgtie gari,” saka režisors. Kopā ar scenogrāfu viņi pētījuši dzintara ceļu no sveķa līdz akmenim, tomēr tad ienākusi prātā ienākusi cita doma – pafantazēt, kā jūtas tie gari, kam lemts tur palikt. „Kā būtu, ja mēs paši nonāktu dzintarā? Tāpēc aktieri Mārtiņš Upenieks un Anete Saulīte- Romanovska izrādē iedzīvinās mūsdienu dzintara tapšanu. Tie gari – labie un ļaunie – esam mēs paši, un reiz arī mēs sastingsim par tādu kukainīti kādā nākotnes dzintarā. Tā būs izrāde par nākotnes dzintaru vai dzintara nākotni,” apgalvo Jānis Znotiņš.

Muzeju nakts ietvaros teātrī darbosies Nakts kase, kas būs atvērta no 19.00 līdz pusnaktij un kurā ar ievērojamām atlaidēm varēs iegādāties biļetes uz maija un jūnija izrādēm.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV