Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Rīga 2014 programmas ietvaros top izstāde „Horizontu meklējot”

Easyget.lv, 16.05.2014. 11:19

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros 22.maijā plkst. 17:00 Rīgas Sv.Jāņa baznīcā un plkst.18:00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā tiks atklāta starptautiska laikmetīgās mākslas izstāde „Horizontu meklējot".

Starptautiskās laikmetīgās mākslas izstādes „Horizontu meklējot” uzmanības centrā ir mākslas meklējošais raksturs, kas saistīts ar mākslas būtību – tiekšanos pēc ideāla, vēlmi atrasties neizzinātajos krustpunktos. Izstādi veido septiņas sadaļas, kas savā struktūrā rada jaunu ideālu pasauli un vienlaikus visas kopā atspoguļo vienu meklēšanas ceļa algoritmu, kurā ir gan atklājuma prieks, gan maldu posms, gan īslaicīgas harmonijas ilūzija. Un tomēr šī radīšanas formula pierāda cilvēka nepilnību un niecību Dieva priekšā. Šī izstāde ir veidota jutekliski. Katru izstādes daļu ievada kāds no latviešu dzejnieka (Uldis Bērziņš, Edvīns Raups, Inga Gaile, Kārlis Vērdiņš, Pēteris Draguns, Amanda Aizpuriete, Knuts Skujenieks) dzejoļiem, ko dokumentālā filmā vizualizējusi māksliniece Katrīna Neiburga.

Izstādē kopumā piedalās trīsdesmit deviņi autori. Viņu vidū ir gan miruši starptautiski pazīstami laikmetīgās mākslas klasiķi – Maiks Kelijs, Bass Jans Aders, gan dzīvie – Gvido Van der Verve, Džersijs Seimūrs, Oļegs Kuļiks, Anatolijs Osmolovskis u.c.

Atklāšanas pasākumu programma:

22.maijā plkst.17:00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā (Skārņu ielā 20) – svētbrīdis un koncerts.

Rīgas Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāja Jura Zariņa uzruna
Johans Sebastians Bahs (1685 – 1750) „Partita Nr. 2 re minorā vijolei solo, BVW 1004: Čakonna” – izpilda Justīne Kulakova (vijole)
Filips Glāss (dzimis 1937) „Deja Nr. 4” – izpilda Ilze Reine (ērģeles)
Arvo Perts (dzimis 1935) „Spogulis spogulī” – izpilda Justīne Kulakova un Ilze Reine

22.maijā no plkst.18:00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā (Uzvaras bulvārī 2–4, Rīgā) – izstādes atklāšana.

  • Jūlijas Kulas performance „Izīrētais mākslinieks”,
  • Andas Lāces – performance „Valdzinoši nedrošs”, 
  • Lerija Lita performance „Cabare Voltair”,
  • Aleksandra Petrelli – „galerija Paļto”.

24. maijā plkst.11:00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā notiks seminārs „Privātie publiskie horizonti”:

Semināra dalībnieki:

• Džeks Rasmusens, Amerikas Universitātes muzeja Katzen mākslas centra direktors, Vašingtona, ASV – „Maigā vara: laikmetīgā māksla un neoficiālā diplomātija”
Džeks Rasmusens jau kopš 70.gadiem aktīvi darbojas laikmetīgās mākslas menedžmentā. Viņa pieredze ietver dažāda formāta mākslas centru, muzeju un galeriju vadīšanu, kā arī inovatīvu mākslas izstāžu kūrēšanu. Kopš 2002. gada Rasmusens ir Amerikas Universitātes muzeja „Katzen” mākslas centra (Vašingtona) direktors. Centra darbībā viens no galvenajiem uzsvariem tiek likts uz starptautisku mākslas parādību aktualizēšanu, kā arī politiski un sociāli aktīvas mākslas izstādīšanu.

• Eleanora Hērtnija, žurnāla „Art in America kritiķe”, Ņujorka, ASV – „Mākslas kritika plurālisma laikmetā”
Eleonora Hērtnija ir Ņujorkā dzīvojoša mākslas kritiķe, viena no žurnāla „Art in America” redaktorēm. Daudzus gadus publicējas nozīmīgākajos ASV kultūras medijos („The New York Times”, „Art News", „New Art Examiner”, „Washington Post” u.c.), vairāku grāmatu autore un līdzautore, regulāri lasa laikmetīgās mākslas procesiem veltītas lekcijas.

• Aleksandrs Petrelli, mākslinieks un galerijas „Paļto” īpašnieks, Maskava, Krievija – „Aleksandrs Petrelli skolā un mājās”
Aleksandrs Petrelli dzīvo un strādā Maskavā, viņa vārds kļuvis zināms pateicoties galerijas „Paļto” izveidošanai – tā darbojas Petrelli mēteļa iekšienē, ko viņš uzvelk, apmeklējot mākslas pasākumus un pārdodot tajā eksponētos darbos. Galerija eksistē kopš 1996.gadā un Petrelli atzīst, ka tā darbojas ļoti veiksmīgi.

• Anatolijs Osmolovskis, mākslinieks, Laikmetīgā mākslas institūta „Bāze” dibinātājs, Maskava, Krievija – „90.gadu projektu māksla”.
Anatolijs Osmolovskis ir nozīmīgs Krievijas mākslinieks, laikmetīgās teorētiķis un kurators, viens no spilgtākajiem Maskavas 90.gadu akciju mākslas pārstāvjiem – viņa skandalozās akcijas raksturoja aktīva politiskās nostājas paušana izmantojot radikālākās performanču mākslas izteiksmes iespējas. 2007.gadā saņēmis Kandinska balvu kā gada mākslinieks, 2010.gadā izveidoja mākslas teorijas žurnālu „Bāze”.

Izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Ieva Kalniņa. Izstādi organizē Laikmetīgās mākslas institūts sadarbībā ar nodibinājumu „Rīga 2014".

Izstāde Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā būs atvērta no 23.maija līdz 20.jūlijam. Tā būs apskatāma otrdienās, trešdienās, piektdienās, sestdienās no plkst.10:00 līdz plkst.17:00, ceturtdienās no plkst.10:00 līdz plkst.20:00 un svētdienās no plkst.10:00 līdz plkst.16:00. Izstāde slēgta pirmdienās un svētku dienās – 22., 23. un 24.jūnijā. Muzeja un izstādes apmeklējuma biļetes cena – pieaugušiem 3.00 EUR, pensionāriem, studentiem (uzrādot apliecību) 1.50 EUR, bez maksas (uzrādot apliecību) – bērniem, skolēniem, invalīdiem un viņu pavadoņiem, LDZ darbiniekiem un muzeju darbiniekiem, ICOM biedriem.

Papildus informācija pieejama izstādes mājas lapā (http://riga2014.org/in_search_of_the_horizon), kā arī Facebook (https://www.facebook.com/ica.riga).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV