Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Filmas Pareģis apskats

Nils Auziņš, 30.05.2007. 08:50 | komentāri (2)

Nav jābūt apveltītam ar spējām redzēt nākotni apmēram divu minūšu diapazonā, kā to spēj Nikolasa Keidža attēlotais varonis, lai samanītu, ka Pareģa autoram Lee Tamahari, ir izdevies izrauties viņpus veselā saprāta robežām un ienest jaunas vēsmas spriedzes filmu novirzienā.
Filmas Pareģis apskats

Spriedzes filmas bieži seko kaut kādiem nerakstītiem likumiem. Vispārinot, var piefiksēt, ka, piemēram, laiks starp spriedzes ainām un dzimumaktiem nedrīkst būt pārāk garš, jo tad tā vairs nav nekāda spriedzes filma, bet kaut kas garlaicīgs un prasa pārāk daudz piepūles, jo uzmanība ir jākoncentrē paša spēkiem nevis ekrāns to paņem ar varu. Tāpat ir vēlams filmas gaitā uzrādīt varoņa varonīgās spējas un nodefinēt filmas sliktos. Pēc tam sprādzienu un grautiņu pavadībā ir jāliek sliktajiem trūkties un ir vēlams, lai varonim ir attiecības ar kādu super seksīgu plastiskās ķirurģijas upuri. Tas var noderēt, lai filmas gaitā aizdomīgajiem nerastos aizdomas par varoņa seksuālo orientāciju un filmas beigās varētu ielikt kadrus, kuros varonis izgājis caur pašai ellei, asinīm noplūdis, ar šaujamo rokās paziņo, ka viss ir kārtība un seko sirsnīga apkampšanās.

Jā arī Pareģa radošā komanda seko spriedzes filmu paradigmai, tomēr, lai arī tā, nevar nepamanīt, ka veidotāji ir ieviesuši šādus tādus jauninājumus. Iespējams, klusām un nemanāmi ir notikusi revolūcija šī žanra ietvaros, jo ir radies kaut kāds jauns hibrīds. Šo jauno pavērsienu var raksturot kā mēģinājumu iznīcināt jebkāda veida loģiskas domāšanas klātesamību filmas gaitā. Tā vietā tiek piedāvāts nesatricināms ticības spēks un uzskats, ka ir iespējams atrasties ārpus jebkādas kritikas. Lai saprastu par ko ir runa, nepieciešams mazliet ieskicēt filmas gaitu.

Tātad Nikolasa Keidža atveidotais varonis ir triku meistars, jeb kā latviskotajā filmas anotācijā tiek minēts, taisa fokusus un naudu pelna ar azartspēlēm. Viņam piemīt spējas pareģot nākotni, bet tikai apmēram divas minūtes uz priekšu. Var jau būt, ka neizklausās īpaši iespaidīgi, jo arī parasts ierindas pilsonis var prognozēt to, ka, piemēram, iekāpjot liftā līdz pēdējam stāvam varēs nonākt apmēram divu minūšu laikā, bet tas jau nav būtiski.

Svarīgāk noteikti ir tas, ka ASV kaut kādi nenosakāmas izcelsmes teroristi mēģina ievest ATOMBUMBU!!! Un nav arī zināms kādi ir viņu nolūki un kāpēc viņi vēlas uzlaist gaisā Losandželosu. Lūk, tieši šis moments liek domāt, ka spriedzes filmu žanrā notikusi revolūcija, jo parastā šāda veida filmā vismaz būtu mēģināts ieskicēt kaut kādu versiju, lai arī cik tā būtu neticama. Bet šoreiz par to ne vārda un sliktie ir kaut kādi X un viņu darbības mērķis ir Y un pie tam viņiem ir ATOMBUMBA!!! Vai var vēl būt kaut kas šaušalīgāks par šo?

Detaļas nav svarīgas un ja liekas, ka kaut kas te nav kārtībā, kā zibens spēriens no skaidrām debesīm atnāk apjausma, ka tas taču, drošs vien, domāts speciāli, jo veidotāji iecerējuši, ka arī skatītājs, kaut mazliet, pamēģinās palūkoties nākotnē apmēram divas minūtes uz priekšu. Kas vēl var būt labāks spriedzes filmā skatītājam, ja ne mēģinājums iejusties galvenā varoņa ādā? Pie tam, katra paša ziņā paliek iespēja atminēt teroristu mīklu un kāpēc viņiem ir ATOMBUMBA!!!

FIB aģente padzirdējusi par triku meistara spējām mēģina viņu piedabūt palūrēt nākotnē un pateikt ko ļaundari ieplānojuši. Bet galvenais varonis laižas lapās un pamanās nostopēt lēdiju, kura atrodas viņa gultā ātrāk nekā jums izdosies atminēt teroristu etnisko izcelsmi un rīcības motīvus. Lieki piebilst, ka tā ir mīla, tik spēcīga, ka bail. Tieši šis faktors liek varonim sadarboties ar bālo ledus karalieni FIB aģenti, jo ļaunie teroristi sagrābj viņa sirdspuķīti un tas jau ir kļuvis personiski nevis tikai nieka jautājums par pāris miljonu amīšu dzīvībām.

Perfekta filma izklaidei un piedāvā inovatīvu pavērsienu spriedzes filmu žanrā. Uzmanība neatslābst ne mirkli, jo vērojot reālajā laikā notiekošo nākas palauzīt galvu par visām lietām, ko pieminēju. Filmā noteikti ir daudz „rozīnītes” un īpašie momenti. Ir!

Lomās: Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel, Thomas Kretschmann, Tory Kittles, José Zúñiga, Jim Beaver, Peter Falk.

Mājas lapa: http://www.nextmovie.com

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV