Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Dabas muzejā atklāta orhideju un kaktusu izstāde

easyget.lv, 31.05.2007. 09:15 | komentāri (1)

No 30.maija līdz 10.jūnijam Latvijas Dabas muzejā apskatāma kaktusu un orhideju izstāde, kurā būs vairāk nekā 400 sugu kaktusi, sukulenti un orhidejas, arī reti un unikāli eksemplāri, informēja muzeja Sabiedrisko attiecību un izstāžu nodaļas speciāliste Līga Mūrniece.
Dabas muzejā atklāta orhideju un kaktusu izstāde

Galerijas:

Izstāde notiek sadarbībā ar Latvijas Dārzu biedrību. Tajā būs ne tikai aplūkojami un nopērkami kaktusi, bet arī pieejamas konsultācijas par kaktusu un orhideju kopšanu. Tā kā kaktusu dzimtene ir Amerikas kontinents - ASV dienvidi, Meksika, Centrālamerika un Dienvidamerika, izstādi papildinās arī karstasinīgi dienvidu zemju mūzikas ritmi.

Kaktusu dzimtā ir 240 ģintis ar 2500 sugām, turklāt vēl ir šķirnes un dažādi hibrīdi. Kaktusu augšanas areāls plešas no jūras piekrastes līdz pat kalnu virsotnēm - 5000 metru virs jūras līmeņa - un sasniedz pat sniega robežu. Savvaļā lielākā daļa kaktusu sastopami tuksnešos un pustuksnešos, savannās, vietās, kur ir daudz saules un maz ūdens. Daudzgadīgie kaktusi ar dažāda lieluma un formas stumbriem var būt no rieksta lieluma līdz pat 25 metrus augstiem. Tiem pēc ziedēšanas ienākas auglis - oga ar daudzām sēklām, kas ir ēdamas.

Kaktusi gadiem ilgi kļuvuši par iecienītu istabas augu. Tā kā kaktusu dabiskas augšanas vietas dabā bieži vien tiek iznīcinātas, kolekcionāri augstu vērtē kaktusu sugas tīrību. Kaktusu rota ir krāšņie un dekoratīvie ziedi, kuri zied maijā un jūnijā.

Dabā orhidejas ir viena no visvairāk apdraudētajām augu dzimtām. Botāniķi lēš, ka pasaulē sastopami aptuveni 20 000 šo augu sugu. Latvijā, neskaitot dažādus starpsugu krustojumus, sastopamas vairāk nekā 30 dažādas brīvdabas orhideju sugas. Krāšņākā Latvijas savvaļas orhideja ir dzeltenā dzegužkurpīte. Šīs visas orhideju sugas iekļautas Vašingtonas konvencijā par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES), tā aizliedzot to plūkšanu vai pārstādīšanu.

Savvaļas orhideju pastāvēšanu ietekmē daudz dažādu apstākļu, tādēļ šo sugu pārstādīšana nav iespējama. Izstādē varēs ieraudzīt tikai selekcionētās orhideju šķirnes, kuru audzēšana Latvijā kļūst arvien populārāka.

Ekspozīcijā būs unikāla iespēja aplūkot mākslinieces profesores Ketlīnas Breinijas botāniskos savvaļas orhideju zīmējumus. Savos darbos māksliniece mudina ieskatīties tuvāk apkārtnes daudzveidībā: no augu, augļu un sēklu skaistuma un grācijas līdz ainavu un formu krāsu kopumam un skaidrībai, reizē arī atklāt akvareļu zīmējumu tehnikas plašo iespēju amplitūdu.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV