Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Studentu Modes svētku otrā diena

Ingrīda Ivane, 31.05.2007. 14:25 | komentāri (27)

Pasākuma „Studentu modes svētki”, kas ar šādu nosaukumu un koncepciju notiek pirmo reizi, mērķis ir pievērst uzmanību studentiem, kuri apgūst modes dizainera profesiju, lai meklējot un atbalstot jaunos talantus, palīdzētu viņiem veidot profesionālu karjeru.
Studentu Modes svētku otrā diena

Galerijas:

Jau 29.maijā bija iespēja vērot LMA modes dizaina nodaļas studentu darbus. 30.maija vakarā turpat – Dzelzceļa Vēstures muzejā norisinājās pasākuma otrā daļa – jauno dizaineru konkurss „Jauns vārds modē”.

Spožās gaismas. Jau pierastais karstums un vēdeklīši. Modeles pie spogulīšiem vēl steidz saglābt prom tekošo grimu. Apmeklētāju skaits salīdzinājumā ar vakardienu vēl vairāk sarucis, liekas tikai pāris katra modeļa vai dizainera tuvāko radu vai draugu šajā karstumā saņēmušies atnākt un nu pacietīgi gaida. Toties preses pārstāvji gan manāmi sarosījušies un bruņojušies ar visa veida pasākuma iemūžināšanai paredzētām ierīcēm, teju vai cīnās par labākajām vietām. I ne stunda nepaiet un pasākums var sākties.

Skates kolekcijas sadalītas trīs kategorijās: „Casual” (ikdienas apģērbi), „Avant-garde” un „Vakartērpi”.

Aplūkojot pasākuma programmu atklājas jau pazīstami uzvārdi – skatē pārstāvētas 22 kolekcijas, no kurām 9 bija iespēja vērot RTU studentu modes skates laikā (autores: Eva Trumsiņa, Aiga Lormane, Vineta Kļaviņa, Zane Zaharova, Ieva Kupcāne, Dace Upeniece, Inese Parkova, Svetlana Vihodceva, Danuta Skuja.) un arī 9 kolekcijas, kuru autori tika izvēlēti pēc vakardienas LMA modes skatē (Inga Tauriņa, Marta Toča, Elīna Bože, Ilze Adumāne, Agnese Narņicka, Dana Ivanova, Agnese Oleksāne, Artis Štamgūts un Sabīne Oga).

Vēl četras, iepriekš minētajos pasākumos neredzētas, kolekcijas veidojuši Rīgas Purvciema amatu skolas studente Daina Zviedre, Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikuma studente Inesa Bernšteina, Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolas audzēkne Anita Ivančenko un kā ceturtais – LMA Indras Miklavas un Arta Štamgūta kopdarbs „BLACK LABEL”.

Ikdienas apģērbu skatē pārstāvētas pārsvarā RTU meitenes, par kuru tērpiem jau rakstīju iepriekš un kuru tērpi arī pārsvarā iekļaujas kategorijā „valkājams”. Samulsina, bet arī iepriecina organizatoru starp valkājamajiem iekļautie atraktīvie RTU studentes Ineses Parkovas tērpi pancīgā krāsainība, galu galā valkātāji jau ne tikai klasiskā stila pārstāvji vien.

Anitas Ivančenko meitenes garām bizēm izcili lakoniskās maisveida kleitiņas, asprātīgas, košas krāsās, kas faktiski arī ir vienīgais, kas tās izceļ. Vēl „Casula” klasē iekļuvušas arī džeza noskaņas, lai gan man nekļūst skaidrs, pēc kādām kategorijām iespējams iedalīt valkājams/nevalkājams, bet tik acīm baidāms. Jo daļa iekļauto tērpu patiešām tādi, kurus, vai tiem līdzīgus, tomēr nereti var ieraudzīt, savukārt citi paredzēti tikai izcili drosmīgajiem.

Avangarda pirmajās rindās avīžu un pergamentu rullīšiem rotātās meitenes („A way to remember”). Tad „melno ēru” iesāk Dainas Zviedres „Nelūgtie viesi”, jāatzīst tērpiem tiek maz uzmanības, melni lakoniski, pieguļoši un pagarinātiem vienpirksta cimdiņiem, par dūrainīšiem gluži nenosauksi. Lielās spīdīgās kosmosgalvas ar lielām spīdīgām „ļipām”. Nudien, viesi ne īsti lūgti, ne gaidīti, bet toties uz skatuves uzvedas atraktīvi.

Melno posmu turpina jau vakar redzētie Agneses Narņicakas „Ego” – frankenšteintipa 19. gs. stilistikā ieturētie dendiji ar rokām līdz ceļiem un to vidū kāds, ko dīvainā kārtā vakar nepamanīju – burvīgs četrrocītis – divas rokas sakrustotas uz krūtīm, divas aiz muguras, varen ērti!

Indras Miklavas un Arta Štamgūta kopdarbs „BLACK LABEL”. Atliek tikai noelsties par fantāziju un izpildījumu. Kvalitāte kā vienā tā otrā. Atkal kaut kas no 19.gs. melnās romantikas, no gotisma. Puiši cakās un krokās savilktos tērpos, melni, spoži balti, tērpi platām velcēm, kaut kas uz robežas ar dendijiskiem pārspīlējumiem, daudz sievišķīgu elementu, bet daudz skarbāki, asāki. Tērpi garām velcēm, plīvuri, sekstes kā jaunajiem gailēniem vai karavadoņu ķiverēm, puisis skaists kā nelabais, turklāt vēl ar „zirga kājām” – liek pa pussolītim ar tādiem kā zirga nagiem pie zābakiem.

Kā nākamā seko vakartērpu parāde, kurā gan RTU „Dolce vita” - pāva spalvu greznība gan krāsās, gan dekorā, jau redzētais „Pūznis” – izteiktām un pārspīlētam sievišķīgām formām, ar „kukaiņu karalienes” iznācienu tumšbrūnā greznā tērpā, kas jau tuvs ne tik smilšu pulkstenim vien, bet ar asajiem stūriem drīzāk diviem rombiem.

Jaunums starp šiem ir Inessas Bernšteinas „Augstu debesīs” – tērpiem un modeļiem noteikta kompozīcija – divas grupas pa trim, melns, sarkans, balts, kas atkārtojas divreiz – ar tumšmatēm un gaišmatēm. Ja pirmā trijotne izsauc neviltotu sajūsmu, tad ar otro liekas kaut kas mazliet ne tā. Iesākumā melna lakāda un kontrastējoša melna kupla lapsāda, garas šlepes, sarkanas un baltas pūkas, un boa, tills. Otrajā tērpu grupā atkārtojas apmēram tas pats, taču pie sarkanā lakādas tērpa augšdaļas kombinētas sarkanas un melnas boa tipa bārkstis samulsina – kaut kas netīkami kontrastējošs, un kombināciju iespējas liekas ar pirmajiem četriem tērpiem jau izsmeltas un palikuši tikai „tējas biezumi”.
Noslēgumā arī elegantās un melnās „Lēdijas laupītājas”.

Gaidot rezultātus skatītāju izklaidei tiek pasākuma godaviesu – jauno Minhenes Dizaina un Mākslas akadēmijas studentu (Anja Umann, Antje Fubl, Simon Fischer, Elisabeth von der Schulenburg) tērpu kolekcijas.

Kopumā var teikt, ka vācieši neaizraujas ar liekām detaļām un pretēji latviešu jaunajiem māksliniekiem galvenais akcents ir uz tērpa līniju, mazāk uz auduma ekskluzivitāti. bet tas, kas pamanāms uzreiz ir aizraušanās ar adījumiem, dažādi biezi džemperi, adīti mēteļi, tradicionālās un radošās formās.
Jāpiebilst, ka uzvaru visās trijās kategorijas svin LMA jaunie modes mākslinieki – ikdienas apģērbu klasē – Ize Adumāne, Avantgarde – Indra Miklāva un Artis Štamgūts, bet vakartērpos – Sabīne Oga.

Arī mana sajūsma par „BLACK LABEL” nav bijusi velta, šī kolekcija plūc laurus ne vien savā kategorijā, bet arī kā sponsoru – Nokia un Unibankas simpātija un galu galā arī Grand Prix, kas paredz dalību starptautiskajā jauno dizaineru konkursā “Адмиралтейская Игла” Sanktpēterburgā. Tā būs jau otrā reize, kad Latvijas mākslinieki piedalīsies šajā konkursā. Atliek tikai novēlēt veiksmi.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV