Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Ādama Tirlvela grāmatas Politika apskats

Nils Auziņš, 01.06.2007. 08:52

Grāmatas autors Ādams Tirlvels paziņo, ka grāmata nav par politiku, bet tā ir tikai puspatiesība, jo grāmata nepārprotami ir par politiku – seksuālo attiecību politiku. Šokējoši atklāts romāns par lietām, kuras notiek, bet par kurām nemēdz runāt skaļi.
Ādama Tirlvela grāmatas Politika apskats
Grāmatas centrā ir jauns pāris no Londonas – Mošs un Nana - un šī pāra seksuālā dzīve tiek skrupulozi izķidāta visās detaļās. Autors cenšas apgalvot, ka grāmata nav ne par politiku, nedz par seksu, tomēr diez vai nu tā ir, ja jau grāmatas lielāk daļu aizpilda pārgalvīgi šī pāra seksuālo eksperimentu apraksti un analīze.

Tomēr nevajag veikt priekšlaicīgus secinājumus, jo runa šeit nav tikai par seksa fizikālo pusi vai pornogrāfiju, kaut arī, protams, arī šī aspekta te nebūt netrūkst. Autors asprātīgi un bez liekas kautrības iedziļinās intīmās dzīves detaļās un atklāj stratēģijas, kuras atgādina politiku tikai šīs politikas arēna ir divu cilvēku savstarpējās attiecības, kuras grāmatas gaitā pārvēršas triju cilvēku attiecībās, tādējādi ienesot jau tā sarežģīto spēli vēl komplicētākā līmenī.

Romāns atgādina autora diskusiju ar lasītāju, un diskusijas tēma ir sekss kā spēle un tās noteikumi. Kādi tie ir un kādi tie var būt, un kādas ir sekas tai vai citai izvēlētajai stratēģijai. Šeit, izrādās, liela loma ir savstarpējai pieklājībai, labvēlīgumam un iejūtībai. Grāmata ir mēģinājums iejusties katra spēles dalībnieka ādā un atklāt viņa, viņas patiesās domas, motīvus, kompleksus, histērijas un visu citu, kas parasti neiziet ārpus vienas personas pasaules robežām. Tas ir stāsts par fantāzijām un kāds patiesībā ir efekts, ja tās izdodas realizēt dzīvē. Nereti lielais kontrasts ir vienkārši smieklīgs, jo neveiklie pārpratumi un neparedzētie apstākļi nekad nav ierēķināti ideālajā variantā.

Ādams Tirlvels (Adam Thirlwell, dzimis 1978.g.) ir jauns un daudzsološs britu rakstnieks, kurš par šo grāmatu saņēma Betty Trask Award 2003. Un, manuprāt, pelnīti, jo gala rezultātā ir sanācis ļoti oriģināls un gudrs darbs, kuru raksturo vaļsirdīga atklātība un vēlēšanās paskatīties uz cilvēku vājībām un ne tikai no neierastāka skatu punkta. Autoram ir izdevies gudri sabalansēt tik delikātās tēmas un „jēlais” un „cēlais” harmoniski sadzīvo kopā, nepārsniedzot bezgaumības robežas. Šī grāmata var patikt vai nepatikt, bet ir tikai viens veids kā noskaidrot, kā tad īsti ir ar Jums.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV