Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Izstāde "Pieci iepirkumu gadi"

easyget.lv, 02.06.2007. 09:20

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sistemātiski papildina savas kolekcijas ar izciliem mākslas darbiem. Jaunieguvumu pamatdaļa mēdz būt dāvinājumi un pēdējā laikā arī novēlējumi, jo muzeja finansiālās iespējas neļauj iepirkt mākslas darbus lielā skaitā. Tomēr tikai pirkumi ļauj muzejam mērķtiecīgi īstenot savu komplektēšanas politiku un pašam izvēlēties, ko iekļaut savā krājumā.
Izstāde "Pieci iepirkumu gadi"

Galerijas:

Diemžēl pēdējos desmit gadus muzeja budžetā nav bijuši paredzēti līdzekļi mākslas darbu iegādei. Pozitīvas pārmaiņas aizsākās 2002.gadā, kad Valsts Kultūrkapitāla fonds izveidoja mērķprogrammu Nacionālas nozīmes projekti akreditētajos muzejos, kuras ietvaros muzejiem bija iespējas iesniegt projektus arī savu kolekciju papildināšanai.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir bijis viens no aktīvākajiem šīs mērķprogrammas izmantotājiem. Piecu gadu laikā ir sagatavoti un atbalstīti 46 projekti. Iepirkto mākslas darbu gan ir krietni vairāk, jo dažos projektos ir iekļauti darbu cikli, bet 2004.gadā iegādāta Jāzepa Grosvalda skaitliski apjomīga mākslas darbu un dokumentālo materiālu kolekcija.

2007.gads ir sācies ar jaunām iespējām. Pēc ilgāka laika muzejam ir piešķirti pašam savi līdzekļi eksponātu iegādei. Tas dod iespēju plašāk un pilnvērtīgāk īstenot muzeja kolekciju papildināšanu, tādēļ ļoti ceram, ka arī turpmākajos gados šis finansējums saglabāsies.

Izstādē tiks parādīti visi 2002. – 2006.gadā ar VKKF atbalstu iepirktie mākslas darbi, izņemot J.Grosvalda kolekciju, kuru izstādīsim daļēji. Eksponāti aptver plašu laika diapazonu no 19.gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām. Starp tiem ir gan gleznas, gan grafika, tēlniecība un vides objekti.

Muzeja mērķis, rīkojot šādu izstādi, ir parādīt, kā tad ir materializējusies minētās VKKF mērķprogrammas ietvaros muzeja projektiem piecu gadu laikā piešķirtā nauda, un cik nepieciešama ir šādas mērķprogrammas pastāvēšana arī turpmāk. Bez tam skatītāji tiks iepazīstināti ar būtisku un interesantu muzeja darba jomu, ar to, kā turpina veidoties muzeja kolekcijas, kuras nākotnei saglabās latviešu mākslas vēsturi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV