Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Kurts Vonnegūts „Cilvēks bez valsts”

Nils Auziņš, 08.06.2007. 09:05 | komentāri (1)

Šī gada vienpadsmitajā aprīlī 84 gadu vecumā no dzīves šķīrās, iespējams, viens no visu laiku cilvēcīgākajiem rakstniekiem Kurts Vonnegūts. “Cilvēks bez valsts” ir viņa pēdējais darbs, kurā melnā humora meistars pauž vērtīgas atziņas par eksistenci uz planētas vārdā Zeme.
Kurts Vonnegūts „Cilvēks bez valsts”
Pēdējā grāmatā rakstnieks apkopojis asprātīgas pārdomas par nejēdzībām, kas pēdējo gadu laikā un ne tikai, notiek ASV, un to visu papildina autora personīgās biogrāfijas detaļas. Kā vienmēr nopietnais un traģiskais ir savijies kopā ar humoru un visam cauri skan Vonnegūtam raksturīgie „pesimistiskie smiekli”.

Grāmata ir dažādu eseju, rakstu un runu apkopojums un to papildina dzēlīgi aforismi un zīmējumi. Rakstnieka skats uz šo pasauli ir pilnīgi bez kādām ilūzijām un viņa visur redzošās acis atklāj arvien jaunus apvāršņus cilvēces stulbuma vēsturē. Visi tie, kas ir pazīstami ar Vonnegūta darbiem nebūs vīlušies, jo viss kā vienmēr ir smieklīgi līdz asarām. Varbūt šoreiz viss ir vairāk personiskāks, jo Kurts Vonnegūts runā kā Kurts Vonnegūts, nevis kā viņā ilggadējais alter ego Kilgors Trauts vai kāds cits tēls.

Rakstnieks komentē tādas tēmas kā ASV politika, ekoloģija, reliģija un kāds labums ir no atsūkāšanas un golfa. Lūk, kādu sirdi sildošu vēstuli var izlasīt šajā simts lapaspušu grāmatā : Kāds jauneklis no Pitsburgas, vārdā Džo, vērsās pie manis ar šādu lūgumu: „Lūdzu pasakiet man, ka būs labi !” „ Laipni lūdzu uz Zemes, jaunais cilvēk!” es atbildēju. „ Šeit vasarā ir karsti un ziemā auksti. Zeme ir apaļa, slapja un pārapdzīvota. Uz tās virskārtas, Džo, Jums ir atvēlēti apmēram simt gadi. Man ir zināms tikai viens nosacījums: pie joda, Džo, Tev ir jābūt lādzīgam!”

Vonnegūts savas dzīves laikā paspēja sarakstīt krietni daudz īsos stāstus un esejas, bet visslavenākie ir viņa romāni. Populārāko romānu vidū minami tādi darbi kā Lopkautuve nr.5, Čempionu brokastis, Kaķa Šūpulis, Galapagu salas un citi darbi, kuri kuplā skaitā tulkoti arī latviešu valodā. Savās grāmatās rakstnieks oriģinālā veidā apvienoja zinātnisko fanstastiku, melno humoru , satīru, filozofiju, personīgo pieredzi un fantāzijas.

Rakstnieka mājaslapa: http://www.vonnegut.com
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV