Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Valmierā sākas Baltijas Viduslaiku festivāls

LETA, 09.06.2007. 10:50

Šodien un rīt, 10.jūnijā, jau tradicionāli Valmierā, atpūtas parkā pie Memoriāla un Valmieras vecpilsētā, norisināsies Baltijas Viduslaiku festivāls - šogad tas veltīts kara vēstures rekonstrukcijas desmitgadei Latvijā, aģentūrai LETA pastāstīja Valmieras pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā.
Valmierā sākas Baltijas Viduslaiku festivāls
Pasākumā piedalīties aicināti vēstures rekonstrukcijas klubi un organizācijas no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas, Polijas, Čehijas, Ungārijas, Zviedrijas un Itālijas.

Divas dienas dažādu amatu prasmes demonstrēs eksperimentālās arheoloģijas kopas, divkauju un turnīru laukumos cīnīsies drosmīgākie, savukārt karaspēki tiksies skarbās lauka kaujās, šaušanas prasmes demonstrēs strēlnieki. Baltijas Viduslaiku festivāla organizatori - Vēsturisko Festivālu asociācija - sarūpējusi arī plašu kultūras programmu - muzicēs viduslaiku mūzikas ansambļi no Latvijas, Čehijas un Ungārijas.

Septīto Baltijas Viduslaiku festivālu 9.jūnijā plkst.11 atklās svētku dalībnieku gājiens pa Vecpilsētu virzienā uz pilsētas centru. Vienlaikus darbību uzsāks viduslaiku amatnieku tirdziņš, kas darbosies līdz plkst.18.30. Plkst.12 muzicēs vīru kopa "Vilki", tiks atvērti lokšaušanas stendi un sacensību laukumi apmeklētājiem. Plkst.13 tiks demonstrētas agro viduslaiku divkaujas. Pēcpusdienā apmeklētāji varēs vērot klasisko viduslaiku zobencīņas turnīru, tradicionālās lokšaušanas sacensības, kā arī agro viduslaiku karotāju lauka kauju.

Plkst.18.45 tiks apbalvoti turnīra, divkauju un sacensību uzvarētāji.

10.jūnijā plkst.11 atvērsies viduslaiku amatnieku tirgus, bet no plkst. 12 apmeklētāji varēs vērot vēsturiskās lokšaušanas sacensības, vēlo viduslaiku divkaujas, kā arī klasisko un vēlo viduslaiku lauka kauju - karaspēku cīņu uz tilta. Plkst.18.30 norisināsies izšķirošā cīņa - lauka kauja ar visu karotāju piedalīšanos, bet plkst.19.30 notiks divkauju, sacensību uzvarētāju apbalvošana un septītā Baltijas Viduslaiku festivāla noslēguma sarīkojums.

1997.gadā, nodibinoties klubam "Livonieši", Latvijā pirmo reizi sevi pieteica XX gadsimtā dzimusī vēstures empīriskā izziņas kustība. Pirmie desmit gadi bijuši aktīvi un interesanti - par šo individuālo izziņas formu ieinteresējās arvien lielāks skaits aktīvi domājošo un darboties gribošo cilvēku, VII Baltijas Viduslaiku festivālu veltot Latvijas rekonstrukcijas kustības pirmajai desmitgadei.

Baltijas Viduslaiku festivāls tiek organizēts kopš 2001.gada un tradicionāli notiek jūnija otrās nedēļas nogalē. Festivāls ir starptautisks - līdz šim dalībnieku skaitā bijušas vēsturiskās rekonstrukcijas grupas, cīņu klubi un individuālie dalībnieki no Baltkrievijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Ukrainas un Vācijas.

Festivāla organizatori skaidro, ka pasākuma mērķis ir iespējami adekvāti un autentiski rekonstruēt un demonstrēt vēsturiskās norises, priekšmetisko vidi un sajūtas. Festivālā aplūkojamais attiecināms uz plašu laika posmu – no 9.gadsimta līdz 14.gs.

Plašāka informācija par VII Baltijas Viduslaiku festivālu pieejama mājaslapā "www.balticmedieval.info".
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV