Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Godmanis: Latvijai ir vitāli svarīgi nodrošināt lemt spējīgu valdību

LETA, 20.01.2009. 16:50

Esošajā situācijā Latvijai ir vitāli svarīgi nodrošināt darboties un lemt spējīgu valdību, komentējot pēdējā laika norises Latvijas iekšpolitikā, uzsver Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC).
Godmanis: Latvijai ir vitāli svarīgi nodrošināt lemt spējīgu valdību

Kā aģentūru LETA informēja premjera padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Krists Leiškalns, Godmanis uzskata, ka neatkarīgi no tā, vai Valsts prezidents Valdis Zatlers rosinās Saeimas atlaišanu pēc 31.marta, kā arī neatkarīgi no iespējamā Saeimas lēmuma ar 2/3 balsu vairākumu pieņemt likumu par Saeimas ārkārtas vēlēšanu rīkošanu Latvijai ir vitāli svarīgi nodrošināt darboties un lemt spējīgu valdību.

Latvijai šajā brīdī ir vajadzīga lemt spējīga valdība, jo nepieciešams pabeigt Latvijas un Starptautiskā Valūtas fonda apstiprinātās programmas gaitā plānoto kredītlīgumu slēgšanu ar Eiropas Savienību, Skandināvijas valstu, Polijas, Čehijas un Igaunijas valdībām, uzsver Godmanis.

Valdībai ir jāizpilda budžeta finanšu rādītāji, kas apstiprināti Starptautiskā Valūtas fonda projektā šā gada 1.ceturksnim, jo no tā atkarīga programmas tālākā pastāvēšana un darbība.

Kā valdības vadītājs Godmanis esošās politiskās situācijas dēļ nevarot atteikties no to programmas punktu īstenošanas, kuri paredz valsts pārvaldes aparāta - ministriju un valsts aģentūru - skaita samazināšanu. Ar konkrētiem priekšlikumiem par valsts pārvaldes aparāta samazināšanu valdība nāks klajā jau nākamnedēļ, 27.janvārī.

Tāpat valdībai jānodrošina reformas izglītības un veselības jomās, kuras tieši neparedz atalgojuma samazināšanu, taču ietver sevī strukturālas izmaiņas, kas minētas valdības un Starptautiskā Valūtas fonda apstiprinātajā programmā un Pasaules Bankas priekšlikumos.

Valdībai arī jāvirza Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja kandidatūra Saeimas izvērtēšanai. Kandidātu publisku izvērtēšanu valdība plāno sākt nākamās nedēļas sākumā, no 26.janvāra.

Ministru prezidents uzsver, ka Latvijas un Starptautiskā Valūtas fonda programmas gaitā valdība līdz šim ir aizņēmusies 800 miljonus latu, kas tiek izmantoti nepārtrauktu valsts budžeta iestāžu darbinieku darba algu izmaksu nodrošināšanai, no šā gada 1.janvāra paaugstināto pensiju izmaksai un valstij piederošās "Parex bankas" likviditātes nodrošināšanai.

Godmanis arī informē, ka februārī valdība plāno izskatīt ekonomikas atbalsta pasākumus, kuriem izmantos Eiropas Savienības struktūrfondus 180 miljonu latu apmērā, lai stimulētu eksporta preces ražojošos uzņēmumus gan caur banku sistēmu, gan fondiem, gan garantiju aģentūru.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV