Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Pie ZM ar lauksaimniecības tehniku pulcējušies vairāk nekā 50 zemnieki no Limbažu rajona

LETA, 03.02.2009. 17:38

Pie Zemkopības ministrijas (ZM) šorīt jau pirms plkst.7 ieradās vairāk nekā 50 zemnieki ar 24 lauksaimniecības tehnikas vienībām, lai protestētu pret valdības vienaldzīgo attieksmi pret lauksaimniekiem.

Zemnieki laipni sveicina ministrijā strādājošos un novēl viņiem jauku dienu. Iekurts arī ugunskurs.

Pie zemniekiem šorīt jau bijis Saeimas deputāts Andis Kāposts (ZZS), kurš pats savulaik rīkoja zemnieku protestus. "Kāposts dziedāja to pašu dziesmu, ko visa Saeima. Kā ticis Saeimā, tā kažoks uz otru pusi," sašutumā teica zemnieki.

Atbalstīt zemniekus bija ieradusies arī Saeimas deputāte Janīna Kursīte (PS), kura aizrautīgi fotografēja zemniekus. Neviens no ministrijas darbiniekiem ar zemniekiem šorīt vēl nav runājis.

Limbažu rajona Umurgas pagasta zemnieku saimniecības "Grava" īpašnieks Edmunds Zeidmanis sacīja, ka zemkopības ministra Mārtiņa Rozes (ZZS) vietā grib redzēt citu cilvēku, jo Roze neredz un neizprot apkārt notiekošo.

"Ja pat prezidentu reizi astoņos gados nomaina, tad kāpēc tas nenotiek ar Rozi. ZM nav nekāda raķešu bāze, ko nespētu vadīt arī cits - profesionālāks cilvēks. Valdība var atlikt lēmuma pieņemšanu uz rītdienu vai parītdienu, bet zemnieki to nevar. Viņiem lēmums ir jāpieņem šodien, lai netiktu atmesti par gadu atpakaļ," sacīja Zeidmanis.

Zemnieki sola no ministrijas projām nebraukt tik ilgi, kamēr netiks panākti viņiem labvēlīgi risinājumi.

Zemnieki pusnaktī satikušies uz Tallinas šosejas, lai Rīgā varētu netraucēti ierasties, kamēr tiesībsargājošo institūciju darbinieki vēl nav modušies.

ZM darbinieki situāciju vēro pa ministrijas logiem, savukārt zemnieki no lejas uzsauc: "Vai nav jāstrādā?"

Protestējošajiem zemniekiem garām pagāja ministrijas parlamentārā sekretāre Ligita Silaraupa, taču nepiestāja, lai pārmītu kaut dažus vārdus ar protestētājiem.

Situāciju uzrauga arī vairāki policijas darbinieki. Zemniekus intervē žurnālisti. Lai uzturētu stipru garu, zemnieki dzied par rozēm, kuras zied īsu brīdi. Zemniekiem ir līdzi arī malka, ko piemest ugunskuriem, viņi tērpušies atstarojošās vestēs.

Tas, kad zemnieki pametīs Rīgu, ir atkarīgs no koalīcijas partiju atbalsta Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātajiem priekšlikumiem zemnieku atbalstam, aģentūrai LETA sacīja Roze. Ministrs uzskata, ka ministrijai ir izdevies atrast risinājumu visām zemnieku prasībām un atbalsts būs pat būtiski lielāks - 27 miljoni latu sākotnēji prasīto 24 miljonu latu vietā.

Savukārts protesta akcijas Vidzemes koordinatore Ieva Rutkovska sarunā ar aģentūru LETA sacīja, ka zemnieki Rīgā palikt tik ilgi, "kamēr valdība spēs saprast, ka piensaimniecības problēmām ir vajadzīgs risinājums". Viņasprāt vakar valdības sēdē zemnieki pierādīja, ka ar 17 miljoniem latu nepietiek, lai segtu to, kas zaudēts gada laikā.

"Šoreiz katrs zemnieks pats pieņem lēmumu - piedalīties šajā protesta akcijā vai ne. Vairs nebūs tā, ka katrs rajons skaisti reģistrējas un piesakās. Mēs parādījām, ka varam būt organizēti, bet tāpat kā valdībā ir stihijas, arī mums tādas var būt," par šodienas lauksaimnieku protesta akciju Rīgā un uz tās apvedceļiem stāsta protesta akcijas Vidzemes koordinatore.

Zināms, ka traktortehnika no Vidzemes lēnām plūst uz Rīgu, arī Alūksnes rajona pārstāvji devušies ceļā uz galvaspilsētu.

Lai arī akcija vairs netiek koordinēta un dalībnieki netiek reģistrēti, Rutkovska norādīja uz to, ka zemnieki joprojām ir miermīlīgi.

"Mēs prasām piedošanu Rīgas iedzīvotājiem, jo sarežģījam viņiem ikdienas dzīvi. Taču valdības māja atrodas Rīgā, ja tā atrastos kur citur, mēs dotos turp," aģentūrai LETA sacīja Rutkovska.

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV