Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Premjers brīdina par dramatiskiem lēmumiem sociālajā jomā

LETA, 05.02.2009. 16:58

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) šodien veltīja asu kritiku labklājības ministrei Ivetai Purnei (ZZS), kura acīmredzot "esot pārāk bailīga" un tā arī "nav saņēmusi dūšu" sabiedrībai pastāstīt par iecerētajiem soļiem sociālajā jomā.

Tāpat valdības vadītājs brīdina par dramatiskiem lēmumiem sociālajā jomā.

Preses konferences laikā žurnālisti interesējās par Godmaņa šodienas sarunu ar Purni, norādot, ka ministre pēc tikšanās tā arī nav viesusi skaidrību par tālākajiem valdības soļiem.

Tas saniknoja Godmani, kurš retoriski jautāja: "Ja nav dūšas, vai ir vērts strādāt par ministri?"

Pēc premjera teiktā, ir izrunātas konkrētas lietas un uzdots sagatavot konkrētus normatīvu grozījumus. Daļa esot Labklājības ministrijas, bet daļa Godmaņa priekšlikumi.

Patlaban viena no aktuālākajām lietām esot strauji augošais bezdarba līmenis, un šīs problēmas risināšanai valdībai nāksies veltīt visas savas pūles, stāstīja Ministru prezidents. Bezdarba līmenis patlaban esot 8,5%, bet tas varot sasniegt arī 12%.

Pēc premjera teiktā, tiek rosināts otrā līmeņa pensiju sistēmai novirzāmā finansējuma apjomu samazināt līdz 6% pašreizējo 8% vietā. Viens procentpunkts papildus dotu ap 35 miljoniem latu.

Tāpat uz pusi tiek rosināts samazināt bērnu kopšanas pabalstu strādājošajiem. Savukārt slimības lapas varētu saņemt tikai līdz pusgadam, nevis gadam, kā tas ir patlaban.

Pensiju indeksācija varētu tikt veikta tikai aprīlī - tām pensijām, kuras nepārsniedz 135 latus. Par šo jautājumu vēl gan gaidāmas smagas sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par atļauju novirzīt septiņus miljonus latu šiem mērķiem.

Savukārt pensiju indeksācija oktobrī, visticamāk, netiks veikta, brīdināja Godmanis.

Premjers arī rosina pagarināt bezdarbnieku pabalsta izmaksas laiku, vienlaikus gan nepalielinot kopējo finansējuma apjomu.

Kā ziņots, visticamāk, pensiju indeksācija šī gada aprīlī tomēr notiks, pēc tikšanās ar Godmani aģentūru LETA informēja Purne.

Purne uzsvēra, ka Labklājības ministrija (LM) cīnīsies par šī gada aprīļa pensiju indeksāciju tām pensijām, kuru apmērs nepārsniedz 135 latus.

Tas nozīmē, ka reāli šīm pensijām varētu tikt pielikti klāt 3-4 lati, taču precīzākus skaitļus būs iespējams nosaukt tad, kad tiks aprēķināts šī gada pirmo mēnešu inflācijas vai deflācijas procents.

Līdzekļi pensiju indeksācijai ir, jo šim mērķim nepieciešamie septiņi miljoni latu tiktu izmantoti no LM speciālā budžeta iekrājuma.

Purne skaidroja, ka konkrēta atbilde par pensiju indeksāciju būs zināma nākamās nedēļas laikā, jo nākamnedēļ Godmanis tiksies ar SVF pārstāvjiem, lai runātu arī par pensiju indeksācijas jautājumu. Uz tikšanos ir aicināti arī LM pārstāvji.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas (FM) izstrādātajā rīcības plānā LM tika noteikts, ka no 2009.gada 1.janvāra ir jānodrošina pensiju iesaldēšana un pensiju indeksācija tikai pēc inflācijas rādītāja jāatsāk no 2010.gada janvāra.

Taču LM speciālisti, komentējot FM izstrādāto plānu, uzsver indeksācijas nepieciešamību.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV