Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Dombrovskis: Valsts budžeta deficīts jāsamazina par Ls 700 miljoniem

LETA, 26.02.2009. 17:21

Valsts budžeta deficīts ir jāsamazina par 700 miljoniem latu, pretējā gadījumā valsts bankrotēs, pēc nominēšanas Ministru prezidenta amatam žurnālistiem sacīja Valdis Dombrovskis (JL).

Dombrovskis vēlas ar potenciālajiem koalīcijas partneriem jau valdības deklarācijā ierakstīt tos darbus, kas jāveic, lai samazinātu budžeta deficītu par minēto summu.

"Alternatīva ir - valsts bankrotē," sacīja Dombrovskis.

Viņš kritizēja iepriekšējo koalīciju un Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības darbu, jo tā neesot darījusi neko, lai pildītu vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), kas paredz līdz marta beigām pieņemt budžeta grozījumus. Ja budžeta grozījumi netiks pieņemti un deficīts netiks samazināts, nākamā starptautiskā aizdevuma daļa Latvijai netiks piešķirta un Valsts kasē vairs nebūšot līdzekļu.

Dombrovskis atkārtoti uzsvēra, ka iepriekšējā koalīcijā esošie spēki nebija gatavi veikt šādus budžeta grozījumus, tāpēc arī krita valdība. Tagad opozīcijai esot jāuzņemas atbildība šajā jautājumā.

"Mans uzdevums nav vienot partijas ap mani, mans uzdevums ir vienot partijas ap šiem budžeta grozījumiem," sacīja Dombrovskis, uzsverot, ka sāks gatavot priekšlikumus grozījumiem, taču, pēc viņa domām, paralēli tas esot jādara arī tehniski strādājošajai Godmaņa valdībai, kurai patlaban neesot piešķirts "divu nedēļu apmaksāts atvaļinājums".

Kā "sarkanā līnija" budžeta grozījumiem ir novilkta pensiju nesamazināšana, bet "tālākie pasākumi ir politiskās gribas jautājums". Tāpat Dombrovskis patlaban neatbalsta lata devalvāciju, jo to neparedz noslēgtā vienošanās, kā arī lata devalvācija nerisina problēmu ar budžeta deficītu.

Dombrovskis ir gatavs valdību izveidot divu nedēļu laikā, taču pirms sarunām ar politiskajiem spēkiem, kas tiks sāktas nekavējoties, viņš vēl nenosauc ministru amatu kandidātus. Viens no kandidātiem finanšu ministra amatam gan esot Einars Repše (JL).

Tautas partijas (TP) valde apstiprinājusi sarunu veicējus no TP puses par līdzdalību valdībā - valdes priekšsēdētājs Mareks Segliņš, Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis, TP iepriekš izvirzītais premjerministra amata kandidāts Edgars Zalāns un bijušais finanšu ministrs Aigara Kalvīša vadītajā valdībā Oskars Spurdziņš. Kučinskis aģentūrai LETA sacīja, ka TP "faktiski pieņēmusi lēmumu iet valdībā".

"Prasīsim no premjera rīcības plānu un programmu, īpaši saistībā ar budžeta grozījumiem un izmaiņām sarunās ar SVF - tas ir tas, kas mūs šajā skaistumkonkursā visvairāk uztrauc," sacīja Kučinskis.

TP arī principiāli neiebilst, ka finanšu ministra portfelis ir tai pašai partijai, no kuras nāk premjers, sacīja Kučinskis, piebilstot, ka TP varētu aicināt vienoties par nākamās valdības ministru skaita samazināšanu, kas gan neattiektos uz tagad veidojamo ministru kabinetu.

Arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir gatava pievienoties Dombrovska vadītajai valdībai, aģentūrai LETA apstiprināja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Kā ziņots, JL premjera amata kandidāta vadītajā valdībā varētu ietilpt viņa pārstāvētā partija JL, "Pilsoniskā savienība", TP, ZZS un apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK). LPP/LC dalība Dombrovska valdībā būtu atkarīga no tā, vai partija būtu gatava nevirzīt pašreizējo satiksmes ministru un partijas līdzpriekšsēdētāju Aināru Šleseru ministra amatam.

Solījumu atbalstīt Dombrovska valdību devuši arī pie frakcijām nepiederošie partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) deputāti, taču paši valdības veidošanā viņi nepiedalīsies.

Dombrovskis iepriekš atzina, ka JL apņēmies neņemt valdībā ministrus, kas "izraisa sevišķi negatīvu sabiedrības reakciju", proti, finanšu ministru Ati Slakteri (TP) un satiksmes ministru Šleseru. Tāpat Dombrovska vadītajā valdībā nebūs apvienības "Saskaņas centrs".

Ja JL izveidotu šādu koalīciju, tad tai Saeimā būtu 64 balsis, bet atbalstu viņa vadītajai valdībai varētu sniegt 66 deputāti, jo, kā jau minēts, atbalstu Dombrovskim solīja arī SCP, pati gan neiesaistoties valdībā.

Saskaņā ar Dombrovska piedāvājumu valdībā būtu 14 ministrijas, jo tiktu pārdalītas Bērnu, ģimenes un integrācijas lietu ministrijas un E-lietu sekretariāta funkcijas. Bērnu, ģimenes un integrācijas lietu ministrijas funkcijas tiks sadalītas starp Izglītības un zinātnes ministriju, Labklājības ministriju un Tieslietu ministriju, bet E-lietu sekretariāta funkcijas tiks nodotas Satiksmes ministrijai.

Dombrovska izveidotais Ministru kabinets jāapstiprina Saeimai.

Kā ziņots, līdzšinējais Ministru prezidents Godmanis demisijas rakstu prezidentam iesniedza 20.februārī, pēc tam kad viņa vadītajā valdībā esošās TP un ZZS aicināja premjeru atkāpties.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV