Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

"Waldschloschen", Aldara parks un mākslīgās pilsdrupas

Inese Grandāne, www.citariga.lv speciāli www.easyget.lv, 18.03.2009. 23:10 | komentāri (2)

Sarkandaugava tiek uzskatīta par Rīgas rūpniecības šūpuli. Tieši šeit atrodas viena no retajām rūpnīcām Rīgā, kurā ir saglabājies gandrīz nemainīgs ēku izvietojums un pielietojums. Turpat blakus atrodas savdabīgs arhitektūras piemineklis mākslīgās pilsdrupas.
"Waldschloschen", Aldara parks un mākslīgās pilsdrupas

Galerijas:

"Waldschloschen" alus darītavu 1865. gadā dibināja aldaris no Bavārijas Johaness Dauders. Iespējams, ka pirmā alusdarītavas iekārta tika ražota, netālu esošajā Vērmaņa mašīnbūves fabrikā. 1900. gadā alusdarītavas iekārtu nomainīja pret modernāku, tā veicinot uzņēmuma izaugsmi, kā rezultātā 1905. gadā "Waldschloschen" kļuva par akciju sabiedrību. Par uzņēmuma veiksmīgo attīstību pirms 1. Pasaules kara liecina arī fakts, ka 1905. gadā fabrikā uz Eiropas aldaru kongresu pulcējās 100 aldari no Eiropas.

"Waldschloschen". Alus darītava veiksmīgi turpināja savu darbību arī pēc 1. Pasaules kara, un 1937. gadā alus darītava tika pārdēvēta par "Aldari". Rūpnīcā daļa ražošanas ēku ir celtas 1865. gadā, kad tika izveidota alus darītava, bet lielāko daļu ēku uzcēla 1890. - 1891. gadā rekonstrukcijas laikā. Rūpnīcas korpusi izvietoti kvartālos un celti no sarkaniem vai dzelteniem ķieģeļiem neogotikā ar tornīšiem, zelmeņiem, ritmisku - segmentveida logu apdari. 1900. gadā, kad tika veikta lielākā alusdarītavas rekonstrukcija, uzcēla vairākus daudzstāvu korpusus neogotikas stilā. Blakus fabrikai 1898. gadā uzcelta arī īpašnieka Daudera savrupmāja, kas tagad ir Kultūras muzejs "Dauderi".
 
19.gs. beigās kā alusdarītavas "Waldschloschen" īpašnieka mājas dārzs tika izveidots tagadējais Aldara parks. Pieskaņojoties reljefam, parkam ir divas daļas - augšējā regulārā un apakšējā ainaviskā. Aldara parka teritorijas plānojumu veidojis daiļdārznieks un ainavu arhitekts Georgs Kūfalts laikā no 1880. gada līdz 1. Pasaules karam, kad viņš bija Rīgas dārzu direktors.

Parka kopējā platība ir 2,2 ha. Šodien parka teritorija ir ļoti nesakopta, pat nolaista, un no parka lepnuma mākslīgajām pilsdrupām maz kas palicis pāri.

Aldara parka mākslīgās pilsdrupas ir vietējas nozīmes aizsargājams kultūras piemineklis, pilsdrupas ir 22,95 m augstas. Kopš 20.gs. sešdesmitajiem gadiem mākslīgās pilsdrupas tika izmantotas kā populāra alpīnistu mācību, treniņu un sacensību vieta.

Foto: Kaspars Grandāns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV