Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Kultūras ministrija šaubās, vai AKKA/LAA var iekasēt naudu par nelegāliem "YouTube" video

LETA, 31.03.2009. 16:47 | komentāri (2)

Bez autora piekrišanas Latvijā nedrīkst pārpublicēt populārās interneta vietnes "YouTube" video, taču tajā pašā laikā ir apšaubāmi, vai autortiesību aizstāvju aģentūra AKKA/LAA var iekasēt naudu par nelikumīgi pārpublicētiem darbiem, šādu viedokli "LETA Video" paudis Kultūras ministrijas Autortiesību un blakustiesību nodaļas vadītājs Guntis Jēkabsons.

Pēc ierēdņa vārdiem, Latvijas blogeri bez problēmām var izmantot to autoru darbus, kas "YouTube" ir norādījuši, ka konkrēto video drīkst pārpublicēt arī citās lapās. Latvijā autortiesības aizsargā Autortiesību likums, kura 19.punktu, kā uzskata Jēkabsons, viens otrs Latvijas blogeris tulko nepareizi.

Jēkabsons uzskata, ka, pārpublicējot video bez autora atļaujas vai izmantojot "embedēto" saiti, tiek pārkāptas autora tiesības, jo darbs tiek padarīts publiski pieejams. Pēc viņa vārdiem, pasaules tiesu prakses rāda, ka netiek ņemts vērā, uz kura servera atrodas video, tāpēc arguments par to, ka pārpublicētais video atrodas uz "YouTube" servera, parasti neko nedodot.

Zvērināts advokāts Mārcis Krūmiņš iepriekš "LETA Video" pauda viedokli, ka, viņaprāt, likums ir blogeru pusē un AKKA/LAA naudu iekasēt nevar. Šobrīd Latvijā nav notikusi neviena tiesas prāva par šiem jautājumiem, tāpēc grūti prognozēt, kurā pusē nostātos tiesa. Šobrīd Autortiesību likumā ietvertās tiesības "padarīt pieejamu" autora darbu nav plašāk izskaidrotas, līdz ar to dažādi juristi un tiesneši to var traktēt atšķirīgi.

Kultūras ministrija pagaidām negrasās mainīs Autortiesību likumu un cer, ka, iespējams, nākotnē gaidāmās tiesas prāvas ieviesīs skaidrību šajā lietā. Jēkabsons minēja piemērus, ka Vācijā "embedētu" video ievietošanu savā mājaslapā bez autora atļaujas tiesa uztver kā pārkāpumu, savukārt ASV tas nav pārkāpums.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV