Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Alus festivālā „Õllesumme” kā galvenie mākslinieki uzstāsies Moby un „Mumiy Troll”

Reno Hekonens, 08.04.2009. 10:04

Šīgada galvenie alus festivāla „Õllesummer”, kas norisināsies Tallinas Dziesmu svētku estrādē (Tallinna Lauluväljak) no 8. līdz 12. jūlijam, galvenie mākslinieki būs mūsdienu lielākais muzikālais ģēnijs Moby un Krievijas rokmūzikas līderi „Mumiy Troll”.

Moby, kas radījis dažādus mūzikas stilus, sākot no punk līdz kluba mūzikai, un nodēvēts par lielisku mūzikas hameleonu, kopā ar viesmāksliniekiem un grupām uzstāsies pirmajā festivāla dienā, 8. jūlijā. Krievijas superzvaigzne „Mumiy Troll” uzstāsies ceturtdien, 9. jūlijā.

Uzstāšanos festivālā ir apstiprinājusi arī pirmā pasaulē pazīstamā Igaunijas māksliniece Kerli, kuras live koncerts notiks alus festivāla „Õllesummer” pēdējā dienā, 12. jūlijā.

“Tāda kalibra superzvaigznes kā Moby uzstāšanās alus festivālā „Õllesummer” padara šī gada festivālu daudz grandiozāku,” sacīja alus festivāla „Õllesummer” galvenā organizatore Marje Hansara (Marje Hansar). “Tā kā mākslinieks mūsu reģionā uzstāsies pirmo reizi, sagaidāms, ka festivālu apmeklēs arī tūkstošiem viesu no kaimiņvalstīm,” piebilda Hansara.

Līdzās starptautiskām zvaigznēm uz alus festivāla „Õllesummer” skatuves, lai piedalītos lielajos koncertos, šogad uzstāsies arī vairāki vadošie Igaunijas mākslinieki. Festivāla dažādo sadaļu programmas vēl tiek apstiprinātas. Gan uz galvenās skatuves, gan Jazz estrādē un uz jaunās Heneiken skatuves, kas apvieno dažādus stilus, kā arī vairākās tematiskajās teltīs uzstāsies pazīstami mākslinieki gaidītos un negaidītos sastāvos.

Igaunijas vērienīgākais festivāls turpinās iepriekšējā gadā aizsākto tradīciju aicināt uz lielo pasākumu gan Rietumu, gan Krievijas superzvaigznes. Pagājušajā gadā festivāla galvenie mākslinieki bija Francs Ferdinands (Franz Ferdinand) un grupa „Zveri”.

Moby, īstajā vārdā Ričards Melvils Hols (Richard Melville Hall), piedzima 1965. gadā Ņujorkā. Deviņu gadu vecumā Moby sāka mācīties spēlēt dažādus instrumentus (spēlē ģitāru, bungas un taustiņinstrumentus) un 1980. gadu sākumā izveidoja punk grupu „Vatican Commandos”. Darbojies grupā dažus gadus, Moby turpināja darbību viens un sāka praktizēties par producentu un dīdžeju.

1980. gadu beigās un 1990. gadu sākumā viņš producēja savus pirmos house, techno un popmūzikas skaņdarbus. Mākslinieka pirmais pilnmetrāžas albums „Everything Is Wrong” iznāca 1995. gadā. Nākošajā gadā Moby izlaida pankroka albumu „Animal Rights”.

Moby slavenie dzīvie koncerti kļuva populāri koncertturnejās kopā ar tādiem pazīstamiem ansambļiem kā Red Hot Chili Peppers, Soundgarden un Beck.

1999. gadā iznāca Moby albums Play, kas izraisīja revolūciju deju mūzikā un padarīja Moby par vienu no veiksmīgākajiem un savdabīgākajiem māksliniekiem pasaulē. Disks, kas tika pārdots vairākos miljonos kopiju, nodrošināja vietu deju mūzikas (elektroniskās mūzikas) zelta izlasē tādām dziesmām kā „Porcelain”, „Why Does My Heart Feels So Bad?” un daudzām citām. Tās tikušas iekļautas neskaitāmās izlasēs un izmantotas daudzās slavenās deju mūzikas filmās.

Pagājušā gadu desmita laikā Moby kā galvenais mākslinieks ir uzstājies daudzos festivālos un devies turnejās apkārt pasaulei. Mākslinieks ir izdevis gan daudzus savas daiļrades remix albumus, gan tādu pasaulslavenu izpildītāju kā Deivids Bovijs (David Bowie), „Metallica”, Britnija Spīrsa (Britney Spears), albumus ar dziesmām jaunā skanējumā.

2005. gadā Moby iekaroja pasaules čārtus ar albumu Hotel, kura singli „Lift Me Up” un „Slipping Away” bija vieni no vadošajiem Eiropas čārtos.

Pagājušajā gadā Moby izlaida albumu „Last Night” un šobrīd strādā pie jauna materiāla, kam vajadzētu ieraudzīt dienas gaismu īsi pirms alus festivāla „Õllesummer”.

Moby dziesmas izmantotas vairāk nekā simt filmās un televīzijas seriālos kā raksturdziesmas un fona mūzika. Mākslinieka dziesmas skan, piemēram, Holivudas kases grāvējos Paradīzes pludmale (Paradise beach), Rītdiena nemirst (Tomorrow never dies) Borna identitāte (Bourne identity), Sātans pradas brunčos (Satan wears Prada), Miami Vice, Īpašais ziņojums (Minority Report).

Moby ir pārliecināts veģetārietis un kristietis. Tāpat viņš liberāli izturas pret narkotikām. Moby dzīvo Ņujorkā vienā ielā ar Deividu Boviju, un viņam pieder mazs restorāns, kurā viņš ik pa laikam mēdz apkalpot apmeklētājus.

Alus festivāla „Õllesummer” otrs galvenais mākslinieks jau gadiem ieņem vadošu vietu Krievijas roka pasaulē – „Mumiy Troll”. Grupa sāka darbību 1983. gadā Krievijas tālajā ostas pilsētā Vladivostokā, kur ansambļa līderis Iļja Lagutenko izveidoja garāžas grupu, kas tolaik vēl uzstājās tikai pa pusei legāli. Popularitāti visā Krievijā „Mumiy Troll” atnesa 1997. gada pirmais studijas albums „Morskaja”, kas bija jauna melodiskā roka, labas lirikas un grupas dziedātāja harismātiskā skatuves tēla apvienojums.

Tikpat veiksmīgi arī pārējie „Mumiy Troll” albumi un koncertturnejas ieguvuši popularitāti gan mājās, gan ārpus Krievijas.

„Mumiy Troll” jaunākais albums ir pagājušajā gadā iznākušais astotais studijas albums 8. Ar savdabīgo stilu un vārdiem mākslinieks ir pārkāpis arī valodas barjerai, kas parasti neļauj Krievijas grupām gūt popularitāti ārvalstīs. Arī pie mums grupas fanu vidū ir daudz igauņu, ko apstiprina izpārdotie mākslinieka koncerti, kurus apmeklē gan igauņu, gan krievu publika.

„Mumiy Troll” ir saņēmuši arī vairākas mūzikas godalgas, tostarp 2006. gadā „Mumiy Troll” uzvarēja Krievijas MTV nominācijā Leģenda.


Papildu informācija:
moby.com
mumiytroll.com
ollesummer.ee

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV