Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Nodibināta Latvijas Universitāšu asociācija

LU Preses centrs, 30.04.2009. 13:02

Lai veicinātu augstākās izglītības un zinātnes attīstību, un nostiprinātu universitāšu līmeņa izglītību Latvijā, šodien, 30. aprīlī Latvijas Universitātes Senāta zālē, notika Latvijas Universitāšu asociācijas dibināšanas pasākums un svinīga statūtu parakstīšana, kurā piedalījās visu sešu Latvijas universitāšu rektori - Daugavpils Universitātes rektors prof. Arvīds Barševskis, Latvijas Universitātes rektors prof. Mārcis Auziņš, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors prof. Juris Skujāns, Liepājas Universitātes rektors prof. Oskars Zīds, Rīgas Stradiņa universitātes rektors prof. Jānis Gardovskis un Rīgas Tehniskās universitātes rektors prof. Ivars Knēts.

Par Latvijas Universitāšu asociācijas (LUA) valdes priekšsēdētāju ievēlēts Latvijas Universitātes (LU) rektors prof. Mārcis Auziņš, par valdes priekšsēdētāja vietnieku – Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) rektors prof. Juris Skujāns.

„Universitātes visā pasaulē un Latvijā pilda ne tikai augstākā līmeņa mācību iestādes funkcijas, bet vienmēr ir bijušas arī nozīmīgi zinātņu centri, kuros norisinās aktīva pētnieciskā darbība un rodas jaunas inovatīvas idejas. Latvijas Universitāšu asociācijas dibināšanas virsuzdevums ir parādīt plašākai sabiedrībai, valsts un pašvaldību institūcijām universitāšu unikālo devumu izglītības un zinātnes jomā, kas bieži vien netiek pienācīgi novērtēts, un vienlaikus piedāvāt savu intelektuālo kapacitāti valsts ekonomikas attīstības veicināšanai,” uzsver LU rektors prof. Mārcis Auziņš. LU rektors arī norādīja, ka asociācija izveidota, jo tieši šobrīd radušies tam nepieciešamie apstākļi – Latvijas augstākās izglītības sistēmā nepieciešamas būtiskas reformas., un to īstenošanā LUA gatava aktīvi iesaistīties. Viens no svarīgākajiem nepieciešamo reformu jautājumiem ir Latvijas augstskolu skaita un darbības optimizēšana.  

„Asociācija radīs reālu iespēju iesaistīties kopīgajā universitāšu misijas īstenošanā - nodrošināt kvalitatīvu, konkurētspējīgu pētniecību un studijas. Asociācijas ietvaros esam paredzējuši izstrādāt un īstenot kopīgas doktorantūras studiju programmas, kā arī sadarboties ESF līdzekļu piesaistē. Ar citu universitāšu palīdzību mēs varēsim mērķtiecīgāk veidot un īstenot augstākās izglītības projektus Kurzemes reģionā. Nodibinātā asociācija ir unikāla iespēja apliecināt Latvijas universitāšu lomu Baltijas valstīs un Eiropā kopumā,” uzskata Liepājas Universitātes rektors prof. Oskars Zīds.

„Universitātēs Latvijā mācās apmēram 80 % no kopējā valsts finansēto augstākās izglītības iestāžu studējošo skaita, arī apmēram 85 % no zinātniskajiem darbiniekiem strādā universitātēs. Šis potenciāls netiek pilnvērtīgi novērtēts, jo, neraugoties uz to, ka visām universitātēm ir atvasinātas publiskas personas statuss, universitātēm finansējums ir samazināts vairāk nekā citām valsts pārvaldes iestādēm un citām valsts augstskolām. Tāpat joprojām nav pieņemti nepieciešamie likumi par valsts īpašumu - universitāšu pašreiz izmantoto ēku un zemju - nodošanu universitāšu īpašumā. Pašreizējā situācijā valsts universitāšu ēku uzturēšanu nenodrošina, bet universitātēm nav iespējas ņemt aizdevumus remontdarbiem, ja nav atbilstoša īpašuma statusa. Universitāšu starpā jābūt sadarbībai, nevis konkurencei, tām jāpiedāvā vienota programma konkurētspējīgas Latvijas izglītības sistēmas veidošanā, nodrošinot Latvijas tautsaimniecībai un ekonomiskai attīstībai nepieciešamo speciālistu sagatavošanu,” ir pārliecināts RTU rektors prof. Ivars Knēts.

„Uzskatu, ka universitātēm kopīgi daudz aktīvāk jāiesaistās augstākās izglītības un zinātnes politikas veidošanā Latvijā. Krīzes apstākļos valstī līdzekļi daudz vairāk būtu jākoncentrē tieši universitātēs, kur ir attīstīta zinātne, tādējādi ātrāk rūpniecība saņems inovācijas un jaunas tehnoloģijas, straujāk veidosies jauni zinātņietilpīgi uzņēmumi,” uzsver Daugavpils Universitātes rektors prof. Arvīds Barševskis.

Rīgas Stradiņa universitātes rektors prof. Jānis Gardovskis: „Universitātes ir izveidojušās par akadēmiskās izglītības un zinātnes centriem, kuros jākoncentrē labākie spēki, lai radītu Latvijas sabiedrībai jaunas intelektuālās un materiālās vērtības. Asociācijas dibināšanu var uzskatīt par vēsturisku notikumu, šī ir pirmā reize, kad visas Latvijas universitātes ir spējušas vienoties par savas asociācijas dibināšanu un saskaņot savu nostāju. Universitāšu sadarbībai ir potenciāls, piemēram, starpuniversitāšu programmu īstenošanā, kā arī mācībspēku pieredzes un zināšanu optimālākā izmantošanā ”.

LLU rektors prof. Juris Skujāns: „Sešas universitātes ir vērā ņemams spēks. Ģeogrāfiski visas Latvijas universitātes samērā proporcionāli pārstāv visus Latvijas reģionus”.

LUA uzdevums ir koordinēt Universitāšu darbību un sadarboties svarīgu jautājumu risināšanā, tādejādi panākot labākus rezultātus un vēl vairāk celt studiju kvalitāti, veidot kopīgas doktorantu skolas, diskutēt par kopīgiem projektiem, studiju programmu saskaņošanu utt.                         

Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Preses centrs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV