Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Arodbiedrības aicina izstrādāt Krīzes likumu

LETA, 26.05.2009. 16:39

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) un premjeram Valdim Dombrovskim (JL) iesniegusi priekšlikumu izstrādāt likumu ekonomiskās recesijas periodam, kas būtu spēkā līdz 2012.gada 1.janvārim.

Kā aģentūru LETA informēja LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, arodbiedrību skatījumā, likumam būtu jāaptver visas likumdošanas pagaidu izmaiņas, kuras nepieciešamas, lai valsts un tajā funkcionējošie uzņēmumi pārvarētu krīzi un pēc tam atgrieztos normālā režīmā.

LBAS piedāvā visus šobrīd aktuālos ministriju, darba devēju un arodbiedrību priekšlikumus apkopot un steidzamības kārtā izskatīt Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Darba lietu trīspusējā apakšpadomē (DLTSA), pieņemot tos par pamatu Krīzes likumam, kā arī uzdot Labklājības ministrijas Darba departamentam steidzamības kārtā uz DLTSA priekšlikumu pamata izstrādāt speciālu likumu krīzes radīto seku ierobežošanai.

Arodbiedrības atzīmē, ka tādējādi nebūtu nepieciešams grozīt Darba likumu, likumu "Par valsts pensijām", "Par valsts sociālo apdrošināšanu", "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", Valsts sociālo pabalstu likumu un vairākus citus normatīvos aktus. Tā vietā visas izmaiņas tiktu iekļautas vienā terminētā likumā, kas nodrošinātu arī grozījumu caurskatāmību un pārskatāmību.

"Mūsu piedāvātais variants ļautu izvairīties no sociālās spriedzes, cilvēki gūtu skaidru informāciju un spētu piedalīties likumu grozījumu izstrādāšana un apspriešanā, tādējādi atgūstot ticību tiesiskajai kārtībai valstī, un vienlaicīgi netiktu pārkāpts tiesiskās paļāvības princips," sacījis Krīgers.

LBAS uzskata, ka īpašu likumu varētu izveidot īsā termiņā, jo visas ieinteresētās puses savus priekšlikumus jau ir izteikušas, šobrīd tos atliek vien apkopot vienā dokumentā.

"Laikā, kad ekonomika joprojām turpina lejupslīdi, valstij ir jānodrošina ilgtermiņa stabila uzņēmējdarbības tiesiskā vide un jārada cilvēkos pārliecība, ka valsts garantē darba tiesisko attiecību prognozējamību un funkcionēšanu," norādījis Krīgers.

Lai priekšlikums tiktu īstenots, LBAS aicina apturēt visu likumprojektu un likumu izskatīšanu valdībā un Saeimā, kas saistīti ar krīzes situācijas pārvarēšanu, tomēr tiek virzīti vienpusēji, bez saskaņošanas ar sociālajiem partneriem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV