Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

KRRRistovskis un armijas disciplīna

Dainis Kalniņš, 29.05.2009. 15:21 | komentāri (1)

Nesen publicists Aivars Tarvids par kārtējo Rīgas mēra amata kandidātu Ģirtu Valdi Kristovski ironizēja, ka „Briseles kāpostos atrastajam Kristovskim (PS) uzvārdā reklāmisks «r», bet, kungam un politfaniem par nelaimi, šis ir mīkstais «ŗ». Manuprāt – precīzi. Jo cilvēks, kas mēra krēslā grib nokļūt, cenšoties radīt draudīga armijas cilvēka iespaidu (uzraksti uz plakātiem – KRRRistovskis) un solījumus bārsta kā tāds mazs Šlesers, patiesībā nekur nav spējis ieviest ne disciplīnu, ne kārtību.

Vismaz mani kā cilvēku, kurš laikam taču Kristovska izpratnē pieskaitāms „birokrātiem” un kurš priekšvēlēšanu vairāksolīšanā tiek biedēts ar armijas disciplīnu, tas nebaida, jo es neticu, ka viņam beidzot kas varētu izdoties. Valsts pārvaldē strādājošie labi zina, ka deviņdesmito gadu vidū Iekšlietu ministrijā dzejnieks Ģirts Vēls (viņš arī ministrs Kristovskis ar vienu „r”), nevienā neiedzina ne bailes, ne cieņu. Populārākā atbilde uz jautājumu: „Nu kā jums jaunais priekšnieks?”, bija: „ Nezinu. Sēž un raksta. Laikam dzejoļus”.

Pie disciplīnas nebija raduši arī vairāki desmiti Grīvas un Pārlielupes cietumnieku, kuru bēgšanas rezultātā Kristovski „brīvprātīgi” atvaļināja. Tā laika ierēdņi apgalvo, ka tagadējam armijas disciplīnas dievinātājam birušas asaras – vārda tiešā nozīmē.

Starp citu, ne jau nu vienmēr šis Šlesera līdzinieks ir bijis uz „tu” ar armiju. Tajā viņš nav dienējis, vien pabeidzis kara katedras apmācības Rīgas politehniskajā institūtā. Taču brīdī, kad reāla kļuva dienesta iespēja, un 1989. gadā padomju armija vēlējās Kristovski redzēt savās rindās, vēlākais militārists pretojās. Kā vēsta tā laika avīze „Ventas Balss”, tad jaunajam Ģirtam palīdzīgu roku snieguši vietējie komunisti, kas „šajā sakarā nosūtīja vēstuli partijas komitejai, ārsts Eizāns klapatojās kara komisariātā”. Teiksiet – nav ko ironizēt, tā taču bija okupācijas armija un kurš gan tur gribēja nokļūt. Pareizi. Tikai reti kuram no tās izdevās izvairīties, turklāt gadījums, kad komunisti pierunā robustos militāristus – okupantus, kuriem turklāt laikam tak bijis slepeno dienestu uzdevums izolēt talantīgo censoni, kurš tolaik darbojās Ventspils vides aizsardzības klubā, iežēloties par jauno talantu, patiešām ir uzmanības vērts. Ja kāds notikušajā saskata intrigu, lai nomierinās un uzticas "Ventas Balss" redaktorei, kura pēc LETA ziņām apgalvo, ka īsi pirms trešās atmodas Valsts drošības komiteja gan aicinājusi Kristovski sadarboties, un viņš piekritis, taču VDK vēlāk pārdomājusi un atteikusies no  sadarbības.

Tas ļauj cerēt, ka gan jau Kristovskis iežēlosies par „birokrātiem” tieši tāpat kā komunisti un militāristi reiz iežēlojās par viņu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV