Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Āgenskalna baptistu baznīca

Inese Grandāne, 01.06.2009. 23:50

Āgenskalna baptistu baznīca celta no 1913. līdz 1916. gadam. Tā atrodas Mārupes ielā 14. Baznīcu projektējis arhitekts A. Vanags, tomēr uzceltais dievnams nedaudz atšķīrās no projektētā.
Āgenskalna baptistu baznīca

Sākotnēji tornis baznīcai vispār netika uzcelts. Torni uzbūvēja tikai 1936. gadā, turklāt smailāku kā projektā. Perspektīvais portāls Mārupes ielas fasādē nebija tik smagnējs. Ēkas daļā gar Mārupes ielu pirmā stāvā bija izvietots vestibils un divas nelielas velvētas zāles, otrā stāvā - mazā draudzes telpa, ko izgaismoja nelieli logi ar pusloka pārsedzi. Vertikāli šai ēkas daļai bija izvietota draudzes telpa ar pusapaļu apsīdu galā. Telpu no abām pusēm izgaismoja desmit lieli logi ar pusloka pārsedzi. Virs draudzes telpas ieejas daļas bija izbūvēts balkons. Ap apsīdu izvietotas saimniecības telpas un dzīvoklis mācītājam. Vienīgie baznīcas rotājuma elementi bija armatūras josliņas frontonos un ēkas augšdaļā. 1933. gadā baznīcā tika iebūvētas jaunas ērģeles.

Āgenskalna baptistu baznīca darbojās arī 2. Pasaules kara laikā un vēl pēc kara. 1961. gadā notika pēdējais dievkalpojums. No 1961. līdz 1991. gadam draudze pulcējās Rīgas Mateja baptistu draudzes dievnamā. Padomju vara baznīcas telpas draudzei atsavināja un tajā ierīkoja TV studiju pēc arhitekta O. Dombrovska projekta. 1965. gadā nojauca torni, pārbūvēja draudzes telpu, piebūvēja tai paralēlu piebūvi, likvidēja ieejas portālu.

Āgenskalna baptistu baznīca bija pirmais no padomju varas atgūtais dievnams 1989. gadā. Pēc dievnama atgūšanas, arhitekts L. Skuja izstrādāja rekonstrukcijas projektu, un sākās rekonstrukcijas darbi. 

Foto: Kaspars Grandāns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV